Omgång 14
Barcelona vs. Granada 4 – 0

Efter att Messi skadat sig innan landslagsuppehållet och skickats hem till Argentina, blev problemen inte mindre ner storspelande Victor Valdés återvände från sitt internationella uppdrag med en trolig långtidsskada. Helt plötsligt var Pinto förstamålvakt och Fàbregas nyckelanfallaren, och frågorna var stora. Båda Alexis och Iniesta gjorde tidiga försök, men det var första när Cesc fick bollen som det höll på att bli farligt. En onödig tackling gav en billig straff för hemmalaget, och kapten Iniesta slog kyligt in ledningsmålet. Strax innan halvtid kom återbetalningen när Iniesta brutalt kapades i straffområdet, och Cesc valde kraft före finess och 2-0 var ett faktum. Andra halvlekens ljuspunkter var varsin fullträff av Alexis och Pedro, men framför allt bytet i den 83:e minuten där Neymar gav plats för Adama Traoré från B-laget.

Matchens lirare: Andrés Iniesta, 9.2

Omgång 15
Atletic Bilbao vs. Barcelona 1 – 0

Efter en bitter förlust i Champions League åkte laget iväg på en i förhand svår bortamatch, och med endast en halv startuppsättning såg det inte ljust ut för bortalaget. Chanserna i matchen blev få, och när Neymar väl såg ut att nå ett friläge blev han kapad, och energin hos Barcelona gick åt att protestera mot ett uteblivet avsked av Iturraspe. Istället utnyttjade Iker Munian oredan hos bortalaget och ordnade på egen hand det som kan att bli matchens enda mål. Barcelona hade inte mycket att kontra med, och två sena byten förblev fruktlösa i lagets första förlust för säsongen.

Taher diskuterade vidare om ett ålderstiget Barcelona och om sviten som bröts i ”Måndag hela veckan”

Matchens lirare: Andrés Iniesta, 7.5
Omgång 16
Barcelona vs. Villareal 2 – 1

Efter besvikelsens vecka kom Barça tillbaka med stormsteg och hann vinna en cupmatch mot Cartagena innan Celtic ”välkomnades” tillbaka till Spanien och åkte hemma med tennissiffror i bagaget, 6-1. Känslan var måhända positiv för ett ögonblick, men samtidigt visst man att Villareal på andra planhalvan redan stört båda Madrids topplag, och en underskattning hade kunnat vara ödesdigert. Hemmalaget visade dock beslutsamhet och Song var ytterst nära med en nick som dock stolpen stoppade. I den 30:e minuten fick Barcelona en straff, och turen föll på Neymar som inte gjorde någon culé besviken. Andra halvleken började på sämsta möjliga sätt när Musacchio nådde för Bartra på ett inlägg och nickade in 1-1 bakom Pinto. Svaret dröjde tjugo minuter, men när det kom var det ett typisk Barça-svar där Alexis osjälviskt rullade bollen i sidled och lät Neymar göra Barcelonas, och sitt, andra mål. För en gångs skull hölls spelet uppe och ytterligare ett par bollar kunde lätt gett ett större hål i skrovet på den sänkta, gula u-båten.

Henrik Johansson diskuterade de höga kraven på vår nya stjärnanfallare i ” Neymar är inte där än – men har kommit en bra bit på vägen”.

Matchens lirare: Neymar, 8.4


I skuggan av Messi - en svartklädd Neymar
 
Omgång 17
Getafe vs. Barcelona 2 – 5

2013:s sista match var mot Getafe och knappt hade matchen börjat innan hemmalaget ledde med 2-0. FC Barcelona och tvåmålsunderläge är ingen välkänd ekvation, men tacksamt nog lurades hemmalaget in i en falska känsla av trygghet och med ögonen på fel spelare hade Pedro på egen hand vänt matchen med tre mål på nästintill omöjliga nio(!) minuter, Barças snabbaste hattrick sedan 1999! Efter halvtid var dock osäkerheten tillbaka i blaugrana, men med en förvånansvärt stabil Pinto som sista utpost kunde istället Cesc två gånger om näta och spika in ytterligare en seger för bortalaget; utan en skadad Messi och utan en avstängd Neymar.

Se Pedros hattrick som fick avsluta året
Henrik Johansson sammanfattar 2013

Matchens lirare: Pedro, 10.0
Omgång 18
Barcelona vs. Elche 4 – 0

Det nya året började på hemmaplan, och Valdés var äntligen tillbaka medan Messi fortfarande saknades. Neymar intog bänkplats och fick se Alba assistera Alexis till 1-0 efter bara sju minuter. Pedro ville inta vara sämre och utnyttjade en fint djupledsboll från Cesc genom att runda en utrusande Toño och rulla in tvåan. Att Xavi missade en straff tidigt i andra halvleken fick gå en dag som denna när Pedro bjöd Alexis på ett grattismål innan chilenaren själv förvaltade en frispark på bästa möjliga sätt och cementerade 4-0 med sitt hattrick. Neymar fick drygt tio minuter på plan, men mer hände inte än att Bartra ådrog sig en skada i slutminuterna. Serieledningen intakt och Messi på väg tillbaka var svaret på om, eller snarare hur, Barcelona klarar sig utan den lille magikern.

Se Alexis hattrick – och drömfrispark

Matchens lirare: Alexis Sánchez, 9.3


Pedro avslutade 2013, och Alexis inledde 2014 - med hattrick

 
Omgång 19
Atletico Madrid vs. Barcelona 0-0

I det som kom att bli den första seriefinalen hade lagen i mångt och mycket försökt övertyga fansen att de tråkiga supercupmatcherna inte skulle upprepas, utan att det nu var mer offensivt inriktade matcher som gällde, trots att varken Messi eller Neymar var helt i form efter sina skador utan vilades inledningsvis. Istället fick Barcelona lägga fokus på att stoppa ett ordentligt kontringsinriktat Atletico, och när man väl fick kontroll på bollen på mittfältet låg motståndarna när och såg omedelbart till att stoppa Xavi och Iniesta med alla medel. Inte heller när Messi och Neymar kom in i andra halvlek lyckades med bryta dödläget, och det så hypade mötet blev ingenting annat än en stor besvikelse.

Estació Blaugrana diskuterade mittbacksfrågan och matchen mot Atletico Madrid

Matchens lirare: Gerard Piqué, 8.3
Omgång 20
Levante vs. Barcelona 1 - 1

Med halva serien spelad var det dags för returmötet mot laget som blev utspelat efter konstens alla regler en halv säsong tidigare. Real Madrid hade nu fått upp flåset ordentligt bakom topplagen, men i Barcelona gick allt fokus till att försöka hålla ihop ett trasigt lag. Med Neymar och Iniesta kvar på hemmaplan fanns ändå potentialen till en riktigt bra uppställning, men när Vyntra efter tio minuter ohotat nickade in 1-0 till hemmalaget kändes det som att luften gick ur laget. Visserligen svarade Piqué med ett eget nickmål nio minuter senare, men spelmässigt var det en av lagets mest ineffektiva matcher under säsongen. Levante försvarade sig starkt och såg till att Barcelona gjorde ett oväntat poängtapp, vilket senare under kvällen följdes av att poängtapp även för Atletico Madrid när man kryssade hemma mot Sevilla.

Matchens lirare: Gerard Piqué, 7.8
Omgång 21
Barcelona vs. Málaga 3 – 0

Efter ett oväntat kryss hade Barcelona besökt Levante igen för en cupmatch och vunnit klart enklare med 4-1, men knappt ett dygn senare kom förlusten när Sandro Rosell meddelade att han omedelbart lämnade sitt uppdrag som ordförande för FC Barcelona. Måhända att Sandro inte var en populär ledare för klubben, men förlusten låg i hur synen på Neymars övergång och hoten mot Rosells familj som kom att dominera snacket kring klubben. Spelarna visade dock inga bryderier på plan utan satte för ovanlighetens skull full fart från start. Utdelningen uteblir dock ändå tills Piqué i 40:e minuten tar saken i egna händer och dunkar in bollen bakom en som vanligt storspelande Willy Caballero. I andra halvleken kommer till slut anfallstrion igång, och efter att Messi assisterat Pedro snyggt bjöd kanarien tillbaka genom att serva Alexis fram till 3-0. Efter en tids krämpor såg tiki takan ut att vara på väg tillbaka, och laget så återigen hungrigt ut.

Taher diskuterade vidare om Neymargate och Rosell i ”Måndag hela veckan”
medan Daniel Olsson synade Bartomeu, ”Den ovalde presidenten”

Matchens lirare: Alexis Sanchéz, 10.0


Rosell lämnade efter hot och tog bort allt fokus från fotbollen
 
Omgång 22
Barcelona vs. Valencia 2 – 3

Barça hade inte förlorat sedan hemma i ligan sedan april 2012, och med lagets form såg inte en förlust ut att vara alltför närstående. Alexis Sanchéz hade fortsatt prestera, och det var han som redan efter sju minuter såg till ge Barcelona ledningen men en snygg, och turlig, chip över Diego Alves i Valenciamålet. Bortalaget tog över taktpinnen och fick strax innan halvtid in en välförtjänt kvittering, ett så pass psykologiskt givande mål att andra halvleken knappt han börja innan man även gjort 1-2. Ineffektiviteten låg kvar över hemmalaget som inte tycktes fokuserade, istället gav en gratischans från domarkåren då Barcelona tilldömdes en oförklarlig straff som Messi förvaltade till 2-2. Rättvisa skipades dock när Paco Alcácer satte 2-3 i 59:e, och en utebliven stormning för ett kvitteringsmål gjorde att Barcelona föll tungt ifrån sin tron som man suttit på i 59 omgångar.

Atletico som favoriter i Tahers ”Måndag hela veckan”

Matchens lirare: Lionel Messi, 9.5
Omgång 23
Sevilla vs. Barcelona 1 - 4

Favoritskapet höll i en omgång för Atletico innan förlusten mot Almeria gav ett för tillfället oslagbart Real ligaledningen. Samtidigt åkte Barcelona till Sevilla och känslan var om laget över huvud taget kunde resa sig efter den tama inledningen man gjort under året. Med Neymar skadad och Mascherano avstängd var ändå laget nästintill intakt, men det påverkade Alberto Morena föga när han gjorde 1-0 till hemmalaget efter en knappt kvart. Käftsmällen var välbehövlig, men istället för 2-0 hade Barça tur och fick kvitterat via Alexis vad som borde varit en offside. När Messi sedan tog saken i egna händer och fixade 2-1 strax innan halvtid var glädjen obeskrivlig om än skör, och med lite mer skärpa hade Sevilla kunnat kvittera fler gånger om. La Pulga dödade därför matchen med sitt 3-1 i den 56:e minuten innan inbytte Cesc fick slå sista spiken i kistan i den 88:e minuten. 4-1 och Barcelona hängde kvar bakom topplagen.

Henrik Johansson efterlyste glöd i ”Ge oss en käftsmäll”
Messi agerade magnet när han sög in två bollar och gjorde två välbehövliga mål

Matchens lirare: Lionel Messi, 9.8
Omgång 24
Barcelona vs. Rayo Vallecano 6 – 0

Matchen där glädjen, och Neymar, var tillbaka. Cupfinalen hade säkrats, första City-mötet låg för dörren i CL, och trots att Tata förklarat att rotationernas tid var över fick Adriano startförtroende och behövde bara två minuter för att bryta sig igenom Rayo-pressen och avlossa att farligt skott som gav 1-0. Barcelonaövertaget blir fullständigt med det tog 36 minuter innan en ordentligt kritiserad Messi återigen kom med i målprotokollet med en kylig chip. Efter pausen tar Alexis och Pedro vid med varsitt mål innan den sistnämnde lämnar och Neymar får göra en efterlängtad comeback. Att Messi sticker in 5-0 innan Neymar får måla igen gör bara kvällen mer fullständigt, ett darrigt Barcelona hade visat styrka och beslutsamhet när de var som mest ifrågasatta och nu gällde det att bygga vidare.

Se alla målen eller låt Emily beskriva den underbara kvällen

Matchens lirare: Lionel Messi, 10.0


En "mätt" Messi kom tillbaka med besked
Omgång 25
Real Sociedad vs. Barcelona 3 – 1

I veckan hade Manchester City mycket överraskande spelats bort ur CL-dubbelmötet redan i på engelsk mark, och respekten var påtaglig när ett säsongsmässigt imponerande Real Sociedad backade hem i början av matchen. Dryga halvtimmen in hade man dock börjat skapa chanser, och aningen turligt tog man till en touch på Alexandre Song för att göra 1-0. Reaktionen lät inte vänta på sig när Messi tog hjälp av Montoya och Busquets för att hitta en kvitteringschans för sig själv. Men berg-och-dalbanan var nu i full gång, och fem minuters oskärpa hos bortalaget var någonting som duktiga Sociedad utnyttjade till fullo när man mycket rättvist kunde gå ifrån till 3-1. Inte ens när Cesc och Alexis ersatte Song och Montoya hade blaugrana någonting att sätta emot, och ytterligare en chockförlust kom högst ovälkommet i liga-racet.

Matchens lirare: Lionel Messi, 7.4
Omgång 26
Barcelona vs. Almeria 4 – 1

Piqué hade ovälkommet gått och skadat sig och var tillsammans med Jordi Alba enda avbräcket inför hemmamötet med Almeria. Chansen för underskattning kändes påtaglig, men nu när Madridlagen kryssat tidigare under dagen fick ingen chans gå till spillo, och Alexis såg redan efter nio minuter till att Barcelona var kvar i titelracet. Neymar passade Cesc som sköt och Alexis var som vanligt rätt man på rätt plats. Messi byggde på självförtroendet ytterligare när han drog in en frispark, men Almeria vägrade se sig besegrade och reducerade strax därefter på hörna. Bollinnehavet på 78% och 14 skott på mål vittnade dock om Barça-dominansen, men Almeria hade gott om chanser att komma ikapp. Då klev el Capità fram från ingenting och trycker in Messis retur, och i bara farten lyckas även Xavi få in 4-1 innan domaren blåste av. Blott två dagar senare kom dock smällen som legat i luften, och inte ett Barçaöga var torrt när Puyol förklarade att denna säsong blev hans sista i Barcelona.

Emily skrev om Puyol presskonferens i ”Officiellt: Puyol lämnar Barcelona”
och hyllningarna lät inte vänta på sig i Tahers ”O Captain! My Captain!”

Matchens lirare: Lionel Messi, 9.6


Kapten Puyol såg slutet närma sig

Omgång 27
Valladolid vs. Barcelona 1 – 0

Iniesta fick hastigt lämna truppens uppladdning efter sin familjetragedi, och nu när laget som mest behövde fokusera var all form av skärpa som bortblåst igen. En lite turlig situation gav det tungt prövade hemmalaget en välbehövlig ledning, och med undantag för några futtiga försök var Barcelona aldrig nära att ta sig igenom den buss som parkerades framför Valladolid-målet. Kritiken lät inte vänta på sig: Barcelona var dåtid, tiki takan var död och firma Messi/Neymar ha ingen framtid tillsammans. Men kanske framför allt så var de regerande mästarna borta ur slaget om ligapokalen…
Matchens lirare: Lionel Messi, 7.5

Vi tackar för visat intresse, i del 3 får vi se hur "mardrömsveckan" påverkade laget och hur en kaotiskt avslutning till slut gav laget kontrollen över sitt eget öde.
Visça!

Källor: svenskafans.se, whoscored.com
Alla betyg kommer från whoscored.com