Diego Simeone bestämde sig för att göra två ändringar i jämförelse med startelvan som sprang ut på Santiago Bernabéu i tisdags. Ingen av dessa kom i mål för Miguel Ángel Moyá vaktade målet. Han hade en fyrbackslinje i form av Juanfran till höger, João Miranda i mittlåset tillsammans med Diego Godín och Guilherme Siqueira på vänsterbacken. En av de ovan nämnda ändringarna kom i form av att Tiago startade istället för Mario, något som gjorde att portugisen bildade centralt mittfältspar med lagkapten Gabi under fredagskvällen. Atlético ställde upp i ett sorts 4-4-2-system som kunde skifta till 4-2-3-1 där Raúl García spelade på högerkanten, Koke på motsatt kant samtidigt som Antoine Griezmann gjorde Mario Mandžukic sällskap i anfallet. I uppspelsfas och speciellt vid långbollar var de båda väldigt nära varandra. I försvarsspelet turades de om när det gällde att gå ned och hjälpa sin lagkamrater längre ned i planen.

Det var inga större överraskningar att Atléticos startelva skulle formeras på just det här viset. På bänken hade Simeone (eller Mono Burgos) Jan Oblak, Cristián Ansaldi, José María Giménez, Mario, Saúl, Raúl Jiménez och Cebolla Rodríguez att tillgå. Den som föll bort från den ursprungliga truppen på 19 man var den unge anfallaren Héctor Hernández.

Primera parte
Det var Diego Simeones manskap som tog hand om avsparken efter diverse formaliteter var avklarade precis innan matchstarten och precis som förra året mot Barcelona började Atlético de Madrid i ett rasande tempo. Det gjorde att man närmade sig Iker Casillas mål redan efter en knapp minuts spel, något som bara resulterade i en resultatlös hörna sedan Raúl García försökt med ett skott utanför straffområdet. Minuten därpå skulle dock Vicente Calderón explodera. Miguel Ángel Moyà drog iväg en utspark mot Mario Mandžukic som förlorade sin nickduell mot Rapaël Varane ungefär 30-35 meter från Real Madrids mål, men kroaten fortsatte sin löpning utan boll och i nästa situation som uppstod lyckades Antoine Griezmann positionera sig tillräckligt väl för att vinna sin nickduell mot Sergio Ramos vilket gjorde att han skarvade bollen vidare till Mandžukic. Anfallaren sprang sig loss i en lucka mellan Madrids respektive mittförsvarare där Varane var närmast att plocka upp honom innan han sköt på halvvolley med högerfoten precis innanför straffområdet. Bollen studsade precis innan Casillas som inte hade mycket att göra på skottförsöket och letade sig in till höger om målvakten. Atlético hade tagit ledningen efter två minuters spel och Calderón förvandlades till en riktig gryta. 

Atlético fortsatte att springa, täcka ytor, bidra med intensitet och spela väldigt aggressivt minuterna därpå. Som en haj när den känner blod. De första tio minuterna påmine oerhört mycket om förra årets Supercopa de España-match mot Barcelona på Calderón. Tiago blev varnad efter 18 minuters spel sedan han klagat hos domare David Fernández Borbalán. Fullständigt onödigt, men så var portugisen också en av spelarna som firade ledningsmålet mest av alla. Ett väldigt intressant vapen som laget använde sig av var Moyàs långa utsparkar som även hade en oerhört bra precision. Mandžukics närkampsspel och dueller med Sergio Ramos stod ut väldigt mycket. Nästan till den grad att de båda misshandlade varandra. När vi hade spelat ungefär 20 minuter åkte således kroaten i backen sedan Ramos hoppat på honom bakifrån, men kom undan en klar varning. De båda låg ned en ganska lång period innan de reste sig och fortsatte kriga. Den här typen av inledningar gör dock ofta att det andra laget kommer in i matchen 20-25 minuter och det var precis vad som hände när Madrid gjorde detsamma. Först lyckades Madrid skapa ett bollinnehav för att lugna ned situationen någorlunda. Sedan började man att rulla och försöka hitta öppningar, något som resulterade i en hörna som nickades bort av Atlético-spelare i form av Raúl García, men där Toni Kroos drog till på volley och var någon decimeter från att göra ett riktigt drömmål på volley. 

De röd-vitrandiga replikerade genast med en fast situation där João Miranda slet sig loss från sin bevakning (James Rodríguez) längs högerkanten sedan en boll slagits in mot höger sida av straffområdet. Den varianten hade blivit mycket mer framgångsrik om brasilianaren lyckats få in bollen på Casillas högra stolpe, men hans förlängning blev för hög och för lång vilket resulterade i att bollen gick utanför mål. På andra stolpen hade nämligen Atlético skapat ett jätteöverläge med två spelare i form av Diego Godín och Raúl García. Efter 25 minuters spel var det dock mestadels Madrid. Först hade James Rodríguez en jättechans att göra mål på Moyà som dittills inte hade behövt ingripa med några räddningar. Atlético hade överbelastat med fyra man längs den egna vänsterkanten, men mycket fin rörelse av James Rodríguez kombinerat med det faktum att Dani Carvajal vänder, vrider och sätter in en enastående passning i djupet på colombianen som springer sig loss bakom ryggen på de röd-vitrandiga resulterar i att han också kommer helt ensam med Moyá. Atleti-målvakten gör dock en jättefin räddning längs marken när han stoppar bollen från att gå i mål. Höger hand, avgörande. Där skulle Madrid ha kvitterat. Diego Simeone är dock rasande längs sidlinjen. Fjärdedomaren vägrar släppa in Juanfran på planen trots det faktum att han blivit omplåstrad, bytt tröja och är beredd att komma in. Det gör att Cholo bråkar sig till en utvisning. Argentinaren slutar dock inte där. Han klappar dessutom till fjärdedomaren löst med handflatan två gånger och applåderar ironiskt till spelartunneln där han slutligen försvinner. Det är någonting han kommer att ångra. Det är i alla fall undertecknad övertygad om. Onödigt.

Atlético har rätt stora problem med James Rodríguez efter den där incidenten med Juanfran där högerbacken tvingades utgå pg.a. blodvite på tröjan. Colombianen är Madrids bästa spelare i första halvlek. Mycket tack vare sin förmåga att hela tiden hitta tid och plats mellan Atléticos mittfält och backlinje. Det gäller såväl löpningar utan som med boll. Där gjorde man inget jättebra jobb från röd-vitrandigt håll. Efter 35 minuters spel är han således återigen inne och rör sig väl, den här gången springer han in utan boll i straffområdet och lyckas hitta en fri yta sedan Madrid etablerat anfallsspel. Luka Modric slår en fint avvägt inlägg mot straffpunkten där just James Rodríguez dyker upp och nickar. Bollen går dock precis utanför Moyàs vänstra stolpe. Återigen nära kvittering. Ett par minuter senare, nämligen i den 37:e matchminuten är det således Gareth Bale som får en jättechans att göra mål sedan Madrid lyckats hitta in till walesaren precis utanför straffområdet. Han vänder i sin tur bort fem Atlético-spelare innan han skjuter utanför mål med vänsterfoten. En jätteaktion, men ett dåligt avslut. 

Atlético replikerar med en målchans strax innan halvtidsvilan. Det är via en hörna som slås utåtskruvad från höger hörnflagga som Raúl García dyker upp i hjärtat av Madrids straffområde, totalt omarkerad av Modric, men Navarra-sonens nick går över mål. Ett klarare läge än så får man inte. Där måste det bli mål. Real Madrid har den sista målchansen innan Fernández Borbalán blåser av första halvlek. James Rodríguez har återigen hittat plats precis mellan mittfält och backlinje, det är Tiago som inte riktigt lyckas hålla koll på honom. Colombianen får bollen precis utanför straffområdet efter en kort passning, vänder sig om och drar till med vänsterfoten. Bollen går dock utanför Moyàs högra stolpe. Det hade varit omöjligt att rädda. Atlético leder dock i halvtid.

Segunda parte
Det första Carlo Ancelotti gör i halvtid är ett byte: ut med Kroos, in med Cristiano Ronaldo. Ett byte som innebär att James Rodríguez går ner en position och spelar i vad som annars hade varit Ángel Di Marías position. Cristiano Ronaldo går in på sin sedvanliga position till vänster i anfallet. Spelsystemet förändras inte. Atlético gör inga förändringar. Man gnuggar på som vanligt. I början av andra halvlek ser vi dock att Diego Simeone, som satt på VIP-läktaren med José Luis Caminero, tagit sig ned till den lägsta sektionen, precis ovanför bänkarna. Han sitter alltså tillsammans med publiken, närmare bänken för att fortsätta ge instruktioner matchen ut. Modric åker på en varning i samband med att han kapar Guilherme Siqueira i början av andra halvlek. Vänsterbacken ryckte förbi kroaten och skapade även ett rätt bra frisparksläge som skulle bli väldigt farligt. Bollen slås in av Koke från ungefär 40 meters hål från vänsterkanten, Madrid håller en väldigt hög linje och Atlético springer in med tre spelare som timar situation väldigt väl. Raúl García vinner en duell med Fábio Coentrão (som dessutom klagar på att han blir dragen i armen) innan han sätter bollen i undersidan av ribban. Bollen studsar ner i marken, Casillas får en desperat arm på densamma, precis innan Mandžukic dyker upp för att nicka in ett andra mål. En jätteräddning som höll Madrid kvar i matchen. Raúl Garcías skotteknik är också värd att påpeka. En bredsida som liksom lyfter och faller ganska snabbt. 

De följande minuterna drar Koke på sig en varning sedan han ryckt, slitit och försökt stoppa Modric, något som var mer än välförtjänt. Kroaten är så oerhört bra på att täcka boll, inte bara stillastående, men också i fart. Han har väldigt fina tempoväxlingar och håller densamma nära fötterna vilket gör det hela möjligt. Efter det här började en kavalkad av varningar. Först ut var Xabi Alonso som stoppade ett anfall. Strax därpå skulle Raúl García komma undan en varning sedan han tacklat Madrid-spelaren som lite revansch. Under den här perioden har Atlético flertalet möjligheter att springa sig loss i kontringssituationer, men ingen lyckas ta vara på de. Antingen är det för dåliga passningar eller så klarar man inte av att slå sista försvararen som i Mandžukics fall när Carvajal fäller ut armbågen och sätter den i ryggen på kroaten.

Målchanserna hade försvunnit lite, men efter att Juanfran tagit sig runt Madrids vänsterkant lyckades han slutligen spela fram Raúl García till en jättechans utanför straffområdet. Navarra-sonen laddade kanonen, men hans skott skruvade sig utåt, från Casillas högra stolpe och gick utanför mål. Hade skottet gått på mål hade Casillas inte haft en susning. Madrid skapade inte så mycket under den inledande kvarten som återigen var Atléticos, men efter en hel del kontringsmöjligheter som de röd-vitrandiga inte tog hand om, lyckades Cristiano Ronaldo slita sig loss inne i mitten och dra på ett skott från ungefär 30-32 meters avstånd. Moyà var dock mycket bra med och läste bollbanan väl. Det skall dock sägas att bollen gick rakt på målvakten, men å andra sidan flyttade han sig inte ur sin position i onödan. Positionsspelet är jätteviktigt för en målvakt. Ancelotti gjorde sitt andra byte i den 65:e minuten: ut med James Rodríguez som helt försvunnit ur matchen efter positionsbytet och in med Isco. 

Atlético började göra det man ofta gjorde så bra i de stora matcherna förra säsongen efter just det här bytet, nämligen att hålla i bollen inom laget. Koke kombinationsspelade med såväl Siqueira som Griezmann och ibland Mandžukic. Det liknade faktiskt samspelet som Filipe Luís hade med exempelvis Arda och just Koke de senaste säsongerna. Madrid hade förtvivlat svårt att ta tag i bollen under vissa perioder och Atleti vilade på just det viset. Ur just den här synvinkeln var bytet av Kroos ett stort frågetecken då han själv är jättebra på att återerövra, men framförallt behålla bollen inom laget och organisera. Efter en av de första sekvenserna så fick slutligen Madrid tag på densamma och satte genast full fart framåt. Det resulterade i att Antoine Griezmann åkte på en varning sedan han fällt en motståndare ungefär 27 meter från mål, men Cristiano Ronaldo drog frisparken i muren. Ofarligt.

I den 70:e minuten gör Madrid sitt tredje och sista byte: ut med Coentrão, in med Marcelo. Nu söker man bredd och öppningar med hjälp av ytterbackar och inspel mellan Atléticos olika försvarszoner, precis som i 2-2-matchen på Vicente Calderón. Det är dock Atleti som har en jättechans i den 72:a minuten sedan Koke fått en passning av Tiago vid ytterligare en sån där possessionsekvens. 22-åringen laddade och drog till från ungefär 25 meter, men bollen skruvade sig över Casillas ribba till höger om honom. Det hade varit ett riktigt drömmål. Minuten därpå hade Antoine Griezmann en jättechans att göra mål sedan Atlético kontrat bort sina motståndare och Raúl García lagt fram bollen för den inspringande fransmannen, men "Grizis" skott med högerfoten gick ett antal decimeter utanför Casillas högra stolpe. Atlético gjorde sitt första byte i den 73:e minuten när man tog av just Griezmann till förmån för Raúl Jiménez.

Strax efter bytet åkte Raúl García på en tydlig varning sedan han gjort ned Modric med en tackling som inte var särskilt vältimad. Atlético jobbar på väl, men Madrid ger sig inte. Kontringssituationerna uppstår då och då, men de röd-vitrandiga tar inte hand om de. Det man däremot lyckas med är att göra Madrid-spelarna frustrerade med ganska långa mellanrum när man sätter igång spelet. Viktigt för återhämtningen och koncentrationen. Madrid försöker mer och mer med skott utifrån, men Atlético står på sig och lyckas rensa upp framför mål så att Moyà alltid kan se bollen. Efter 84 minuters spel gör Atlético sitt andra byte i form av Cebolla Rodríguez som kliver på planen. Ut går Mandžukic, Calderóns nya superhjälte som han beskrevs som i huvudstadsbaserad media under lördagen. Ärkerivalens frustration syns ännu mer i form av Ramos aktioner. I slutminuterna sätter han upp axeln i ansiktet på Raúl García och får slutligen sin varning. Publiken på Vicente Calderón dedikerar naturligtvis den sedvanliga sången åt andalusiern: "Sergio Ramos, hijo de p..".

Atlético gör ett sista byte i den 89:e minuten när Raúl García kliver av till en stående ovation. Saúl kliver in på planen. På tilläggstid försöker Tiago att skjuta på mål sedan en jättechans uppstått att kontra bort Madrid, men skottet är dåligt och går över mål. Atlético lyckas inte ta vara på de där kontringarna trots att de är ganska många till antalet. I den 91:a minuten åker Modric på sin andra varning sedan han tacklat Cebolla klumpigt, men istället för att hålla i boll börjar Atlético att bli nervösa. Det resulterar i att Madrid får tag i densamma och Carvajal blir helt ensam på högerkanten i den 93:e minuten. Han slår ett inlägg och från motsatt riktning dyker Ramos upp, men han missar nicken och bollen går ut till inkast. En repris av Lissabon var mycket nära i just den situationen. Otroligt. Matchen avslutas med att Madrid får en hörna sedan Atlético återigen slarvat vid en utspark från Casillas. Målvakten kom faktiskt upp i Atletis straffområde, men det blev inget av den situationen då Cristiano Ronaldo gjort en regelöverträdelse på Diego Godín. På reprisbilderna ser vi tydligt att portugisen slår till uruguyanen med näven i ansiktet, men ändå kommer undan med en varning.

Atlético vinner och man gör det med 1-0 på Vicente Calderón. De sammanlagda siffrorna skrivs till 2-1. Supercampeones.

Atlético de Madrid: Moyà; Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira; Tiago, Gabi, Raúl García (Saúl, 89'), Koke; Griezmann (Raúl Jiménez, 73'), Mandžukic (Cebolla Rodríguez, 84')

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Ramos, Varane, Coentrão (Marcelo, 70'); Kroos (Cristiano Ronaldo, 46'), Xabi Alonso, Modric; James Rodríguez (Isco, 65'), Benzema, Bale

Domare: David Fernández Borbalán (Andalusien)

Varningar: Tiago (17'), Koke (50'), Griezmann (68'), Raúl García (74'); Modric (48', 90+1'), Xabi Alonso (52'), Isco (78'), Ramos (89'), Cristiano Ronaldo (90+4')

Utvisningar: Diego Simeone (26'), Luka Modric (90+1')

Målskyttar: 1-0 Mario Mandžukic (2') assisterad av Antoine Griezmann

Mål: 1-0
Skott: 12-14
Skott på mål: 2-2
Skott utanför mål: 8-8
Skott i målvirket: 1-0
Blockerade skottförsök: 2-4
Bollinnehav: 39%-61%
Passningsprocent: 68%-82%
Totalt antal passningar: 325-525
Tacklingar: 22-12
Regelöverträdelser: 16-19
Varningar: 4-6
Utvisningar: 1-1