Med De Marcos avstängd, Javi Martínez skadad och Herrera och Muniain på bänken, så startade Athletic i denna knepiga bortamatch med en lite ovanlig startelva. Iñigo Pérez ersatte De Marcos och San José, Javi Martínez. Toquero och David López fick starta istället för Ander och Iker.

En fyrbackslinje med Iraola, San José, Amorebieta och Aurtenetxe. Ett mittfält med Iturraspe som pivot, Iñigo Pérez, David López som mer centrala mittfältare och Toquero och Susaeta på kanterna, samt Llorente på topp var de som Bielsa mönstrade dagen till ära.

Matchen rivstartade med Rayomål redan i tionde minuten av Michu för att sedan utjämnas fem minuter senare av Llorente med huvudet, efter en bra frispark av Iñigo Pérez från ca 40 meter. Med både López och Pérez på plan får man en helt annan dimension på fasta situationer.

Llorente gör sedan i 23:e minuten ett väldigt läckert mål där han tar ned bollen på bröstet och håller bort sin försvarare och skjuter in 2-1 till Athletic. Det dröjer dock bara två minuter innan Rayo kan kvittera genom Arribas, som får stå alldeles omarkerad på bortre stolpen och peta in bollen. Dålig markering av de rödvita.

Hela första halvlek böljar fram och tillbaka i ett högt tempo med allt för mycket individuella misstag och slarv i försvarsspelet från Athletics sida samtidigt som Rayo spelar bra fotboll och hotar ständigt med inlägg och skott utifrån. Jag gissar att Bielsa fick ta sina spelare i örat i halvtid för i andra halvlek ser det bättre ut.

Iraizoz har en skakig dag och tappar en del bollar och ger sig ut på dribblingsfärder i onödan. Man börjar förstå hur mycket nytta Javi Martínez gör i backlinjen då San José saknar tajming och missar en hel del brytningar och det ser riktigt virrigt ut stundtals.

Llorente sätter sedan i 65:e minuten det matchvinnande målet med huvudet efter inlägg från Toquero, men med tanke på hur försvarsspelet sett ut så känns det inte avgjort utan Rayo fortsätter att skapa oreda i straffområdet och har ett par riktigt giftiga chanser till kvittering och det är ren tur för Athletics del att de får med sig alla poängen hem till Baskien. Samt att man har Fernando Llorente som sätter sitt första hat trick i ligan.

David López gör en bra match och kommer säkert få mer speltid framöver med det tuffa spelschemat man har framöver. Muniain och Herrera byts senare in i andra halvlek. Även Ekiza får speltid i andra halvlek. Det bådar gott att Bielsa börjat rotera nu. Ganska anmärkningsvärt att rotationen blev så stor som den blev. Med tanke på tidigare sparsamma ändringar i startelvor.

Sammanfattningsvis så var spelet inte riktigt att känna igen från de senaste matcherna. Man förlorade till och med bollinnehavsstatistiken. Om det berodde på de stora förändringarna i startelvan eller en dålig dag så är det i alla fall ett tecken på styrka att man kan göra tre mål på bortaplan och vinna trots allt. Mycket tack vare Llorente ikväll.

Matchstatistik @ Athletic-club.net