Athletic har lidit några nederlag på senare tid hemma på nya San Mamés och det var lite oklart om det var en negativ trend eller bara en tillfällig svacka. Svaret fick vi med en 4-0 vinst mot ett blekt Granada som slåss för överlevnad i högsta divisionen i Spanien.

Det var åter Valverdes förstaelva som äntrade gräset med Iraizoz i mål och en backlinje bestående av Iraola, Gurpegi, Laporte och Balenziaga. Med ett centralt mittfält med Iturraspe och Mikel Rico med Muniain, Herrera och Susaeta framför sig och som tidigare nämnts Aduriz tillbaka som ensam anfallare.

Granada kom till start med Roberto, Nyom, Mainz, El Arabi, Brahimi, Recio, Bryan Angulo, Iturra, A.Coeff, Pereira och M.Fatau.

Athletic tog ledningen redan sjunde minuten då Iraola svingade in ett sådant där inlägg som bara han kan slå och lyckades pricka Aduriz huvud som går upp ostört och placerar in 1-0. Det blev tändvätska för hela laget med i synnerhet Aritz Aduriz som var lite ur slag under säsongen med dålig målproduktion, skador och avstängningar.

För sedan i 18:e minuten så är det dags för mål nummer två för mannen från Sociedad-farmarlaget Antiguoko (som för övrigt Iraola kommer ifrån) då han drar iväg en bomb som ETAs värsta fundamentalister skulle varit stolt över. Han ser ut att komma lite ur vinkel men han skickar iväg en vrist rätt upp i bortre krysset. Ribba, stolpe eller både och in i mål. I det ögonblicket så har vi supportrar glömt bort alla onödiga varningar och utvisningar och Aritz själv känner nog att han revanscherat sig också då man ser ett, som ser ut att vara, harmoniskt leende i ansiktet.

Här är matchen mer eller mindre avgjord redan innan halva första halvlek är avklarad för Granada har knappast känts farliga eller skapat något som skulle kunna hota en trepoängare skriver jag här utan att ens sett matchen. Det är vad känslan säger i alla fall men tar gärna hjälp av er som lyckades hålla reda på att det spelas fredagsmatcher ibland också.

Efter 2-0 målet är Athletic ute efter fler mål och ett gäng chanser skapas genom framför allt Muniain och Aduriz men Iker Muniain och nätmaskorna är knappast bästa av vänner. Det kommer dröja fram till slutet av andra halvlek innan trean kommer och då blir Aduriz nedkramad av Granadaförsvarare och domaren blåser straff och utvisning på Mainz. Aduriz sätter straffen och fullbordar sitt hat trick med ett ännu större leende på läpparna.

Sedan efter en rörig situation i Granadaförsvaret så kan Gurpegi stänga målfabrikationen för kvällen men en bredsida över en Roberto som feltajmade en utboxningen en aning. Tre sköna poäng och det bådar gott inför en lång vår med viktiga matcher att ha en Aduriz i målform och en skadefri startelva.

Matchstatistik @ Athletic-club.net