Bara några timmar kvar till start på en match som för dom allra flesta nog inte tycker är det mest intresssanta som har hänt i den spanska ligan under året.
För de två lagen som möts på San Mamés i eftermiddag klockan 16 är det dock mer än intressant. En seger i den här matchen för hemmalaget skulle innebära att det är teoretiskt omöjligt att nedflyttningsstrecket är närmare än åtta poäng när omgången är färdigspelad. Det skulle i sin tur innebära att Athletic skulle behöva förlora återstående matcher medan det lag som är närmast under strecket skulle behöva vinna alla sina. Dessutom skulle man effektivt ha sågat av Celtas och Mallorcas teoretiska chanser att klara sig kvar genom att gå förbi Athletic.
 
Hemmalaget kommer stärkta till den här matchen med tre raka matcher utan förlust i bagaget, varav en oavgjord mot antagonisterna i blå-rött. Dock har man däremot inte vunnit sedan 1:a April hemma mot Granada så det  börjar verkligen bli dags att ta en trea. Poänggnetandet och kryssandet mot lag som ligger bakom gör ju å andra sidan att det är ett hyggligt avstånd ner till strecket.
 
För ovanlighetens skull har Athletic inte släppt någon officiell startuppställning ens vid denna sena timme. Men mönstrar följande trupp:
 
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, San José, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Gurpegi, Muniain, Aduriz, Ander Herrera, Castillo, Ekiza  och Ramalho.
 
Det gör att mitt förslag till startelva ser ut som följer:
 
Gorga i mål, Iraola given på högerbacken, Ekiza given i mittförsvaret flankerad av antingen Gurpegui eller Mikel San José vilket är lite av en formaliasak eftersom den som inte är mittback av dom två kommer att ligga framför som defensiv mittfältar. Som vänsterback Jon Aurtenetxe. Mittfält med Susaeta på högerkanten och Iker på vänsterkanten. Kvarvarande två mitfältsplatser i mitten blir Iturraspe med asvar för städning och Ander Herrera med ansvar för kreativitet. Aduriz börjar på topp. Var beredda på inhopp av Ibai och Llorente beroende på hur matchen utvecklas.
 
Enda spelare med risk för avstängning till nästa match borta mot Zaragoza är Andoni Iraoala. En match jag för övrigt ser att vi gärna vinner av två anledningar. Det ena är att vi faktiskt har möjligheten att teoretiskt säkra kontraktet med två segrar på raken. Det andra för att Zaragoza är ett av lagen som agerar under konkursskydd och ändå tar in nya spelare för att därigenom klara sig kvar på bekostnad av lag som har ordning på grejerna. Jag klandrar inte Zaragoza, man gör sitt bästa under rådande regelverk och det ska man göra för sin klubb. Däremot har spansk fotboll ett inbyggt systemfel och det stavas inte bara TV-intäkter. Att jag dessutom råkar tycka derbyna mot Depor, Osasuna och Sporting är roligare att se kanske också förklarar min lite malplacerade sving mot Zaragoza.
 
Men nu fokus på dagens match. Tre viktiga poäng står på spel. Kanske kan till och med Aduriz göra ett mål idag. Annars hängde ju Llorente två i träningsmatchen mot Portugalete i veckan men att han och Ibai spelade den matchen är ju snarare ett tecken på att dom inte kommer att få starta idag än något annat.
 
Aupa Athletic