Rayo Vallecano, Torino samt Eibar. Det är spelschemat som Bilbao under veckan fått hantera. Det är väl knappast förvånande att Torino som inte förlorat sedan december även hanterade denna situation i Bilbao och tog sig vidare i Europa League. Vi backar bandet till förra veckan och matchen mot Rayo Vallecano.
   Rayo Vallecano med fyra förluster på sina fem senaste förvaltade inte chanserna som man bjöds på av Athletic på San Mamés. Under första halvlek var Rayo klart bättre och hade flera lägen, men dålig skärpa kostade laget poäng denna omgång. Efter att ha fått klara direktiv av Valverde i halvtid reste sig Athletic och visade sin offensiv och pressade på under stora delar av halvleken. Matchen såg ut att sluta oavgjort innan Aduriz hittade nätmaskerna i 85´e minuten.

Torino reste sedan till Bilbao för returmötet i Europa League, slutsiffrorna skrevs till 2-3 för Torino och därmed så avancerar de vidare i EL. En match där Bilbao hade klart mest bollinnehav, men där slarv ledde till utgång ur EL. Trots underläge under matchens gång visade Athletic än en gång kämparvilja och slutade inte spela förens domaren blåste av. Heder åt mannarna! Personligen ser jag det som ett gott tecken att man försvinner ur Europa League, laget kan därmed gå fullt ut i både ligan och cupen som nu måste ses som prio ett. Både ligan, cupen samt EL bidrar med trötta ben och en slutkörd trupp vilket är det sista Athletic behöver och kanske insåg även Valverde detta.

I helgen mötte man Eibar, vilket innebär lite derbykänsla då det faktiskt inte är överdrivet lång mellan städerna. Dryga fem mil. Denna gång var det dock ett tidigt mål som avgjorde matchens utgång, efter dryga 36 minuter spelade klev Gurpegui fram och nickade in matchens enda mål. Segersiffrorna kunde dock blivit större om hemmamålvakten Jimenez inte storspelat under vissa delar av matchen. I och med vinsten klättrade Athletic upp till en tionde placering i tabellen och har nu andrum ner till de nedre lagen. Man har nu utökat sin svit till tre matcher utan förlust i ligan, där två slutat upp med vinst.
Redan på onsdag möter laget Espanyol på bortaplan och då är det Copa Del Rey som står på agendan. Denna titel måste ses som ett mål för Valverde och Athletic, något annat är helt oförståeligt. Håller sviten i sig? Det återstår att se.