I skuggan av nedflyttningsdramatiken så utspelade det sig på tre fronter en lite mindre kritisk, men dock betydelsefull kamp om placeringarna fem och sex och Europa League-platser, utan en extra kvalomgång, som plats nummer sju skulle betyda.

Alla tre inblandade lag hade varsin bortamatch. Athletic mot Racing, Atlético mot Mallorca och Sevilla mot Espanyol. På förhand såg det ut som att Athletic och Sevilla hade bäst förutsättningar pga att varken Espanyol eller Racing hade något att spela för medan Mallorca var inblandade i nedflyttningsstriden.

Matchen i Santander började med övertag från hemmalaget som inte planerade att lämna bort några poäng till lokalkonkurrenter inte. Flera lägen för hemmalaget att ta ledningen framför allt av pigga Giovani dos Santos som sysselsätter Athletics försvar ordentligt.

Athletic får en frispark i 20:e minuten och David López kan retfullt enkelt skruva in 1-0 över muren och det var en behövligt då Racing hade startat så bra som de gjorde. Innan vi ens hunnit glädjas åt smakstarten på matchen så kommer Llorente fri med målvakten Toño i Racing och chippar elegant bollen i mål efter en ypperlig passning av Orbaiz. Två mål inom loppet av en minut.

Resten av matchen är ganska öppen med chanser åt båda håll. Markus Rosenberg har åtminstone två fria lägen med Iraizoz. Ena gången så skjuter svensken utanför och andra gången räddar Iraizoz högklassigt. Jag har aldrig varit så glad att en svensk anfallare sumpat chanser som nu.

Athletic har även ett par chanser i andra halvlek att definitivt avgöra med 3-0 men lyckas inte stänga matchen helt. David López har två ypperliga chanser att göra mål men den mannen lyckas bara på de fasta situationerna tydligen.

Det blir inte spännande förrän Javi Martinez slarvar i en rensning och bollen hamnar i famnen på Racing och hamnar hos den andra inbytte svensken Kennedy som drar på ett skott som touchar på en försvarare hos Athletic och in bakom Iraizoz i målet. Detta är i 87:e minuten så det blir som tur är bara några nervösa minuter innan domaren blåser av matchen.

Athletic är klara för Europa Leagues playoff i höst genom att hamnat på sjätte plats bakom Sevilla som i sin tur vann borta mot Espanyol. Atlético Madrid vann även sin match mot Mallorca men har sämre resultat i inbördes möten med Athletic och Sevilla så de för sjunde platsen och går därmed in i tredje kvalomgången av Europa League.

För en gångs skull så är Athletic effektiva på bortaplan och det bra att avsluta säsongen med en seger då förra matchen på San Mamés lämnade en liten sur eftersmak från sig. Nu är det silly season som gäller och vi får se vad som händer på tränar- och spelarfronten i sommar.

Aupa Athletic!