Med lite drygt 12 timmar kvar till avspark börjar den där oron komma krypandes igen, precis som den gjort inför varje match under nästan hela säsongen. För det är bara att erkänna, Athletics säsong har varit allt annat än bra. Bara det faktum att Marca utsåg Athletics första halvlek som det sämsta på hela matchen(en hel halvlek) mot Osasuna säger väl en hel del om hur mycket under isen den här Athletic-upplagan varit från tid till annan under året.
 
Nåväl, imorgon är det dags för Valencia på San Mámes och det är nya tag som gäller. Borta ur truppen från förra helgen är Ander Herrera som av en enig hjärntrust i Athletic-redaktionen utsågs till månadens spelare i februari, ett stort avbräck alltså. Tillbaks i truppen är Muniain från sin avstängning och Isma López vilket får hemmalagets trupp att se ut som följer:
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Laporte, San José, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Isma López, Muniain, Aduriz, Castillo, Ekiza, Igor Martínez och Ramalho.
Valencia mönstrar:
Diego Alves, Guaita, Barragán, Víctor Ruiz, Quintanilla, Mathieu, Cissokho, Albelda, Dani Parejo, Tino Costa, Éver, Feghouli, Viera, Piatti, Bernat, Jonas, Canales, Valdez och Soldado.
 
Den förmodade startelvan för Athletic är:
Iraizoz i målet som får fortsatt förtroende efter följa helgens goda insats i Pamplona, en backlinje bestående av Iraola, Ekiza som tar tillbaks sin plats efter skada från San José, Laporte och Aurtenetxe. På mitten Iturraspe och De Marcos i de mer defensiva utgångslägena samt Susaeta, Munian som går in och tar Herreras plats och Ibai. På topp har jag Aduriz även om en del tips går mot Llorente. Jag förstår egentligen inte varför man alls ska spela Llorente på San Mámes, det tåget har gått och nu skapar Llorente på planen bara dålig stämning på arenan, vill man ge honom speltid så gör det på bortaplan. Dessutom har Bielsa sagt att Aduriz är en så viktig spelare att man måste ge honom chanser, visa det då istället för att bara låta det vara tomt snack.
 
Athletics uppställning borgar för mer djupleds-, defensiv- och genombrottsstyrka än med Ander på planen men jag också nästan garantera sämre bollkontroll och fler felpassningar med Muniain vid det offensiva rodret.
 
Vad gäller morgondagens motståndare Valencia så är den offensiva centrallinjen med Banega, Parejo, Jonas och Soldado ryssligt stark och kommer att sätta Athletics svajiga försvar i arbete. Dessutom har man förmodligen Canales som giftigt sparkapital på bänken. På den svaga sidan så har målvaktsspelet varit aningens svajigt i ligan på sistone. Jag tycker också att det hade varit intressant att testa Muniain eller Susaeta mot den defensivt svaga högerbacken Barragán istället för att spela Ibai på vänsterkanten men det kommer antagligen inte att hända.
 
Det kommer att bli en mycket svår hemmamatch imorgon mot ett revanchsuget Valencia som inte gick vidare i Champions trots bra spel borta i Paris i veckan.
Jag tänker inte tippa objektivt för då blir det bara deprimerande. Istället tänker jag positiva tankar kring hur det såg ut i höstens förlust nere i Valencia i höstas fram till utvisningen av Ander. Om den matchen är någon form av indikation inför morgondagens drabbning så kan jag i alla fall utlova en jäkla underhållning och grymt ös i 90+ minuter runt lunch. Det enda jag kommer att sakna är duellen mellan de båda lagens ”treåringar” Soldado och Amorebieta som båda kan dra en armbåge på lämpligt ställe på motståndarna men samtidigt se ut som de är på väg att dö om någon så mycket som petar på dom, den duellen var bland det mest underhållande i höstens match mellan lagen.
 
Så med hjärtat i halsgropen och med en önskan att dom rödvita ska våga spela med lite marginaler i försvaret och ta tillvara på sina målchanser så säger jag:
 
Aupa Athletic! Slit hårt och låt det göra ont för motståndet för alla poäng behövs verkligen