Det var en onsdagskväll i mars, mer bestämt den 4 mars 2015. Man hade 1-1 i bagaget från hemmaplan och reste till Barcelona där man inte vunnit mot Espanyol sedan 1998. Mittenlaget från Bilbao visade att man inte är några slagpåsar och bevisade inte bara för sig själv utan även för fansen att man är ett lag med kapacitet. Formkurvans topp har verkligen kommit vid rätt tidpunkt.

Under onsdagen blev Athletic Bilbao i princip klara för europaspel, jag vågar till och med gå så långt att jag kan säga att man är Europa League-klara. Detta just för att man får en EL plats via vinst i Copa Del Rey, motståndet i finalen står Barcelona för. Nu kan man skaka på huvudet och undra; hur tänker han?
Barcelona får inte delta i både CL och EL, så därför ges platsen bort till finalmotståndet. Det ska med andra ord otroligt mycket till för att Athletic inte ska få spela EL under nästa säsong.

Laget visade en otrolig kämparvilja och Aduriz visade än en gång att han är en spelare i form och kan ge Bilbao den skjuts som laget behöver under seriens sluttamp. Flera spelare har rest sig formmässigt under månaden som gått, mycket av detta beror självklart på att resultaten börjat gå lagets väg den senaste tiden. Laget åkte dock ur EL genom förlust mot Torino där man ändå bjöd på ett spel som visade självförtroende. Valverde ska dock ha beröm för att han mentalt förberett spelarna inför matcher av avgörande betydelse, där både La Liga och Copa Del Rey varit av avgörande betydelse.

Valverde har i och med detta undvikt ett rejält fiasko och nu kan klubben, fansen och spelarna andas ut. Resultaten börjar gå lagets väg och spelarna ser ut att njuta av att spela fotboll för tillfället. Nu gäller det för Valverde att uppmuntra och hålla kvar vid spelarnas uppgående form. Kan man göra något annat än att älska när ens klubb går till final i cupen, trots alla tidigare motgående resultat under säsongen?
 

Motståndet står som sagt ett av världens bästa lag för, men samtidigt så hade vi inte vunnit mot Espanyol i Barcelona sedan 1998.