Ruben Baron, Marcus Bring och Axel Insulander delar ut betygen.


Betygskala:

1 = underkänd
2 = godkänd
3 = bra
4 = mycket bra
5 = världsklass


Målvakter:


Marc-André ter Stegen

Ruben
 
Från Zero till Hero.
 
Typ. Högstanivån har det aldrig funnits några tvivel kring, men att MATS efter sommaruppehållet skulle återvända som en av världens absolut bästa målvakter, tror jag ingen såg komma. Fötter, reflexer, spelförståelse – tysken har allt, och har vid åtskilliga tillfällen räddat katalanerna från poängtapp. Oustanding, tillsammans med Leo Messi.
 
Betyg: 5
 
 
Marcus
 
Innan säsongen fanns det, om än små, vissa frågetecken angående Marcs faktiska förmåga. De finns inte längre... Sensationellt bra rakt igenom, en av Europas bästa målvakter 17/18.
 
Betyg: 5
 
 
Axel

Från att sett svajig och Icke särskilt Barça-esque ut till att vara en av våra viktigaste spelare. Jag dömde ut honom rätt rejält efter första säsongen men OJ vilken skillnad det är nu, är ett stort skäl till att Barça var obesegrade så länge.
 
Betyg: 4


Jasper Cillessen

Ruben

En svårt underskattad målvakt.
 
Visserligen har speltiden varit knapp – vilket oundvikligen drar ner betyget – men i Copa del Rey har holländaren dominerat. Såväl med fötterna, som längs linjen. Lugn som en filbunke at all times, och räddningen mot Valencia i CdR-semifinalen är bland de svettigare jag sett. Att inte halva Europa är ute efter honom, är bortom mitt förstånd.
 
Betyg: 3+
 
 
Marcus
 
Jag är oerhört glad över att ha Cillessen som back-up till Ter Stegen, för det är inte många gånger han kommit in och man känt sig orolig över att han kommer att göra bort sig. Allt som oftast bra när han får chansen.
 
Betyg: 3
 
 
Axel
 
En av världens bästa andra-keepers? Gör det bra varje gång han får spela, passningen till Coutinho i cupfinalen finns fortfarande kvar på näthinnan.

Betyg: 3Försvarare:


Gerard Piqué
 
Ruben

Ny säsong, ungefär samma Gerard Piqué.
 
Oumbärlig i speluppbyggnaden, men lik förbannat oslipad i det traditionella försvarsspelet. Kan göra 89 heroiska minuter för att sedan begå ett hårresande misstag. Och i takt med att Barça under Valverde har förflyttat sig ifrån det utpräglade possession-spelet, har spanjorens brister blivit något mer påtagliga.
 
Inte Piqués bästa säsong, alltså. Men blott 21 insläppta La Liga-mål talar sitt tydliga språk, och eftersom Barça alltjämt är ett bollförande fotbollslag – och eftersom Piqué som ledare betraktad är ovärderlig – utgör han alltjämt den viktigaste pusselbiten i Barças försvar.
 
Betyg: 3+
 
 
Marcus

Det är inte för inget som firma Piqué/Umtiti kallats ett av världens bästa mittlås av diverse experter denna säsong, och är man hälften av en sådan duo har man givetvis gjort det mycket bra. Gerard hade en svagare period i höstas men spelade upp sig.
 
Betyg: 4


Axel
 
Upp och ner. Tycker fortfarande han håller en genomgående hög nivå, men hans nonchalanta tendenser gör att betyget inte blir mer än en 3a. Straffen när han drar ner Dzeko i CL är svagt och slarvigt försvarsarbete.
 
Betyg: 3


Javier Mascherano
 
Ruben
 
Sju ligamatcher hann Javier Mascherano göra innan flyttlasset gick i januari, och med facit i känns det som att avskedet kom i precis rätt läge. Med Umtiti on the rise – och Vermaelen tillbaka från skadehelvetet – hade argentinaren haft svårt att knipa en startplats.
 
Svårbedömd, alltså. Men Den lilla chefen förtjänar likafullt godkänt. För lång och trogen tjänst, om inte annat.
 
Betyg: 2
 
 
Marcus
 
Hans sista säsong i Katalonien tog slut efter sex månader i och med Kinaflytten. Ingen större förlust på planen men desto mer rent profilmässigt, 'Masche' är trots allt en ikon för det Barça som dominerat under hans åtta år i klubben. Stabil under hösten utan att nå upp till höjderna från fornstora dagar.
 
Betyg: 2


Axel
 
Älskar Mascherano. Står inte ut på något sätt, men gjorde sällan en dålig match för klubben under sina åtta år. Stannar på en trea.
 
Betyg: 3


Thomas Vermaelen

Ruben

Don´t call it a comeback.
 
Efter tre år fyllda av jämmer och elände har Thomas Vermaelen äntligen fått lite upprättelse. Gick skadefri nästan hela hösten (vilket i sig får betraktas som en enorm bedrift), och när tillfällena gavs visade han prov på stor spelförståelse och fullgod teknik. Inte minst mot Valencia, i höstens liga-drabbning på Mestalla. Ett fall framåt, helt klart!
 
Betyg: 2+
 
 
Marcus
 
Få var vi som trodde att Vermaelen skulle lämna så stort avtryck denna säsong som han gjort. Från skadedrabbad och hånad till.. okej, fortfarande skadedrabbad men ändå med någon slags renässans kring hans rykte som fotbollsspelare. Precis som Cillessen har han levererat när det behövts.
 
Betyg: 3
 
 
Axel
 
Blir stundtals inkastad i otacksamma lägen och han utmålas därför också som syndabock. De gånger han får spela med ”A-laget”, alltså med en vass startelva, då gör han det bra. Men när den är mer B-betonad, så som mot Levante, då blottas hans svagheter.
 
Betyg: 3


Jordi Alba
 
Ruben
 
Duracell-kaninen är tillbaka.
 
Så är känslan, när man ser tillbaka på Jordi Albas säsong. Utan Neymar framför sig har vänsterbacken åter kunnat blomstra, och match efter match har han fullständigt flugit fram längs sin vänsterkant. Med bollen, och utan den. På sedvanligt, outtröttligt Alba-manér. Har säsongen igenom utgjort ett av Barcelonas främsta offensiva vapen.

Betyg: 4
 
 
Marcus
 
Alba är garanterat en av de spelarna som lyft sig mest under Valverde. Ett mer uppstyrt Barcelona tillsammans med Neymars flytt har gjort att Alba fått den friheten längs vänsterkanten som han behöver.
 
Betyg: 4


Axel
 
Fortfarande oerhört viktig för Barças offensiv. Albas höst var väldigt, väldigt bra (han och Messi hittade varandra gång efter annan), men våren drar ner betyget.
 
Betyg: 3


Lucas Digne
 
Ruben
 
Nej, detta har inte varit Lucas Dignes säsong.
 
Om Jordi Alba har flugit fram längs vänsterkanten, har fransmannen hasat sig fram. Ord och inga visor, jag vet, men så fort Digne är på planen känns det som att laget blir hälften så spetsigt. Exakt vad han gör fel har jag svårt sätta fingret på, men klart står det att vänsterkanten förlamas med Digne vid ratten.
 
Betyg: 1
 
 
Marcus
 
Med Alba framför sig i hackordningen och den man ständigt blir jämförd med så är det svårt att imponera när man får chansen, just det har drabbat Digne. Kliver in när det behövs och gör det okej, men mer än så är det inte.
 
Betyg: 2
 
 
Axel
 
Som en något sämre version av Jordi Alba. Inte fullt lika snabb, inte fullt lika teknisk, inte fullt lika stark. Han gör inte bort sig när han spelar, men han är inte heller tillräckligt bra för att få starta.
 
Betyg: 2


Sergi Roberto
 
Ruben
 
Är det ens möjligt att ogilla Sergi Roberto?
 
Jag tror inte det. Inte bara kan 25-åringen spela på varje position known to man – i djupled är han ett större offensivt hot än vad första anblicken låter påskina, och med sin arbetsvillighet ger han så gott som alltid ett påslaget, lojalt intryck.
 
Så även den här säsongen. Nelson Semedo må vara den mer tekniska av de två högerbackarna. Såväl som den snabbare. Men snackar vi hög lägstanivå, mångsidighet och klubbkänsla kan få mäta sig med Sergi Roberto.

Betyg: 3
 
 
Marcus
 
Många menar att Sergi bör flyttas upp permanent till mittfältet men i ärlighetens namn, gör han det bättre där än som högerback? Mitt svar är nej och frågan är om inte Sergi Roberto, tillsammans med Odriozola i Real Sociedad, varit ligans bästa högerback denna säsong.
 
Betyg: 4


Axel
 
Ibland världsklass, ibland förvirrad och slarvig. När han frammanar sin inre Dani Alves och gör sina egna patenterade rusningar är han fantastisk, men kommer stundtals fel i defensiven. Hans två assist i årets två Clásicos var båda väldigt hög nivå.  

Betyg: 3


Aleix Vidal


Ruben
 
Aleix Vidal fortsätter att blanda och ge.
 
X-faktorn finns där, men sammantaget har jag full förståelse varför högerspringaren har spenderat majoriteten säsongen utanför truppen. Roberto och Semedo är bättre, helt enkelt. Inga klassiker-mål kan förändra den saken.
 
Betyg: 2
 
 
Marcus
 
Man kan lugnt säga att Vidal aldrig riktigt lyfte i Barcelona, för det känns tämligen självklart att han lämnar klubben i sommar. Mediokra insatser har avlöst varandra även om han fyllde en viss funktion i höstas som klubbens enda riktiga ytter med Dembélé och Deulofeu ur spel.
 
Betyg: 2


Axel
 
Svårt att betygsätta eftersom han fått spela så lite. Ingen dålig fotbollsspelare på något sätt, men inte Barça-bra. Gjort några fina inhopp, men inte mycket mer.

Betyg: 2


Samuel Umtiti
 
Ruben
 
Big fucking Sam.
 
Teknisk, check. Snabb, check. Stark, dubbelcheck. Fransmannen kan allt, och har under säsongen växt ut till en av världens absolut främsta mittbackar. Kanske att hösten överglänste våren en smula, men på det stora hela har Samuel Umtiti gjort en helgjuten säsong i mittlåset. Förläng, s'il vous plaît!
 
Betyg: 4
 
 
Marcus
 
För alltid kommer vi kika tillbaka på säsongen 17/18 som Umtitis stora genombrott på den internationella scenen. Varit en gigant i mittförsvaret sedan dag ett och han har inte saktat ner en sekund.
 
Betyg: 5
 
 
Axel
 
Barças och säsongens bästa försvarare. Tyvärr kanske inte varit bäst när det gällt som mest, men i stora drag är han en jätte i försvarslinjen. Viktigt att Barça behåller honom.
 
Betyg: 4


Nelson Semedo 
 
Ruben
 
Låt vara att skadorna har duggat lite väl tätt – men jisses vilken högstanivå Nelson Semedo emellanåt har visat upp. Med ett par sulor tar han sig ur de mest hopplösa av situationer, och i offensiv väg är det få som hänger med när portugisen sätter fart längs sin högerkant.
 
Är inte på långa vägar lika konstruktiv som Dani Alves en gång var, men är det någon som har potentialen att axla den brasilianska högerbacks-manteln, så är det Nelson Semedo.
 
Betyg: 3+
 
 
Marcus
 
Trots känslan att Semedo inte fått spela så mycket som han förtjänat har han ändå skrapat ihop till 27 starter och 36 framträdanden sammanlagt. En klart godkänd debutsäsong med framförallt en offensiv förmåga som imponerar och kan komma att bli en tillgång för Barcelona under de närmsta åren.
 
Betyg: 3
 
 
Axel
 
För att vara första säsongen så är han helt klart godkänd. Med sin snabbhet och fina fötter bidrar han massvis högt upp i banan, tyvärr har han problem med positionsspelet i försvarsspelet. En okej första säsong, och är ganska jämn med Roberto i min mening.
 
Betyg: 3
 
 
Yerry Mina
 
Ruben
 
Att han är ett spännande råämne råder det inga tvivel om. Men efter en debutsäsong fylld av läktarsittande och enstaka botteninsatser kan man inte annat fråga sig: Vad ska det egentligen bli av Yerry Mina i barcatröjan?
 
Svårt att säga. Sex matcher är inget vidare underlag för bedömning. Men colombianen har knappast imponerat, och gissningsvis fingrar ledningen på en utlåning av 23-åringen.

Betyg: 1
 
 
Marcus
 
Fyra starter och ett inhopp ger inte så mycket utrymme för bedömning, och kanske är det lite orättvist att ge den alltjämt unge colombianen ett betyg. Men det är svårt att landa någon annanstans än att hans tid hittills i Barcelona är underkänd. Barcelona har släppt in sex mål med Mina på planen i ligan, det är mer än 20 % av alla insläppta mål. Detta trots 280 minuters speltid.
 
Betyg: 1
 
 
Axel
 
Tufft att sätta betyg med tanke på speltiden men han har inte direkt rosat någon marknad. Stabbig och främst väldigt nonchalant med boll. Han vill spela lugnt, men det blir istället långsamt och oförsiktigt. Skulle kunna få en etta, men eftersom det är första säsongen blir det 2-.
 
Betyg: 2-Vad tycker du om betygen? Håller du med redaktionen? Diskutera och sätt gärna egna betyg i kommentarsfältet nedan.