Fakta
Match: Sporting Gijón vs. Athletic Club 1-1
Mål: Markel Susaeta 62' (ATH), Mate Bilic 70' (SPO)
Varningar: Iraola, Susaeta, Iturraspe (ATH), Trejo (SPO)
Bollinnehav (%): Sporting 31 - Athletic 67


Athletic Club kom till Gijón och el Molinon utan två viktiga spelare då både Javi Martínez och Fernando Amorebieta dras med muskelskador på grund utav det hårda spelschemat. Inför matchen var ändå humöret på topp efter 3-0 vinsten mot Atlético då Iturraspe såg riktigt bra ut de sista 20 minutrarna. Och det skall även tilläggas att när Toquero byttes in kom även målen i samma match. Så oroliga var vi inte inför denna match, även om Sporting tagit sig i kragen de senaste omgångarna och börjat spela bra och även vinna. Med allt detta i åtanke, bänkade jag mig framför TV:en i en irländsk bar utanför Bilbao för att se detta spektakel. 

Athletic startade med en väntad startelva: Iraizoz som vanligt i mål, Iraola San José, Ekiza och Aurtenetxe i backlinjen (San José ersätter Amorebieta såklart). Mitten var det mest förändring, Iturraspe blev låset medan Herrera och De Marcos tutade på framför honom med Susaeta och Muniain på varsina kanter. Llorente, våran lejonkung, längst fram (även om det spekulerats smått att även han inte skulle kunna spela). Som skrivet så var det en väntad startelva, utan några konstigheter. 

Kuriosa
Lite kuriosa att tillägga är att Llorente nu spelat 76 La Liga matcher på rad (vilket innebär ungefär två säsonger totalt) något som ingen spelare lyckats göra sedan 1986, då var det Michel Pineda som lyckades spela 83 La Liga matcher på rak. Förhoppningvis så slår Fernando det rekordet med.

Andoni Iraola, kapten för dagen, lyste kaptensbindeln med nummer 18 i en hyllning till skadade Carlos Gurpegi, som missar resten utav säsongen. En fin liten detalj

Matchen
Första halvlek blåstes igång och Sporting var det lag som ägde matchen, de hade de farligaste chanserna och även ett generellt övertag (även om Athletic Club hade mer bollinnehav). Men runt minut 30 tog Athletic, med Herrera i spetsen, över spelet och började skapa chanser och bra rull på bollen. Jag låter mig gå ifrån den röda tråden lite här och kommentera mina första intryck utav denna mållösa första halvlek. Iturraspe var rent ut sagt dålig i sin position som mittlås, även om jag tidigare uttalat att jag var nöjd med hans arbete de sista 20 minutrarna i torsdagsmatchen mot Atlético. Möjligtvis var han bra för att luften redan hade gått ur tigrarna från Madrid. Domaren (och jag gillar inte att göra dessa kommentarer men idag är det ett måste) var urusel, jag vet inte om det är så att hans mamma är från Gijón, men nåt lurt var det med honom. Och så det tuffa matchandet som jag tycker börjar att gå ut över den korta truppen vi har (18 spelare totalt). Tre ingredienser som gör att Athletic inte lyckas trycka till detta Sporting som i första halvlek, sett i det hela stora, var det bättre laget.

Andra halvlek startade med en omorganisering utav lejonen. Bielsa valde att byta ut Ekiza mot Toquero. I och med detta bytte Athletic ner till en trebackslinje, ett femmanna-mittfält och en ensam Llorente i topp. Athletic fick igång rullet och Sporting såg lite svagare ut, även om Barral lyckades vid ett par tillfällen, precis som i första halvlek, sticka upp och oroa. Efter några minuters spel så byttes Muniain ut och in kom David López som vid sin första tillslag (hörna) lyckas pricka Toquero hjässa som styr den vidare mot en ensamstående Susaeta som endast behöver toucha bollen in i mål intill den vänstra stolpen. 0-1 och vi firade på ett riktigt irländskt vis (med Guinnes!). Llorente såg sig även han utbytt mot Ibai Gómez och matchen såg säker ut för vår del. Ända tills Bilic kom in för Sporting. Bilic lyckades på sina minuter med två saker. Det första var att slå till Iturraspe så denne fick näsblod och det andra var att slå en boll på måfå som lyckas ändra riktning på Barral och således styras, riktigt snyggt, in i mål bakom en Iraizoz som storspelat hela matchen igenom. 1-1 och Sporting började trycka på offensiven. 

Vid slutet så hade Bilic en nick som Iraizoz mirakulöst räddade och Athletic hade två uppstick som resultade i ingenting. 

Summering
Matchen var precis som väntat, sevärd, riktig fram-och-tillbaka match och högt tempo. Athletic lyckades knipa en poäng, mycket tack vare en storspelande Iraizoz, medan Sporting tog en poäng lite tack vare en Barral i storform (även om målet tilldelas Bilic).

För att klargöra lite, det tuffa spelschemat har helt klart lagt sina spår i denna "lilla" trupp, det märks speciellt hos Aurtenetxe och Muniain. Förhoppningsvis klarar vi oss utan mer skador och att Amore samt Javitxu snart är spelklara igen. Jag gillar detta Athletic projekt, se bara på Sportings emblematiska tränare Manolo Preciado, som innan match sa att efter Barcelona och Real Madrid, så var det nog Athletic som var snäppet bättre än resten. 

Hittade en video med målen: http://www.youtube.com/watch?v=4-eTPA49c-A