Första hemmamatchen för säsongen mot ett skadedrabbat Osasuna. Inte riktigt en hemmamatch i sin rätta bemärkelse då matchen spelas i San Sebastian pga att nya San Mamés inte är spelbar än.

Lite överraskande så valde Valverde att spela med två debutanter i startelvan istället för vad många förmodade skulle vara endast en. Gorka Iraizoz spelade enligt rapporter senast mot Valladolid utan att vara helt återställd från en skada han dragits med under försäsongen. Så det var alltså kvällen då Iago Herrerín skulle göra sin debut i Athletic.

Men som jag var inne på så blev han inte ensam debutant utan även vänsterbacken Enric Saborit som flyttats upp från B-laget fick chansen från start på bekostnad av Balenziaga som spelade från start mot Valladolid.

Laguppställningarna då för Athletic först och sen Osasunas.

Herrerín
Iraola – Gurpegi – Laporte – Saborit
Beñat – Iturraspe
Susaeta – Herrera – Muniain
Aduriz
 
Andrés Fernández
Marc Bertrán – Loties – Arribas – Joan Oriol
Francisco Silva – Puñal
Sisi – Armenteros – Ariel Nuñez
Oriol Riera
 
Första halvlek
Det händer mycket inledningsvis med en chans för Aduriz som träffar stolpen och Sisi har en bra chans efter att Herrerín gjort en fin räddning på ett skott utifrån. Osasuna hinner även med att skapa farligheter från en hörna som så när skruvas in direkt men som debutanten i målet, på mållinjen, lyckas få bort.

Osasuna har mycket boll och Athletic har lite svårt att styra matchen som jag antar att Valverde vill göra i större utsträckning än vad man gjorde mot Valladolid förra helgen. Osasuna hittar en del yta mellan Athletics offensiva och defensiva mittfält men skapar inte så många farliga målchanser i första halvlek.

Athletic ser farligast ut i omställningarna där framför allt Susaeta firar triumfer på sin högerkant, och det är just Markel Susaeta som i 31:a minuten kommer runt på kanten och slår ett hårt inspel efter marken som Arribas styr in i eget mål vilket ger Athletic ledningen med 1-0. 

Första halvlek kan sammanfattas med att Osasuna hade ganska mycket boll men svårt att ta sig fram medan Athletic hade svårt att sätta upp spelet bakifrån och varken Beñat eller Iturraspe kommer med i uppspelsfasen utan får mest springa runt och jaga studsande andrabollar.

Andra halvlek
Athletic kommer ut efter paus med ny energi och skapar direkt några lägen att göra 2-0 men slarvar lite i avsluten. Ander Herrera och Susaeta har i alla fall varsitt jätteläge att göra mål men fortsatt endast ett måls ledning. Osasuna skapar en del chanser, mest skott utifrån och från lite dåliga vinklar och Herrerín får göra en del fina räddningar.

Osasuna försöker med sina byten i andra halvlek att få till ett kvitteringsmål. Man skapar visst tryck mot Athletic som tvingas backa hem lite och kontraslå. Athletic står rätt i positionerna för det mesta och kan avvärja Pamplonalagets attacker ganska lätt. Vissa gånger lyckas Osasuna komma igenom men då är Iago Herrerín där och räddar som sista utpost.

Den andra debutanten sköter även han sitt jobb utmärkt och ser stabil ut i defensiven – framför allt imponerar han i luftrummet – och i offensiven har han några fina kombinationer med Muniain.

Osasuna trycker på allt mer men är ganska uddlösa framåt samtidigt som Athletics kontringar blir allt farligare i takt med att Osasuna chansar framåt. Ibai Gomez har ett ypperligt läge att göra 2-0 då han snyggt tar sig förbi sin back på och rundar målvakten men istället för att försöka slå in bollen i öppet mål så försöker han passa bollen vilket misslyckas.

Till slut drar Aduriz upp en kontring och serverar De Marcos i fart som i sin tur placerar in 2-0 och där är matchen vunnen. Det är bara minuter kvar där Osasuna inte hinner skapa speciellt mycket och Athletic kan ta sin andra vinst samtidigt som Osasuna åker på sin andra förlust.

Byten Athletic: Ibai, De Marcos, Morán
Byten Osasuna: Oier, Roberto Torres, Omwu

Sammanfattning
Athletic vinner ganska komfortabelt genom att på halvfart spela smart och ligga rätt i positionerna och att inte göra mer än det som krävs. Det såg aningen förvirrat och nervöst ut stundtals och en del slarv i avslutningsfasen men det såg på det stora hela ut som att Athletic var ett nummer större än Osasuna. Delvis pga vissa tunga skador på nyckelspelare, men jag tror ändå att Osasuna kommer att få det ganska tungt i år.

Athletic har en hel del att jobba med när det gäller att dominera matcherna, vilket man knappast gjorde denna kväll. Det var Osasuna som vann bollinnehavet och till viss del styrde spelet vid 0-0. Något man inte var van vid att se under Bielsa. Däremot så var kontringsspelet bitvis bländande med Susaeta som stortrivdes i den här typen av match där hans snabbhet kom till sin rätt.

Den offensiva trion Susaeta, Herrera och Muniain var pigga idag medan Beñat och Iturraspe var desto mer anonyma och kom inte riktigt med i uppspelen.

Matchens lirare
Det leder oss in på slutspurten i rapporten som är matchens lirare vilket jag väljer att utse just Markel Susaeta till. Han gör med hjälp av Arribas första målet och är ständigt ett hot i mitten och på högerkanten med speed, teknik och passningsskicklighet.