Ruben Baron, Marcus Bring och Axel Insulander delar ut betygen.
 
 
Betygskala:
 
1 = underkänd
2 = godkänd
3 = bra
4 = mycket bra
5 = världsklass
  
 
 
Mittfältare:
 
 
Ivan Rakitic
 
Ruben
 
Han glöms ofta bort – men Ivan Rakitic har gjort en strålande säsong på Barcelonas mittfält. Med spelförståelse och funktionell teknik kompenserar han för sina fysiska tillkortakommanden (läs: speeden), och många gånger är det just Rakitic som har stabiliserat katalanernas allt bräckligare mittfält. En av få spelare som lyft under Valverde.
 
Betyg: 3+
 
 
Marcus
 
Blir ofta kritiserad då folk anser att han, som mittfältare, inte är tillräckligt "Barça-esque"av sig. Men vad gör det när han spelar som han gjort denna säsong. Valverdes 4-4-2 har passat kroaten perfekt och han har levererat på en väldigt hög nivå säsongen igenom. 
 
Betyg: 4
 
 
Axel
 
Viktig i det jobb han lägger ner samt sitt fina passningsspel.  Har dock inte alltid samma tempo i kroppen och samma teknik på små ytor, vilket gör att spelet kan bli lite lidande. Ingen bländande säsong, men aldrig dålig.
 
 
Betyg: 3
 
 
Sergio Busquets
 
Ruben
 
Tiden går och fotbollen förändras – men Sergio Busquets förblir densamma.
 
Med sin utomjordiska teknik och spelblick utgör han – även den här säsongen – grunden för Barcelonas bollinnehav. Och vore det inte för Busis unika tolkning av pivote-rollen skulle Barças mittfält sedan länge ha brakat samman. Mer än vad det redan har gjort, vill säga.
 
Betyg: 4
 
 
Marcus
 
Aldrig den som syns eller hörs mest, men sättet Busquets dominerar matcher på är otroligt. Har sällan en dålig säsong (kan minnas en) och denna var inget undantag. Har levererat på en oförskämt hög nivå i snart 10 år och känslan är att Busi, i form av 'MVP'-faktor, är strax bakom Messi. Busquets personifierar Barcelona.
 
Betyg: 5
 
 
Axel
 
Alltid bäst på det han är bra på. KAN dock tycka att han latar sig från och till, exempelvis när det gäller att försvara sig vid defensiva inlägg. Fortfarande ett nav i Barças spel.
 
Betyg: 3+
 
 
Denis Suárez
 
Ruben
 
Även den här säsongen misslyckades Denis Suárez att stärka sina aktier, och frågan är hur länge Barça har råd att satsa på den alltid så välkammade mittfältaren? Att bollbegåvningen finns där är alla överens om, men på något sätt misslyckas han alltid att göra avtryck. Godkänd, men knappt.
 
Betyg: 2-
 
 
Marcus
 
Denis är kanske den i Barcelonatruppen som delat supportrarna allra mest. Vissa menar att han förtjänar mer speltid medan andra menar att han redan bränt sina broar, jag sållar mig mer och mer till de sistnämnda. Denis kommer, på sin höjd, bli en truppspelare. Och då är jag snäll.
 
Betyg: 2
 
 
Axel
 
Han är ju en begåvad fotbollsspelare, och han känns ju som att han skulle kunna bidra. Men det finns helt enkelt bättre spelare som står före i ledet. Dessutom är han aldrig tillräckligt bra när han väl får chansen.
 
Betyg: 2
 
 
Andrés Iniesta
 
Ruben
 
I vad som kom att bli hans sista säsong i FC Barcelona visade Andrés Iniesta att gammal är äldst. Inte hela tiden, märk väl – men tillräckligt ofta för att förtjäna ett högt betyg. Bland annat i cupfinalen såg han ut att vara 25 igen. ¡Único!
 
Betyg: 4
 
 
Marcus
 
33-år gammal till trots, Iniesta har stundtals ändå spelat fotboll som om han vore 27. Att sortin kommer alldeles för tidigt är vi alla ense om men samtidigt känner ingen Don Andrés bättre än Don Andrés själv. Iniesta slutar på topp och de sista minnena kommer för alltid vara av högsta kvalitet, det är värt mycket.
 
Betyg: 4
 
 
Axel
 
Skadedrabbad säsong för Don Andrés. De matcher då han kom upp på sin högstanivå var det givetvis 5 plus hela vägen. Men, han har tappat en del av sin speed och följaktligen också sin förmåga att slå sin motståndare. Genomgående väldigt bra sista säsong för kaptenen, dock.
 
Betyg: 4
 
 
André Gomes
 
Ruben
 
Inte heller den här säsongen lyckades portugisen motbevisa kritikerna, och som om den dalande Barça-statusen inte vore nog blev han nyligen petad ur den portugisiska VM-truppen.
 
Väl hårt, kan tyckas. Men ärligt talat har han inte varit bättre än så. Och inte förrän han byter klubb kommer den negativa trenden att brytas. Underkänd, tyvärr.
 
Betyg: 1
 
 
Marcus
 
Denna säsong var sista chansen för Gomes att visa upp sig, det var nu eller aldrig. Med facit i hand kan vi ganska enkelt konstatera att det inte ville sig för portugisen. De svaga insatserna på planen till trots så ska han ha kredd för en öppenhjärtig intervju om sin depression, sådant kräver mod.
 
Betyg: 1
 
 
Axel
 
Känns smärtsamt att betygsätta André med tanke på hur han berättat att han mått. Han får ju aldrig till det när han kommer in i spel, och det är plågsamt hur påtagligt påverkad han blir av situationen. Nästan underkänd, men klarar sig med en 2a, detta eftersom han aldrig gör några riktigt grova misstag, han är bara aldrig särskilt bra.
 
Betyg: 2
 
 
Phillippe Coutinho
 
Ruben
 
Han har använts fel och haft vissa anpassningssvårigheter – men med facit i hand får Phillippe Coutinhos debutsäsong ändå betraktas som en minisuccé. Drömmålen har avlöst varandra, och i spelet har den flinkfotade brassen allt mer kommit till sin rätt. Blir spännande att följa nästa säsong. För att uttrycka det milt.
 
Betyg: 3+
 
 
Marcus
 
Det är sällan man bör förvänta sig stordåd direkt från januarivärvningar, och känslan är att Coutinho har några växlar till att lägga i. Ändå står han där med 16 poäng på 22 starter och man vet att vi har en superstar in the making.
 
Betyg: 3
 
 
Axel
 
Utknuffad på högerkanten och trögstartad. Men när han väl fått spela där han vill och fått fler minuter i sig har han varit riktigt bra. Totalt 10 mål och 5 assist på 18 matcher – ett kanonfacit för att vara första månaderna i klubben.
 
Betyg: 4
 
 
Paulinho
 
Ruben
 
Ifrågasatt, kritiserad och hånad – men i slutändan var det Paulinho som skrattade bäst. Och sist.
 
Framförallt under hösten spelade den hårdföra brassen en nyckelroll på Valverdes fyramannamittfält. Och som om tvåvägslöpandet och bollvinnandet inte vore nog mäktade han dessutom med nio ligamål. En mer än godkänd debutsäsong, helt enkelt.
 
Betyg: 3
 
 
Marcus
 
Alla ville vi prata om hur konstigt det var att Paulinho, som knappt tog en tröja i Spurs och nu huserade i Kina, faktiskt värvades av Barcelona för 400 miljoner svenska kronor. Till och med Paulinho själv måste undrat vad som hände när agenten ringde och berättade att han hade Barcelona på tråden. Men nu sitter jag här, nästan ett år senare, och undrar om inte Paulinho faktiskt var den bästa av förra sommarens värvningar. Betydde otroligt mycket i höstas.
 
Betyg: 3
 
 
Axel
 
Överraskade alla under hösten med sitt spel och sin poängproduktion. Han är dock alltjämt begränsad och är inte särskilt konstruktiv i sitt spel. Hösten var en fyra, våren en tvåa. Därför landar han på en trea.
 
Betyg: 3
 
 
Gerard Deulofeu
 
Ruben
 
En av säsongens stora besvikelser. Om det handlade om nerver eller oförmåga vet jag inte, men klart står det att Gerard Deulofeus comeback-säsong i Barça blev ett stort antiklimax. Köptes tillbaka som en utpräglad 1v1-spelare, men misslyckades att dribbla av en enda motståndare. Typ.
 
Betyg: 1
 
 
Marcus
 
Försvann lika snabbt som han kom. Är helt enkelt för dålig för att spela i Barcelona.
 
Betyg: 1
 
 
Axel
 
Neymars arvtagare? Inte riktigt. Han som nu skulle ha blommat ut och varit redo att ta en startplats på riktigt lämnade istället klubben efter bara några månader. För snabb för sitt eget bästa, snubblade sig fram under hösten och fick inte mycket uträttat.
 
Betyg: 1
 
 

Anfallare:
 

Luis Suárez
 
Ruben
 
Är det möjligt att på en och samma gång vara avdankad och en av Europas bästa målskyttar?
 
Svaret är ja. Och beviset är Luis Suárez. Uruguayanen har förlorat så gott som all explosivitet – men likförbannat landar han på imponerande 26 gjorda mål i ligan. Och gör man 26 ligamål förtjänar man såklart höga betyg.
 
Betyg: 3+
 
 
Marcus
 
31 mål till trots, detta var nog Suárez sämsta säsong sedan hans genombrott på den stora scenen. Hösten var nästintill skrattretande usel och även om han steppade upp några hack efter nyår var det inte den Suárez vi blivit vana att se. Klart godkänd dock.
 
Betyg: 3
 
 
Axel
 
Under hösten undrade många, inklusive undertecknad, om Suárez storhetstid var förbi. Men efter ett rejält uppryck och några riktigt fina insatser slutade Suárez på 33 mål och 15 assist. Som anfallare handlar mycket om statistiken – och han har ett bländande facit, trots allt. Hans bolltouch och medverkan i spelet är dock fortfarande inte alltid där den kanske borde vara, men poängen tar honom till en fyra.
 
Betyg: 4
 
 
Lionel Messi
 
Ruben
 
Kommentarer överflödiga…
 
… Höll jag på att säga. Men hyllas den som hyllas bör, och är det någon som den inhemska dubbeln bör tillskrivas så är det Leo Messi. Vinner sin femte europeiska guldsko, och fullständigt dominerar i det öppna spelet. Jinchuuriki.
 
Betyg: 5
 
 
Marcus
 
Vad ska man säga? Messi är bäst i världen och så är det med det. Han bär det här laget på sina axlar och när organisation och stabilitet gått före offensiv frihet har det ansvaret blivit ännu tyngre. Men ingen uppgift är för stor för Leo. 63 poäng på 54 matcher och en inhemsk dubbel är bevis nog.
 
Betyg: 5
 
 
Axel
 
Bäst på allt. Igen.
 
Betyg: 5
 
 
Ousmane Dembélé 
 
Han må ha imponerat stort under den avslutande, obetydliga delen av säsongen – men sammantaget är det svårt att med rent samvete ge Ousmane Dembélé några högre betyg. Skadefrånvaron har varit för hög, helt enkelt. Samtidigt som valpigheten på planen har varit lite för påtaglig. Men att fransmannen är en fotbollstalang utöver det vanliga, råder det ingen som helst tvekan om. Liksom Coutinho blir han spännande att följa nästa säsong.
 
Betyg: 2+
 
 
Marcus
 
Dembélé hade en jobbig start med skadan som tvingade honom åt sidan i ett antal månader, och när han kom tillbaka såg det ärlighetens namn bara klumpigt ut. Men tiden löser allt och Dembélé visade verkligen upp sig från sin bästa sida under säsongens sista matcher. Sparkapitalet Barcelona har i denna kille är enormt.
 
Betyg: 3
 
 
Axel
 
Skadedrabbad höst, och en haltande vår. MEN fransmannen blev bättre med tiden och med hans ålder och ringa erfarenhet med i bedömningen går det inte att ge ett för lågt betyg. Han måste få tid att utvecklas och anpassa sig.
 
Betyg: 3
 
 
Paco Alcácer
 
Ruben
 
Ännu en ljummen säsong av Paco Alcácer. Och ärligt talat begriper jag inte varför han insisterar på att stanna i klubben. Helt usel är han ju inte, och i en mindre klubb kan han säkerligen komma att blomma ut till en hyfsad anfallare. Men i Barça – aldrig i livet.
 
Betyg: 2-
 
 
Marcus
 
En helt okej fotbollsspelare som inte fått så mycket speltid som han förtjänat på grund av Suárez orubbliga status i laget. Gör det nästintill alltid bra när han får chansen.
 
Betyg: 2
 
 
Axel
 
Visst kommer han in och gör några mål ibland, men det är sällan man sitter och hoppas att Paco ska bytas in. En målskytt är han, men han är inte tillräckligt begåvad för att vara involverad i Barças spel.
 
Betyg: 2-
 
 

Tränare:
 
 
Ernesto Valverde
 
Ruben
 
Att leda ett lag i kris till en inhemsk dubbel och en snudd på obesegrad ligasäsong kan inte annat en betraktas som en stor bedrift. Men lägger man därtill haveriet mot Roma, det stundtals usla spelet och det faktum att laget inte på något sätt har hittat tillbaka till ”det katalanska” sättet att spela fotboll på, blir det ändå ljumma betyg för Mister Valverde. Hur sjukt det än låter.
 
Betyg: 3+
 
 
Marcus
 
Hade Valverde fått frågan inför säsongen om han varit nöjd med en inhemsk dubbel hade svaret varit självklart, ändå tror jag han grämer sig något enormt över den pinsamma sortin mot Roma. För att få högsta betyg som Barcelonatränare anser jag att semifinal i Champions League är ett måste, där misslyckades Ernesto. Men i det stora hela, fenomenal säsong.
 
Betyg: 4
 
 
Axel
 
Oerhört svårt att betygsätta. Somliga upplever kanske att man är sinnessjuk om man ger något under en 4 i betyg. Å ena sidan har han tagit en dubbel under sin första säsong som tränare när ingen trodde att laget ens skulle kunna utmana Real om ligan. Å andra sidan har man grämt sig över spelet efter nästan varje match, och det drar längre och längre ifrån det Barcelona man är van vid. För ligatiteln får han en trea, för cuptiteln blir det ett extra plus i kanten.
 
Betyg: 3+
 
  
 
Vad tycker du om betygen? Håller du med redaktionen? Diskutera och sätt gärna egna betyg i kommentarsfältet nedan.