Atlético de Madrid vann gruppfinalen mot Benfica i Lissabon under tisdagskvällen med 1-2 efter att ha gjort en mycket bra insats i ungefär 70 minuter. Det var en trång och tillknäppt match under den första halvtimmen, men efter diverse målchanser och en jättebrytning av Stefan Savic fick Atlético slutligen hål på portugiserna genom Saúl. En av matchens stora förgrundsfigurer var dock Luciano Vietto som spelade fram just canteranons ledningsmål efter 33 minuters spel och sedemera gjorde han själv 0-2 på passning av Yannick Carrasco. Atlético kontrollerade händelserna under den kommande kvarten, men Diego Simeones byten gjorde att laget inte kom upp i samma nivå under de avslutande 15-20 minuterna av tillställningen. Rui Vitórias förändringar gav effekt efter 75 minuters spel när inhoppande Kostas Mitroglu gjorde reduceringsmålet sedan han vänt bort Diego Godín i straffområdet och det kunde ha blivit mycket värre om Raúl Jiménez inte missat en jättechans med sju minuter kvar av matchen. 

Simeones manskap vinner dock grupp C efter en tuff batalj med portugiserna och man är därmed seedade när man går in i utslagsfasen av turneringen. 

Atlético ställde upp med en hemåtvändande Jan Oblak mellan stolparna, men något särskilt varmt mottagande fick han inte i och med försvinnandet från Benfica när det vankades övergång till Atlético får två somrar sedan. Till höger i backlinjen spelade Juanfran som vanligt från start samtidigt som Simeone överraskade de flesta med att ge Stefan Savic en startplats bredvid Diego Godín. På vänsterbacken återfanns i vanlig ordning Filipe Luís. Atlético skiftade system även under den här matchen vilket innebar att ett 4-4-2 kunde förändras till ett 4-3-3 när det behövdes, men också 4-5-1. Saúl intog återigen rollen som lagets ankare, men han hade möjligheten att gå framåt i banan vilket gjorde att Gabi och Koke turades om att stanna längre ned om det skulle behövas, speciellt lagkaptenen. Gabi var som bekant med centralt på lagets mittfält och Koke återfanns även han där. Griezmann började matchen till höger, men skiftade kant ganska ofta med Carrasco under den inledande halvtimmen. På topp spelade Luciano Vietto och det var ett drag som skulle komma att ge Atleti väldigt mycket i slutändan. 

PRIMERA PARTE
Den spanska huvudstadsklubben gick in i gruppfinalen med väldigt mycket respekt gentemot sin motståndare under tisdagskvällen. Det var uppenbart att ingen ville gå bort sig i inledningen av matchen, något som resulterade i ett stort bollinnehav för de regerande portugisiska mästarna. Atlético stod rätt i sina positioner samtidigt som Benfica spelade bollen runt ett zonförsvarande bortalag, men där man också försökte få in bollen i mellanytorna till Nico Gaitán, Jonás eller Goncalo Guedes. De båda yttermittfältarna kröp in i planen och öppnade upp kanterna för sina ytterbackar, men Atlético-spelarna koncentrerade sig främst på avståndet till varandra och sedemera på motståndarna. Därför blev det sällan farligt framför de båda målvakterna under de första 20 minuterna av tillställningen. Det var låst och väldigt taktiskt. Efter de inledande tio minuterna hade dock Atlético visat intentioner på att man kunde gå framåt i banan, men då saknades den sista passningen för att överlista motståndarnas backlinje. Koke hade exempelvis en fin möjlighet att sätta bollen i djupet på Carrasco sedan belgaren bytt kant med Griezmann och kommit farande mellan Benficas respektive mittförsvarare, men den gången blev passningen för hård.

Efter 17 minuters spel skapade Atlético en hörna som blev resultatlös till en början, men till slut fick Carrasco bollen av en medspelare på vänsterkanten där han slog ett inlägg mot Godín inne i straffområdet. Uruguyanen nickade in bollen i nätmaskorna bakom en chanslös Júlio César, men den assisterande hade, mycket riktigt, vinkat av spelet för offside. Fyra minuter senare kom matchens dittills bästa målchans. Atlético hade vunnit tillbaka bollen på egen planhalva, kombinationsspelat sig ur Benficas presspel med hjälp av ett tillslag där Saúl sedemera fått bollen vid mittplan. Canteranon drev upp bollen samtidigt som portugisernas återstående del av laget föll. I samma veva som han närmade sig mål fick Saúl iväg ett riktigt bra skott på mål med vänsterfoten. Júlio César stod dock välplacerade, agerade snabbt och gjorde en riktigt fin räddning samtidigt som bollen var på väg mot hans högra sida av målet. Atlético fick nöja sig med hörnspark..en hörnspark som sedemera blev två och därefter tre eftersom Benfica inte fick undan bollen ur eget straffområde. Efter den andra fick Gabi läge att lossa ett skott utanför straffområdet två gånger om och på det andra försöket gjorde Júlio César återigen en fin räddning. 

Atlético fick vind i seglen efter de här målchanserna och man kombinationsspelade sig till ett läge efter den tredje hörnan blivit misslyckad via Koke, Saúl och Juanfran. I slutändan var det Koke som hittade in till högerbacken som lurade Eliseu att han skulle slå in bollen med vänsterfoten, men istället för att göra det sprang han på öppen yta utåt och slog ett inlägg med högerfoten. Vietto försökte komma in framför Júlio César, men Lisandro López lyckades rensa undan i sista stund för annars hade vi antagligen haft ett jätteläge för hans landsman. Det här är Atléticos överlägset bästa period i matchen, men man lyckas inte få hål på portugiserna, precis som på Vicente Calderón. 

Mitt i den här fina perioden då Benfica dessutom ser väldigt ofarliga ut, dyker plötsligt en jättechans upp för hemmalaget. Saúl får en passning av Godín i uppspelsfasen, men han dräller vid mottagningen och det gör att Gaitán får tag i bollen vilket också startar en kontring. Godín hinner inte in i förflyttningen samtidigt som Gaitáns passning når Jonás, men i samma veva som brasilianaren skall ta emot bollen dyker plötsligt en mycket resolut Savic upp från sidan och gör en fantastisk tackling som förhindrar ett 2-mot-1-läge för hemmalaget. En avgörande brytning. 

Atléticos spel kommer dock inte av sig efter Saúls missade mottagning utan man fortsätter med sitt kvicka kortpassningsspel över i stort sett hela planen och kanske framförallt mellan Benficas respektive lagdelar. I den 33:e matchminuten ger det utdelning. Nu skulle visserligen portugiserna haft en hörna sedan Oblak touchat Gaitáns hårt inåtskruvade hörna över kortlinjen, men det hela slutar med en inspark. Därefter drar slovenen upp bollen från eget straffområde. Det som kunde ha blivit ett baklängesmål blir istället ett ledningsmål sedan Saúl spelat en andraboll vidare på ett tillslag till Vietto. Argentinaren i sin tur hittar Koke vid mittcirkeln som spelar ut bollen till Juanfran. Samtidigt som högerbacken tar en ny löpning får Griezmann en passning längst med inkastlinjen. Juanfran överlappar. Griezmann kombinationsspelar med Koke innan han får tillbaka bollen i en mellanyta. Han sätter sedemera en yttersida in i straffområdet till Vietto som springer i djupet. Vietto hinner före Lisandro López och petar bollen bakåt till en inspringande Saúl som står helt omarkerad inne i straffområdet. Saúl skjuter helt ohotad med vänsterfoten i samband med att han sprungit in i straffområdet och lägger bollen i mål bakom en chanslös Júlio César som inte hinner med i sidledsförflyttningen. 0-1 till Atlético. Ett riktigt snyggt lagmål. 

De tillresta Atlético-supportrarna, en så där 800 personer, sjunger Atleti-hymnen för fulla muggar. 

Simeone drar därefter tillbaka sina styrkor någorlunda för att försöka bevaka resultatet, men också kontra bort Benfica med hjälp av de kvicka kombinationerna på en touch. Det gör förstås att hemmalaget får ett större bollinnehav, men de gör inte särskilt mycket av det. Man försöker ofta söka mellanytorna, antingen centralt bakom backlinjen och Gabi-Saúl eller mellan Filipe Luís, Godín och Saúl. Däremellan rör sig främst Gaitán, men också Guedes. I den 39:e matchminuten är det just den sistnämnde som tar emot en mycket hård passning av Fejsa i mellanytan. I samma veva som han tar emot passningen tar han också med sig bollen, men Atleti-försvararna styr ut honom ur skottsektorn utanför straffområdet när han försöker skjuta vilket resulterar i ett realtivt bra skottläge, men inte tillräckligt bra för att det ska bli riktigt farligt. Guedes skjuter, men Oblak behöver aldrig ingripa. Bollen går flera meter utanför slovenens högra stolpe. Det var dock en varning för att man inte skall släppa någon av Benficas anfallsspelare i just mellanytorna. 

Benfica skapar inga farligheter innan halvtidsvilan även om Gaitán är på väg igenom i den 44:e minuten sedan Filipe Luís missbedömt ett inlägg. Godín står dock petar undan bollen för argentinaren i sista momangen. Det ser väldigt elegant ut, men i själva verkligheten är det en jättefin brytning och försvarsspel på hög nivå. 

Atlético leder med 0-1 i samband med halvtidsvilan på Estádio da Luz. 

SEGUNDA PARTE
Innan andra halvlek drar igång annonserar fjärdedomaren ut ett byte: in kommer Kostas Mitroglu vilket innebär att Benfica går upp på en renodlad anfallare samtidigt som Jonás kan falla tillbaka i planen och spela i sin naturliga position som släpande anfallare. Ut går Guedes som inte gjort något större intryck till skillnad från mötet på Vicente Calderón där han avgjorde matchen lagen emellan. Det är inte långt borta att Rui Vitória får maximal effekt. Hemmalaget sätter igång ett anfall direkt från avspark där Atlético-spelarna inte hänger med. Efter bollvinst på Atléticos planhalva, fint kombinationsspel på en touch når bollen slutligen Renato Sanches som hittar in till Jonás i mellanytan. Han sätter i sin tur en genomskärare till Mitroglu som tar emot bollen i straffområdet, gör bort Juanfran och Savic (som springer in i varandra) innan han viker in och skjuter bollen utanför Oblaks högra stolpe med högerfoten. Det hade varit ett mycket elegant kvitteringsmål, men nu blev inte så fallet. Slovenen hade dessutom rätt god kontroll på situationen även om skottet var ganska hårt längs marken. 

Den tidiga målchansen för Benfica kanske var bra för Atlético-spelarnas uppmärksamhet. Istället för att sova fick de sig nu en liten törn som gjorde att de höll uppe koncentrationen bättre. Under de inledande tio minuterna av andra halvlek sker inte särskilt mycket i målchansväg, däremot så försöker Carrasco gång efter annan ta sig förbi Lisandro López, men det är sällan han har tillräckligt bra understöd för att öppna upp möjligheter. Det är inte förränn den 55:e minuten som nästa målchans dyker upp. Den här gången blir det dock en avgörande sekvens för matchen. Atlético etablerar ett tryck mot Benficas mål som pågår ett tag. Allt med hjälp av mycket kvickt kortpassningsspel, kombinationsspel och framförallt löpningar utan boll. Till slut spelas bollen ut till Filipe på vänster sida av planen. Han kombinerar med Koke och Carrasco innan belgaren återigen erbjuder sig som alternativ längs vänsterkanten. Koke slår bollen över tre Benfica-spelare som överbelastar kanten, men Carrasco når bollen och kollar upp i straffområdet. Vietto springer mellan Benficas respektive mittförsvarare, lurar de att han ska gå på andra stolpen, springer istället mot första och slänger sig framför Jardel. Carrascos högerfotade inspel längs marken når in till Vietto som petar bollen förbi Júlio César på första stolpen. Atlético har gått upp i en 0-2-ledning. 

Därefter är det Atlético som styr spelet med sitt kortpassningsspel och rörelse. Rui Vitória ger sina spelare ytterligare sex minuter innan han bestämmer sig för att plocka in Raúl Jiménez på planen. Mexikanen byter av Jonás och Benfica går upp på ett 4-4-2-system där man sedemera skulle komma att söka just inhoppande Raúl Jiménez mycket i mellanytorna. I samband med systembytet börjar det också uppstå en del kontringslägen för Atlético, något som Simeone ville utnyttja genom att ge laget ytterligare fart i djupled. Därför bytte han ut Vietto, som dittills varit en av matchens allra bästa spelare och in kom istället Fernando Torres. Det skulle visa sig bli helt fel melodi. 

Inhoppande Raúl Jiménez hade ett skott från distans strax efter att Vietto bytts ut, nämligen i den 64:e minuten, men Oblak gjorde en enkel räddning. Dels var skottförsöket för rakt på slovenen och dels sköt mexikanen från alldeles för lång distans. Atlético skapade också en ganska bra möjlighet efter 66 minuters spel sedan Griezmann tagit ned en boll med bröstet till Carrasco. Belgaren löpte in i skottsektorn med bollen och avlossade ett skott med högerfoten, men Júlio César gjorde en fin räddning längs marken på ett ganska pressat skott. Efter de här målchanserna fick vi något av en mindre varningskavalkad. Först blev Godín varnad sedan han blivit tunnlad och rivit ned Renato Sanches längs Atléticos vänsterkant och därefter var det Saúls tur att syna det gula kortet efter att..just det, Renato Sanches lurat även honom. 18-åringen var väldigt involverad i just den här delen av matchen och hade flera fina genombrottsförsök som fick Benfica-supportrarna att tända till. 

I den 72:a minuten fick Gaitán ett läge att skjuta på mål sedan Benfica satt igång en kontring och lyckats behålla bollen i Atletis straffområde, men hans skottförsök gick högt, högt över Oblaks ribba. I samband med den här situationen är Benfica på väg tillbaka in i matchen och det är just då som Simeone gör ytterligare ett misstag i sin matchcoaching. Han tar ut mycket hårt arbetande Carrasco som är viktig för balansen i laget, inte bara med boll, utan framförallt utan densamma. Belgaren ersätts av Óliver Torres. Grundtanken är god: Cholo vill ha ett större bollinnehav för att slippa en ännu större press från Benfica, men det faller inte väl ut. 

Efter 75 minuters spel händer det som inte får hända: Benfica reducerar och är därmed tillbaka i matchen. Det hela börjar med ett inkast till Renato Sanches där två ouppmärksamma spelare i form av Fernando Torres och delvis Gabi blir bolltittare. Lagkaptenen går visserligen upp i press, men Torres tittar inte ens efter vad han har bakom sig. Det gör att Raúl Jiménez kommer in bakom ryggen på honom och tar emot bollen i mellanytan. Därefter sätter han en passning till Mitroglu inne i straffområdet längs marken. Greken tar emot bolle, vänder bort Godín med sin första touch och skjuter in 1-2 via vänster stolpe. Filipe Luís gör sitt yttersta för att Mitroglu inte ska få iväg skottet på mål, men det är försent. 

Plötsligt vaknar ett halvljummet Estádio da Luz och Atlético befinner sig i en situation som man inte trodde att man skulle befinna sig i tio minuter tidigare. Rui Vitória bestämmer sig genast för att fortsätta agera från bänken: ut går Gaitán som inte lyckats komma in i matchen och in kommer Mehdi Carcela-González. Nu gör man allt för ett kvitteringsmål samtidigt som Atlético-spelarna tittar på klockan och vill att sekunderna skall ticka ned så fort som möjligt. Däremellan åker Ljubomir Fejsa på en varning i den 77:e minuten efter en mycket klumpig tackling på Filipe Luís. Vänsterbacken blir förbannad och påminns säkerligen av sitt benbrott i Deportivo i samband med den situationen. Det kunde lika gärna ha varit rött kort. 

Atlético är under press under perioden mellan den 75:e och 85:e minuten. Det kvicka, precisa och skickliga kortpassningsspelet är som bortblåst i och med bytena, men också omständigheterna. Ingen kan hålla i bollen. Varken under press eller när man inte sätts under densamma. Benficas press når dock sitt klimax i den 83:e matchminuten när hemmalaget får ett gyllene läge att kvittera genom..just det, Raúl Jiménez! Man skapar målchansen efter att ha behållt bollen inom laget och slutligen fått in en boll i boxen från vänsterkanten. Renato Sanches hittar ut till André Almeida som har gott om plats att slå ett inlägg. Väl inne i boxen positionerar sig Raúl Jiménez mellan Savic och Godín. Därefter dimper inlägget ned på huvudet på mexikanen, men han skickar bollen utanför Oblaks högra stolpe! Det är ytterst nära en kvittering. 

Benfica får sin sista målchans i den 87:e minuten, men den gången är det inte särskilt farligt i jämförelse med Raúl Jiménez nick utanför mål. Eliseu springer ifrån en tröttkörd Griezmann och avlossar ett skott som går rakt på Oblak i Atletis mål. Slovenen gör en ganska enkel räddning med hans mått mätt, men just läget var ganska bra och det kunde ha slutat värre än vad det gjorde i just den situationen. Óliver Torres åker på en varning i den 88:e minuten. 

Simeone gör Atléticos sista byte i den 92:a minuten när Griezmann byts ut mot Giménez. Uruguyanen placeras faktiskt som defensiv mittfältare i just den situationen och det hela ser väldigt konstigt ut, men  Atleti löser situationen och krisen är över i samband med att domaren blåser i pipan.

Den spanska huvudstadsklubben vinner med 1-2 och dödar spöket på Estádio da Luz. 

SL BENFICA: Júlio César; André Almeida, Lisandro López, Jardel, Eliseu; Fejsa, Renato Sanches; Pizzi, Gaitán (Carcela-González, 76'), Guedes (Mitroglu, 46'); Jonás (Raúl Jiménez, 63')

ATLÉTICO DE MADRID: Oblak; Juanfran, Savic, Godín, Filipe Luís; Koke, Gabi, Saúl, Carrasco (Óliver Torres, 73'), Griezmann (Giménez, 90+2'); Vietto (Fernando Torres, 63')

DOMARE: Ovidiu Hategan (ROM)

VARNINGAR: Ljubomir Fejsa (77'); Diego Godín (68'), Saúl (70'), Óliver Torres (88')

SKOTT: 12-8
SKOTT PÅ MÅL: 3-5
SKOTT UTANFÖR MÅL: 6-3
BLOCKERADE SKOTTFÖRSÖK: 3-0
RÄDDNINGAR: 3-2
SKOTT I MÅLVIRKET: 0-0
BOLLINNEHAV: 57,0%-43,0%
PASSNINGSFÖRSÖK: 643-494
LYCKADE PASSNINGAR: 550-407
PASSNINGSPROCENT: 86%-82%
TACKLINGSFÖRSÖK: 36-53
LYCKADE TACKLINGAR: 30-34
REGELÖVERTRÄDELSER: 9-16
HÖRNOR: 2-5
OFFSIDEAVBLÅSNINGAR: 1-2