Athletic har en period nu av – på papperet – enkla matcher mot lag som borde ge tre poäng. Man har tagit sig igenom den tuffaste delen av spelschemat med fler pinnar än många hade vågat hoppas på.

Man var bland annat en hårsmån från att vinna mot Barcelona, man har vunnit mot såväl Sevilla och Atlético, samt en bra match och en poäng borta mot Valencia. Elva matcher i rad utan förlust i liga och Europa League.

Granada kommer från paraplyincidenten på hemmaplan, den avbrutna matchen mot Mallorca där man ledde med 2-1 men avbröts pga en åskådares regnskydd hamnade i huvudet på en av de assisterande domarna. Granada har en skalp mot Sevilla borta annars är det idel förluster och oavgjorda matcher på de fem senaste matcherna.
Dock så har de inte släppt till speciellt många mål bakåt - närmare bestämt 12 bollar. Det är färre än både motståndaren i morgondagens match, Valencia och Málaga. Sen har det inte gjorts speciellt många mål heller – enbart fyra stycken på elva matcher.

Med tanke på hur Athletic har spelat under ledning av Bielsa så kommer det förmodligen bli spel mot ett mål med Athletic vid bollen och Granada jagandes efter bollen större delen av matchen. Skulle gissa att Granada kommer till San Mamés med hopp om att komma undan med 0-0.
Det gäller för Athletic att få hål på Granada - som uppenbarligen spelat bra försvarsspel under säsongen med tanke på att så få bollar ramlat in där bak – om man ska vinna den här matchen.

Marcelo Bielsa har valt ut denna trupp till matchen: Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Amorebieta, San José, David López, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Gabilondo, Koikili, Raúl, Susaeta, Iraola, Iñigo Pérez, Muniain, Ander Herrera, Ekiza, Javi Martínez, Ibai

Gissar att startelvan kommer att se ut så här:
Iraizoz
Iraola – Javi Martinez – Amorebieta – Aurtenetxe
Iturraspe
Susaeta – Herrera – De Marcos – Muniain
Llorente

Ekiza har varit skadad men har tränat med gruppen i veckan men får nog vänta en vecka till innan han blir startman igen. Javi Martinez bli nog kvar i backlinjen tills Ekiza är tillbaka. Iturraspe är tillbaka efter avstängning i förra matchen. Amorebieta är också tillbaka efter avstängning.

Granada har följande trupp till sitt förfogande:
Roberto, Julio César, Nyom, Iñigo López, Diakhaté, Siqueira, Moisés, Fran Rico, Mikel Rico, Yebda, Martins, Abel Gómez, Benítez, Jaime Romero, Jara, Ighalo, Uche, Geijo

Jag gissar på att Benitez, Siqueira och Nyom är startmän tillsammans med målvakten Roberto som startat alla matcher så här långt. Granada verkar sakna Mainz i backlinjen annars verkar det vara ordinarie uppställning.

Det kommer att bli en tuff match men om det inte rinner in ett mål i baken tidigt bakom Iraizoz så tror jag att Athletic kommer att mala ned Granada och till slut gå vinnande ur denna match, men man får inte underskatta motståndet i dessa fem ”lätta” matcher man har framför sig i ligan.

Aupa Athletic!