Som många som följer Athletic vet så är, och har varit ett bra tag, Akilleshälen vänsterbackspositionen och Bielsa hade bestämt sig att prova ytterligare en kandidat till förste innehavare av denna hemsökta plats på planen. Nämligen yngligen från Frankrike – Laporte. 

Detta i sig kändes inte speciellt oroande eftersom Aymeric visat prov på både säkerhet bakåt och offensiva färdigheter. Däremot så gjorde det att - till mångas fasa - olycksgubben San José sattes in i mittförsvaret tillsammans med den desto mer stabile Ekiza.

San José, som Bielsa fler gånger berömt för sin oerhörda potential, lyckas att visa på precis det motsatta allt som oftast. Det är lite så det fungerar med Bielsa har jag märkt. Han ser saker som ingen annan ser. Vilket får en att tro att han verkligen är galen ibland. 

Backlinjen bestod i alla fall av Iraola, Ekiza, San José och Laporte. Framför dem så fick Iturraspe spela med ett lite offensivare mittfält framför sig bestående av Susaeta, De Marcos, Herrera och Ibai. Längst fram så startade den måltörstande Aduriz.

Getafe tar tidigt i matchen befälet och redan i sjunde minuten kunde hemmalaget ta ledningen genom Borja som slår in en hörna. Efter det så försöker Athletic att kvittera i 86 minuter utan att skapa mer än ett stolpskott, några hörnor och några frisparkar som slarvas bort allt för enkelt. 

Athletic gör en sådan där typisk match, med ett tidigt mål i baken och sen en orgie av slarvrigt anfallsspel och svängdörrsförsvar. Historien upprepar sig. Var gång motståndaren får Gorka Iraizoz – vår nygamla första målvakt – att kröka ryggen och hämta ut bollen i nätmaskerna innan det gått 20 minuter av matchuret, så går det inte att vända matchen. Det är som förgjort.

Extra svårt blir det med lag som kan spela disciplinerat försvarsspel och kontraslå, som Getafe gjorde effektivt hela matchen. Då har inte Athletic någon möjlighet, i dagsläget, att vända på matcherna. Man tar sig inte igenom med kortpassningsspelet för att det inte finns några ytor att spela på och man har inte tillräckligt bra spelare för att skapa dessa ytor. Det hjälper föga att man byter in Llorente, Muniain och Toquero i andra halvlek. 

Getafe å sin sida spelar precis som de ska. Tar det lugnt och väntar på att Athletic kör fast och slår bort sina passningar (för det gör de allt för ofta) och det är ett rent mirakel att inte segersiffrorna är större med tanke på de chanser som fram för allt stekhete Barrada hade. Han tog sig igenom Athletics försvar gång på gång med sin snabbhet och teknik och det var enbart tur att han inte hade siktet inställt igår kväll.

Tur var det även att de andra lagen i botten förlorade också så att de rödvita från Bilbao fortfarande har åtta poäng ned till nedflyttningsplats. Fortsatt oroande läge alltså för ett lag som inte riktigt får det att stämma. Väldigt bleka insatser av Iturraspe som slog bort massor av passningar och Susaeta som knappt syntes till under hela matchen. Mycket blek insats.

Matchstatistik @ athletic-club.net