Årets första derby för Athletic som man väl ändå får säga befinner sig i lite av en krissituation i ligaspelet där man just nu innehar en artondeplats med Córdoba som enda lag i ligan med färre poäng. Det gör också att kvällens hemmamatch blir mot det poängmässigt bästa laget i Baskien som redan hunnit med att spöa Real Sociedad i premiäromgången. Kvällens motstånd är alltså Eibar, den aboslut minsta baskiska klubben i primeran från den lilla osannolika staden med samma namn som ligger inklämd mellan några berg på vägen mellan Irún och Bilbao.

Det är alltså så att lillebror helt plötsligt blivit storebror. Detta är främst tack vare det faktum att Athletic har gjort en helt usel Bielsa-lik inledning av ligaspelet med endast tre inspelade poäng på de fem första matcherna. Det är inte heller så att motståndet varit speciellt skrämmande förutom i matchen mot Barcelona. Tio poäng hade varit relevant. Två hemmasegrar, en oavgjord och en seger borta. Bortaförlusten mot Rayo(en trevlig och underhållande match rent objektivt) var lite grädden på moset, löken på laxen, kalla det vad ni vill. Ledning 1-0 för dom rödvita sen lyckas Gorka bjuda på ett mål och laget i övrigt klåpa till det i sista minuten och släppa in ett till. Det har helt enkelt varit brist på koncentration i försvarsarbetet och brist på offensiv kreativitet.

Jag tror personligen att den offensiva bristen leder till det defensiva eländet. Om motståndare känner att man inte blir hotade på riktigt kan de slappna av och kontra medan ett Athleticförsvar som vet att man inte gör mål blir ännu mer ängsliga och osäkra. Vi har tappat tre viktiga spelare på tre år och sånt spelar verkligen roll i ett lag som Athletic som inte kan ersätta hursomhelsta. Samtidigt pratar vi här förluster mot Granada hemma och Rayo i slutminuten. Det är poäng vi skulle haft med oss, med eller utan Ander Herrera. Att skylla på hårt matchande är inte heller OK i det här läget, spelarna är ju för sjutton utvilade och spelsugna efter sommaren.

Om vi släpper det negativa så mönstrar Valverde den vanliga truppen:
Iraizoz, Laporte, San José, Beñat, Iturraspe, De Marcos, Ibai, Iago Herrerín, Susaeta, Iraola, X.Etxeita, Mikel Rico, Gurpegi, Muniain, Aduriz, Viguera, Guillermo och Balenziaga.
 
Tipsen är den gamla vanliga startelvan med Gorka i mål,De Marcos, Gurpe, Laporte och Balenziaga på backen. Mittfält med defensiva Iturraspe och Mikel Rico med Susaeta, Beñat och Muniain framför sig och Aduriz på topp. Det här är ett koncept som höll bra förra året och jag tycker hela sexmannaförsvarslinjen har hållit bra i år också även om ingen riktigt överpresterat förutom möjligtvis De Marcos. Offensivt har det däremot varit skralt och all kreativitet har kommit från en vilt kämpande Muniain. Jag hoppas verkligen att det vänder ikväll men jag är tveksam(en match är heller ingen vändning) och jag tror inte man ska ge det alltför mycket tid innan man börjar ruska om. Om vi ska använda den här formationenframöver vill jag se Ibai på Muniains plats och Muniain i mitten och en tro från Valverde att det funkar så att han verkligen ger det chansen mer än en halv match åt gången. Det är bara vid dom tillfällen som uppställningen varit sådan som vi sett riktig offensiv kreativitet i år. Ett annat alternativ är att faktiskt gå över till 4-4-2 med Aduriz topp tillsammans med antingen Borja Viguera eller Ibai. Vi behöver Ibais passnings- och frisparksfot så desperat. Det är förmycket svaj på både Beñat och Susaeta på den fronten. Tyvärr har väl Ibai ibland haft svårt att bidra över hela matcher men vi behöver så desperat mål och assist just nu. Lite är det som Marca skrev efter en match:”Med Ibai på planen är varje fast situtaion en målchans”.  Men framförallt viktigt ikväll är koncentration och kämpavilja, idag måste man ta poäng. Idag är det bara att gå ut och köra järnet för den här matchen skall vinnas.

Aupa Athletic!