Hemmamatch för Athletic och det som kallas för en riktig sexpoängsmatch. Utgången av matchen skulle antingen leda till att Athletic gjorde ett litet från de sex lag man har bakom sig medan man med en förlust skulle ha fortsatt åtta poäng ner till nedflyttningsplats och Granada nosandes i bakhasorna.
 
På grund av en kombination av att inte vilja släppa till något bakåt och Iturraspe avstängd ställde Athletic upp med ett mycket defensivt balanserat lag där man startade fyra spelare som normalt spelar mittbackar. Det gav följande startuppställning för hemmalaget:
Gorka i mål, tre mittbackar i form av Gurpegui, Ekiza och Laporte. Två flankspelare, Iraola och De Marcos. På mitten på mittfältet stod sedan den fjärde mittbacken San José för den defensiva balansen medan Ander Herrera var satt i sin vanliga roll som speluppläggare. Som offensiva kantspelare startade Ibai och Susaeta och längst fram som vanligt den i måltorka försatta Aritz Aduriz.
 
Matchen fick en avslagen start de första tio minuterna där Athletic låter Granada stå för mycket av bollinnehavet och det är inte förrän Ibai träffar stolpen med ett skott utifrån i den 14:e minuten som det egentligen händer något alls.
Matchen fortsätter i samma lunk med mängder felpass från ett Athletic som med fyra mittbackar på planen där den passningsstarkaste, San José, har rollen som defensiv mittfältare vilket leder till att mittförsvaret har ruggiga problem med uppspelenn.
 
Ju längre matchen går desto mer närmar ett stabilt Athletic sig ett mål mer och mer med bud på straff efter hands från en Granadaspelare när Granada sticker emellan med ett riktigt lisitgt inspel följt av en nick som Gorka gör en fantastisk räddning på och tippar bollen i stolpen och ut. Helt otroligt att man kan vara tre mittbackar och inte kunna hålla reda på en ensam anfallare.
 
I 35 e minuten får Athletic frispark på högerkanten, Ibai slår in den perfekt och Laporte möter med huvudet men Toño gör en mycket bra räddning. I övrigt händer inte mycket innan pausvilan. Sammanfattningsvis ett stabilt Athletic med dåligt passningsspel är det något lite bättre laget där allt offensivt i involverar Ibai, antingen som framspelare eller avslutare.
 
Mot slutet av halvleken kommer en ny bra slagen frispark från Ibai, den här gången är det Aduriz tur att nicka. i det här fallet rakt på Toño.
 
Athletic tar med sig det något bättre spelet från slutet på första halvlek och man inleder med något bättre i andra halvlek. Granada är dock bra på att styra bort dom rödvita och passningarna är fortsatt slarviga.
 
I den 57:e minuten får Ibai en strålande chans efter att ett skott av Aduriz täckts av försvarare och studsat till Ibai men skottet går utanför. Att träffa mål är det minsta man kan begära av Ibai som annars dittills varit Athletics starkaste spelare offensivt.
 
Till slut i den 67:e matchminuten sitter ändå ledningsmålet för Athletic. Ännu ett perfekt inlägg av Ibai och den här gången kan inte ens Aduriz missa på nick från fem meter. 1-0 och en otrolig lättnad, säkert också individuellt för Aduriz som hängt med huvudet lite under senaste tiden.
 
Precis efter målet byts Ibai ut av någon outgrundlig anledning(han kanske är för konstruktiv) och in kommer Muniain. Samtidigt kommer Buonanotte in för Granada.
 
Aduriz byts ut mot Llorente i 78:e minuten  och publiken visslar vilket börjar bli tröttsamt återkommande. Precis efter drar Susaeta på sig sitt andra gula och åker ut vilket gör att Athletic får avsluta matchen med tio man.
I en 84:e lyckas sedan Ander snacka sig till ett gult kort. På slutet byts också Muniain ut mot Toquero och man undrar lätt om det är en ny skada på Muniain som har sin hittills tyngsta säsong som ordinarie i Athletics startelva, riktigt illa i så fall för en Muniain i form är verkligen en spelare som behövs i årets Athleticupplaga. Granada hinner med ett skott i stolpen utifrån men i övrigt spelas matchen av utan större dramatik med nio hårt arbetande spelare som ser till att inget händer under återstoden av matchen.
 
Sammanfattningsvis kan man säga att svaret på frågan om Ibai skulle bidra med fler poäng blir ett ja och jag utser honom med glädje till matchens lirare vid sidan av Gorka som verkligen ryckt upp sig på slutet och tagit sin petning helt rätt. Taktiken med att stänga mitten fungerade bra mot ett offensivt impotent Granada och Llorente gjorde mycket nytta i arbetet med att stänga matchen. Helt rätt byte att slänga in en stark target när man behövde lyfta långt för att avlasta i slutet och samarbetet med Muniain är alltid en fröjd att se trots att dom fick mycket få minuter på sig.

Känslan är att idag säkrades nytt kontrakt och att man nu kan titta uppåt i tabellen för att kanske få en anständig slutplacering den här säsongen. Dock kan den känslan snabbt bytas ut till nåt helt annat efter de närmaste fyra omgångarna med bortamatcher mot Sevilla och ett nytänt Depor samt hemmamatcher mot Madrid och Barcelona men då kommer i alla fall de elva poängen ner till nedflyttningsplats att verka som en skön buffert.
 
Aupa Athletic!