Athletic

Athletic kommer från tre raka ligaförluster. Spelarna Jon Aurtenetxe, Iñigo Pérez och Andoni Iraola har på presskonferenser de senaste dagarna levererat klyschor om att det ”fortfarande finns många poäng att spela om” och så vidare, men det är naivt att inte inse att Levante, Malaga och de andra direkta konkurrenterna nu drar ifrån och att morgondagens match är sista chansen att hinna med Champions League-tåget.

Bland Athleticsupportrar har snacket den senaste tiden handlat om hur genialiske tränaren Marcelo Bielsa ska prioritera mellan liga, cup och Europa. Alla inser att truppen inte är tillräckligt bred för att samma elva ska orka spela varje match. Till och med Bielsa har tvingats inse det och på senare tid vilat slitna och småskadade nyckelspelare här och var.

Frågan är om inte supportrarna får ta den diskussionen en vända till för i dagarna gick UEFA ut med ett förtydligande kring sitt oklara regelverk. Endast det lag som kvalificerar sig till Europa League genom att vinna Copa del Rey-finalen kommer att direktkvalificera sig gruppspel. Det lag som eventuellt kvalificerar sig till Europa League genom en finalförlust får istället inleda i det tidiga kvalspelet. En osäker historia och dessutom innebär det en supertidig start på säsongen (redan i mitten eller slutet på juli). Det sista en smal trupp behöver…

Även om Champions League nästa säsong ser mer och mer osannolikt ut, blir därmed ligaspelet viktigt. Att kvalificera sig till Europa League genom ligaplacering istället för en finalförlust i Copa del Rey är alltså betydligt mer gynnsamt.

I skrivandes stund har inte Bielsa släppt någon laguttagning officiellt. Mittbacken Mikel San José som de senaste två matcherna om inte på egen hand orsakat förlusterna, så i alla fall mycket starkt bidragit till dem, är avstängd efter att ha samlat på sig sitt femte gula kort. En gåta att han fått spela så mycket på förra säsongens utropstecken Borja
Ekizas bekostnad.

I övrigt är det idel frågetecken kring småskadade stjärnspelare. Fernando Llorentes vara eller icke är kanske den mest akuta fråga. Han har inte kunnat spela de två senaste matcherna, men kunde medverka på träningen tidigare idag. Dock tveksamt om han kommer att spela hela matchen, med tanke på att Athletic kommer att spela tre matcher på sex dagar.

Övriga osäkra kort är Fernando Amorebieta som skadade näsan senast efter att ha fått en Falcaos-spark i ansiktet. Även Ander Herrera är osäker då han i princip hela säsongen dragits med en ljumskskada. Det verkar som om han kommer att tvingas till operation inom kort och kommer då att välja mellan att missa slutet på säsongen eller sommarens olympiska spel. En chans att bevisa ditt Athletic-hjärta, Ander!

Troligtvis blir det ändå vanliga startelvan. Någon av trion Gaizka Toquero, Iñigo Pérez eller Borja Ekiza kan ändå få starta om Bielsa väljer att vila några av de som nämnts ovan. Även Ibai Gómez som gjort några pigga inhopp på slutet har chans att få några fler minuter än vanligt. Oavsett vilka elva man Bielsa ställer upp är det den vanliga matchplanen som kommer att gälla. Hög press, mycket bollinnehav, korta passningar, mycket rörelse och läckra kombinationer. Vi känner redan till matchplanen och vi älskar den.

Sporting

Sporting Gijon har haft en kämpig säsong och ligger just nu på nedflyttningsplats. Tränare Manuel Preciado fick lämna i mitten av februari i ett desperat försök att få in lite nytänkta i klubben. Det blev den store profilen och f.d. Athletic-ikonen Javier Clemente som fick ta över rodret. Clemente står kanske inte för den modernaste fotbollsfilosofin i ligan och om det känns väl mycket osäkert om han kommer att klara av att förnya lagets kontrakt i högsta ligan. Laget kommer senast från en förlust hemma mot Mallorca, som Clemente menade var den minst stabila defensiva insats laget presterat sedan han tog över. Laget har bara två segrar på de senaste tio matcherna.

Clemente har hittills ställt upp med ett kompakt 4-2-3-1 och anfallsspelet är helt beroende av anfallaren och lagkaptenen David Barral som gör nästan alla lagets mål. Temat känns väl bekant för alla Athleticsupportar, i och för sig, men frågan är om inte Sporting tar det ett snäpp högre.

Förutom David Barral består matchtruppen av Juan Pablo, Cuéllar, Botía, André Castro, Rivera, Ayoze, Eguren, Lora, Iván Hernández, Damián, Colunga, Sangoy, De las Cuevas, Trejo, Pedro Orfila, Mendy och Gálvez. Casas och Canella är avstängda.

Intressant kuriosa är att frispråkiga Clemente i den ständige rollen som kontroversiell fotbollsexpert att utifrån kommentera spanska fotboll (jämför med Bosse Petterssons roll i det svenska medielandsskapet, kanske) bara några dagar innan han tillträdde som tränare för Sporting gjorde några kontroversiella utspel i Marca. Bland annat sågade han utnämningen av Marcelo Bielsa som tränare för Athletic: ”Bielsa är inte Gud. Laget har inte gått framåt under honom. Vi har inte vunnit nånting. Han har inte förändrat lagets stil…/ /… Jag hade inte anställt honom, utan tagit en baskisk tränare istället”.

Mm, hyfsat bränsle att slänga på brasan, även om Clemente som tränare idag aldrig skulle säga något liknande. Men pressen har varit helt tysta om det här inför matchen och man kan bara anta att det beror på Clementes höga status i landet.

Tidigare möten

Sporting gick åter upp till Liga BBVA säsongen 2008-2009 efter tio år i Segunadan. Av de tre gånger lagen mötts på San Mamés de senaste säsongerna har Sporting vunnit en match och Athletic två. I höstas möttes lagen på El Molinón i en match som slutade 1-1 efter mål av Bilic och Susaeta, trots ett massivt bollinnehav för lejonen på 66%.

Domare

Mannen i svart kommer vara galiciern Iglesias Villanueva. Denna säsong har han dömt Athletics bägge oavgjorda matcher mot Villareal och en Sportingseger mot Granade. Det är hans blott andra säsong i högsta serien och det kan ju inte skada med en relativt orutinerad domare hemma i katedralen. Hur som helst kan vi vara trygga med att gentlemannen Marcelo Bielsa inte under en sekund kommer att ödsla någon tid på att bekymra sig för någon av variablerna som inte han själv kan påverka. Sådant gör en spelartrupp konstruktiv rent mentalt.


Bild för att försäkra mig om att kängan inte blir för subtil: Gentelman? Mental? Konstruktiv?
 
Källor: Transfermarkt.co.uk, marca.com, canalathletic.com, athletic-club.net