Innan vi grottar ner oss i historia och statistik börjar vi med att titta på hur det ser ut i dagsläget.

Tabelltoppen ser ut enligt följande:

1. Atlético Madrid 82 p
2. Real Madrid 79 p
3. FC Barcelona 78 p
 
Om några lag skulle sluta på samma poäng efter sista ligaomgången skiljs de åt genom inbördes möten.
 
Så här ser resultaten ut mellan lagen i ligaspelet den här säsongen:
 
Atlético Madrid – Barcelona 0-0
Barcelona – Atlético Madrid x-x
 
Barcelona – Real Madrid 2-1
Real Madrid – Barcelona 3-4
 
Atlético Madrid – Real Madrid 2-2
Real Madrid – Atlético Madrid 0-1
 
Dessa förutsättningar innebär att både Barcelona och Atlético Madrid har ett övertag gentemot Real Madrid. Los Blancos kan inte vinna ligan om man hamnar på en delad första plats på samma poäng som Barcelona eller Atlético Madrid. För att Real Madrid ska kunna krönas som mästare måste de helvita alltså ha minst en poäng mer än sina två konkurrenter i randigt.
 
Det lag som vinner det sista mötet mellan Barcelona och Atlético Madrid har fördel om de båda lagen skulle sluta på första plats med lika många poäng. Skulle matchen sluta oavgjort och båda lagen ligger etta på samma poäng är det målskillnad som avgör var ligaguldet hamnar.
 
I skrivande stund är målskillnaden för Barcelona respektive Atlético Madrid följande:
 
Barcelona +65
Atlético Madrid +50
 
 
Atlético de MadridGenom åren har Atlético Madrid nästan alltid haft höga förhoppningar att kunna störa de två giganterna inför säsongen, men man har aldrig lyckats hålla ut hela säsongen. Förrän nu. Något har hänt med Atlético Madrid och det är nog Diego Simeones förtjänst. I stort sett hela säsongen har Atleti prenumererat på andraplatsen i tabellen, några poäng efter Barcelona. Sedan några omgångar tillbaka har man dessutom lagt beslag på förstaplatsen och Madridlaget har därmed ligaguldet i egna händer. Atleti halkade ner till tredje plats under ett par omgångar för några veckor sedan, men klättrade tillbaka till toppen och har nu hållit sig där de sex senaste omgångarna.
 
För första gången sedan 1999 lyckades Los Colchoneros dessutom besegra Real Madrid i El Derbi Madrileño i ligaspelet i höstas. Med tre poängs försprång – egentligen fyra i och med att man vinner ligan även om Real Madrid hamnar på samma poäng – är Atleti på gång, minst sagt, och det finns egentligen ingenting som inte talar för att Simeones spelare inte skulle orka hela säsongen ut.
 
Atléticos kvarvarande matcher ser ut enligt följande:
 
Elche (hemma)
Valencia (borta)
Levante (borta)
Málaga (hemma)
Barcelona (borta)
 
I tabellen nedan kan vi se hur Atlético har presterat mot respektive lag i ligaspelet de senaste fem säsongerna. I bortamatcherna visar tabellen resultatet på bortaplan och i hemmamatcherna visar tabellen resultatet på hemmaplan.
 


Att Atlético Madrid bara skulle lyckas ta åtta poäng på de återstående fem matcherna känns inte troligt överhuvudtaget. Statistiken talar ett språk, men förnuftet ett annat. Los Colchoneros har ligan i sina händer och behöver ”bara” vinna de fyra kommande matcherna och därefter kan man åka till Camp Nou och mötas av El Pasillo som mästare. Det är definitivt ingen omöjlighet för Diego Simeone och hans mannar, även om tabellen ovan visar annorlunda.
 
Madridlaget har varit imponerande att skåda den här säsongen och om Simeone blir kvar i klubben även till nästa säsong, vilket jag både tror jag hoppas, kommer de definitivt vara med och slåss på alla fronter även nästa säsong. Atlético har två svåra bortamatcher i rad, men lyckas man vinna dessa har man definitivt oddsen på sin sida när det gäller var ligaguldet hamnar. Skulle man tappa poäng på vägen har Atléti dessutom ett psykologiskt övertag mot Barcelona i och med att man spelat jämnt mot katalanerna hela säsongen och dessutom slog ut Barcelona ur Champions League. Matchen mot Barcelona kan dock visa sig bli helt oviktig. Atlético behöver som sagt ”bara” vinna de nästkommande fyra matcherna för att den första ligatiteln på 18 år skulle hamna i den rödvita delen av Madrid. Det är så nära, så nära.
 

FC Barcelona

 

Redan när ligan drog igång i augusti förra året tog Barcelona ett grepp om förstaplatsen i tabellen. Man ledde ligan ända till den 22:a omgången, då katalanerna snöpligt förlorade hemma mot Valencia och Atlético Madrid, som hade skuggat Barcelona hela säsongen, gick upp i ledning. Veckan efter återtog Barcelona serieledningen när man vann sin match samtidigt som Atlético förlorade. Kort därpå kom nästa nederlag för Blaugrana när man förlorade mot Real Sociedad på Anoeta och då var det istället Real Madrids tur att knipa förstaplatsen, eftersom även Atlético förlorade den helgen. Barcelona knappade in på Madridlagen när man besegrade de vita i el Clásico och helgen efter gick Barça om sina ärkerivaler och har sedan dess flåsat serieledande Atlético Madrid i nacken från sin andraplats i tabellen. Tills i helgen. Barcelona förlorade mot Granada och halkade därmed ner till tredjeplats och tappade mark i guldfajten i och med att båda Madridlagen vann.
 
Trots att Barcelona har satt press på de rödvitrandiga från huvudstaden när man noterat idel trepoängare tidigare har Atlético inte vikt ner sig utan svarat med att vinna varje gång. Ska ligan avgöras när Barça och Atleti ställs mot varandra i den allra sista omgången? I så fall måste Los Rojiblancos tappa poäng samtidigt som Barcelona tar full pott från och med nu.
 
Dessa lag utgör Barcelonas slutspurt i ligan den här säsongen:
 
Athletic Bilbao (hemma)
Villarreal (borta)
Getafe (hemma)
Elche (borta)
Atlético Madrid (hemma)
 
Tabellen nedan visar hur Barcelona har klarat sig mot respektive motståndare de senaste fem säsongerna.Enligt statistiken skulle Barcelona alltså rada upp fem raka vinster i de resterande fem ligamatcherna, något som faktiskt inte känns helt troligt. Jag sätter främst frågetecken för bortamatchen mot Villarreal och hemmamatchen mot Atlético Madrid där risken känns stor för poängtapp, särskilt mot Atlético, även om den matchen kan bli helt betydelselös. De övriga tre matcherna bör Barcelona vinna relativt komfortabelt, men inget är naturligtvis hugget i sten och Barcelonas spel har haltat en hel del till och från under säsongen.
 
Ett Barça i toppform ska egentligen inte ha problem med några av ovanstående lag, med undantag för Atlético, men det känns inte sannolikt att Blaugrana skulle lyckas pricka in en formtopp som varar i fyra-fem veckor så här lagom till att ligan ska avgöras, tyvärr. En vinst mot Athletic Bilbao på söndag är ett måste och bör inte vara en omöjlighet, trots att det kommer bli tufft. Får Barcelona dessutom med sig tre poäng från El Madrigal helgen därefter har man ett mycket bra utgångsläge att sätta stor press på ledande Atlético, som har två svåra bortamatcher i rad mot Valencia och Levante. Jag skulle dock inte bli förvånad om det blir åtminstone ett poängtapp till för Barcelona inför den sista ligaomgången. Pessimistiskt tänkt kanske, men också fullt realistiskt.
 
Jag skulle vilja höja ett varningens finger för Villarreal. Magkänslan säger att de kommer stjäla två poäng från Barcelona. Blaugrana behöver förlita sig på andra för att ha en chans att vinna liga i år, även om man vinner alla resterande matcher. Det är aldrig bra att behöva förlita sig på andra, men den här säsongen verkar Barcelona inte ens kunna förlita sig på sig själva…

 
Real Madrid CF

 

I slutet av februari lyckades Real Madrid för första gången kämpa sig högst upp i tabelltoppen då både Barcelona och Atlético Madrid förlorade sina matcher samtidigt som de vitklädda vann. Huvudstadslaget hade efter en något tveksam start i ligaspelet huserat på tredje plats större delen av säsongen innan man lyckades ta sig förbi sina stadsrivaler Atlético Madrid och ett sedermera även sina ärkerivaler från Katalonien. Under fyra omgångar behöll Real Madrid sitt grepp om ligatiteln, samtidigt som Atlético Madrid gick förbi Barcelona i tabellen, och det såg ljust ut för Los Blancos.
 
Därefter väntade el Clásico på Bernabéu och favorittippade Madrid förlorade mot Barcelona efter en helt galen match, vilket innebar att Atlético Madrid tog över förstaplatsen. Nästkommande omgång slutade också med förlust för de vitklädda och nu petade Barcelona ner Real Madrid till plats tre. Sedan dess har Madrid radat upp fyra raka vinster i jakten på ligaguldet, men vad hjälper det när de andra två lagen också vinner sina matcher. I helgen gick dock Los Blancos om sina blåröda ärkerivaler och har nu tre poäng upp till ledande Atlético.
 
Real Madrids kvarvarande matcher ser ut så här:
 
Osasuna (hemma)
Valencia (hemma)
Valladolid (borta)
Celta de Vigo (borta)
Espanyol (hemma)
 
Så här har det gått för Real Madrid mot dessa lag de senaste fem säsongerna:
 


Även i den här tabellen talar statistiken för att Real Madrid vinner resten av sina matcher och det ska erkännas att det är svårt att argumentera emot statistiken den här gången. Det enda laget som realistiskt sett skulle kunna plocka poäng från Real Madrid är Valencia, som de två senaste säsongerna faktiskt har mäktat med oavgjort på Santiago Bernabéu. Trots det skulle det verkligen förvåna mig om Real Madrid tappar fler poäng i ligaspelet den här säsongen och i slutändan lär de vitklädda avfärda fladdermössen ganska enkelt.
 
Los Blancos har under säsongens gång sett bättre ut än på länge och har en mycket fin balans i sitt spel. Bygger man vidare på det här i huvudstaden kommer Real Madrid vara oerhört svåra att stoppa framöver och man ska absolut inte räkna bort Ancelottis manskap i jakten på ligaguldet. Madrid har en på pappret ganska enkel avslutning, möjligtvis med undantag för Valencia, och jag tror på full pott för Los Blancos i slutspurten.
 
 
Summering
 
Om statistiken har rätt och de kvarvarande poängen faktiskt fördelas enligt tabellerna ovan skulle det innebära att de tre lagen skulle placera sig så här efter den sista ligamatchen:
 
1. Real Madrid 94 p
2. FC Barcelona 93 p
3. Atlético Madrid 90 p
 
Som sagt, det känns absurt att tro att Atlético Madrid skulle tappa så oerhört många poäng, det existerar helt enkelt inte. I Atléticos fall går inte statistiken ihop med verkligheten och det visar vilket otroligt bra lag Atlético har blivit under ledning av Diego Simeone. För Barcelonas del känns inte statistiken särskilt troligt heller – 15 poäng av 15 möjliga känns väl osannolikt, särskilt när Atlético Madrid står för motståndet i en av matcherna. Vad gäller Real Madrid kan statistiken mycket väl avspegla verkligenheten och det känns verkligen inte som en omöjlighet att de helvita tar full pott i de resterande fem matcherna. Man ska dock komma ihåg att statistik bara är siffror och när det gäller fotboll kan vad som helst hända, oavsett vad statistiken säger.
 
Vad som vore intressant är dock hur Barcelona skulle förhålla sig till den sista matchen mot Atlético Madrid och man själva matematiskt inte längre kunde vinna ligan. Om en vinst för Blaugrana skulle resultera i att ligatiteln hamnade hos ärkerivalerna Real Madrid och en förlust eller oavgjort resultat skulle innebära att Atlético tog hem ligan – hur skulle Barcelona ställa sig till det?Vilket lag tror du vinner ligan till slut? Diskutera gärna nedan, men håll en god ton.