Atlético de Madrid gjorde en riktigt bra insats mot Real Madrid i El Derbi Madrileño i söndags, något som i mångt och mycket var en match där de röd-vitrandiga tvingades bekräfta sin kvalité, men framförallt status. Det är den stora skillnaden när man jämför ett lag som bara slåss om en UEFA Champions League-plats varje säsong och när man utmanar två jättar i kampen om ligatiteln. Med det sagt så är det ingen i röd-vitrandiga kretsar som egentligen som sysselsätter sig med de tankarna efter 26 spelade omgångar i Primera División. Det är alltjämt "partido a partido"-tänket som gäller för supportrarna där tränarstaben ganska uppenbart slagit in just det mantrat i spelare och klubbledare.

Derbyinsatsen var dock viktig för självförtroendet och som vi vet är just det en färskvara, men för den som har följt Atlético under Simeones ledning så var det ingen större överraskning att spelarna skulle göra en bra insats. Frågan var snarare om det skulle räcka mot en ärkerival som är i storslag för närvarande: "Precis som jag var inne på efter matchen så gjorde vi en riktigt bra insats och den i sig visade även på den karaktär som har funnits i spelargruppen under de 2,5 åren som vi har lett laget. Vi mätte oss på ett tävlingsmässigt plan i derbyt och det gör att vi känner oss bra." sade Diego Simeone i inledningen av presskonferensen på träningsanläggningen i Majadahonda under fredagskvällen.

På lördag gäller det att haka på i kampen om topplaceringarna då Real Madrid spelar hemma mot Levante och Barcelona skall ta sig till Valladolid för bortamatch mot Pucela. Samtidigt ställs de röd-vitrandiga mot Celta Vigo. Galicierna har varit inne i ett bra stim sedan ligaspelet återvände efter jul och nyårsuppehållet, trots att man har gått segerlösa i de två senaste matcherna. Hemma på Balaídos är man obesegrade sedan 9 november förra året när Rayo Vallecano vann med 0-2. Fyra segrar och tre oavgjorda har gjort att laget inte kämpar i botten. Därför blir det en svår match, precis som mot Osasuna och Almería: "Celta är ett lag som har bra varianter i offensiven eftersom de anfaller med mycket folk. De har gott om kvicka spelare, bra kombinationsspel mellan de olika linjerna och koncentrerar sig mycket på ett spel med högt bollinnehav. Det är en tuff motståndare. Om vi går in i matchen på ett bra sätt så har vi våra möjligheter och i så fall vill vi utnyttja de. Vi har haft en vecka på oss att arbeta med de som inte varit iväg på landslagsuppdrag samtidigt som de andra har kommit tillbaka. På lördag ställs vi mot en motståndare som kräver att vi är på topp. Det är en viktig och svår match." förklarar Simeone som är väl medveten om vilka problem Celta Vigo skapade för de röd-vitrandiga på Vicente Calderón under sista kvarten förra gången lagen möttes. Detta trots att Atlético spelat ut galicierna rejält, men misslyckats med att döda matchen.

Atléticos stora problem den senaste månaden har varit knutet till spelet på bortaplan, något som inte alls har stämt. Efter den tunga Copa del Rey-förlusten mot Real Madrid så åkte man alltså på 0-2 mot Almería och 0-3 mot Osasuna där alla tre hade en sak gemensamt: de matchade Atlético-spelarnas intensitet, speciellt de Madrid och Osasuna. Samtidigt var argentinaren inne på en annan sak som saknades i just de här matcherna: "Det är ganska uppenbart att de senaste bortamatcherna har slutat annorlunda än vad vi tänkt oss. I Almería hade vi delar som var annorlunda i jämförelse med mötet med Osasuna där motståndarna helt enkelt var bättre, där vi inte kom med en motreaktion, speciellt i inledningen av matchen. Laget spelade dåligt i matchen mot Osasuna. Vi kom aldrig med någon motreaktion som lag. Om spelarna i den här truppen inte spelar som en grupp och som ett gäng individualister så raderar vi ut oss själva. De individuella aktionerna växer och har växt de senaste tiden, men det fungerar bara om vi har som utgångspunkt att spela och fungera som ett lag. Vi tror inte på att en spelare som presterar bra på egen hand kan vinna matcher på egen hand eftersom vi helt enkelt inte har den typen av spelare i vårt lag. Om vi är ett riktigt bra lag på lördag så kommer vi ha våra möjligheter och därifrån kan vi förvänta oss att laget gör en riktigt bra match." analyserade Simeone framför de som hade samlats på presskonferensen för att ta del av hans tankar. Han har naturligtvis rätt. Förra veckan var exempelvis Gabi ute och pratade om vikten av att spela som ett lag och göra det med hög intensitet, något som sannerligen lönade sig i derbyt i söndags.

Det har sannerligen tagit sin tid, men i onsdags gjorde Diego Costa debut med det spanska landslaget. Han blev också av allt att döma väl mottagen i spelargruppen där det bl.a. har pratats om att han tvekade över om han skulle representera Spanien pg.a. alla incidenter i de olika derbymatcherna senaste månaden. I samband med att tveksamheterna dök upp har klubbdirektören Miguel Ángel Gil Marín fört en dialog med Diego Costa där anfallaren slutligen övertalades att representera La Roja. Han gjorde dock ingen större insats och det var synligt att Diego Costa kommer behöva tid att spelas in i laget. Simeone analyserade: "Diegos karaktäristiska drag som fotbollsspelare passar vilket lag som helst. Det spanska landslagets största styrka är att de är så bra på att hålla i boll. I takt med att laget förbereder sig inför VM-slutspelet där det kommer finnas mer tid är jag säker på att han kommer hitta rätt ganska snabbt i deras spelsystem. Det faktum att han utgör en del av ett landslag av den kvalitéen kommer också göra honom ännu bättre här för vi behöver honom." sade han till pressen och det stämmer till stora delar. Diego Costa försökte kombinera för mycket och var inte sig själv i mötet med italienarna. Han var lite för snäll.

En italiensk journalist frågade Simeone om det faktum att Diego Godín, Turan och Diego Costa är avstängd i mötet med Celta Vigo är bra för laget, men precis som väntat svarade argentinaren på sitt säregna vis där mötet i UEFA Champions League inte är någonting man överhuvudtaget ens tänker på: "Vi tror på laget och gruppen som vi har till vårt förfogande. Imorgon kommer vissa av grabbarna som inte spelade mot Real Madrid att spela. Det gäller Diego och Villa som dock spelade mot Osasuna. Vi har stora fotbollsspelare på planen och laget är väl medvetna om att det är en viktig match. Förhoppningsvis ska vi kunna göra en bra insats samtidigt som de som kommer in i laget fungerar väl lagmässigt." sade han och syftade ganska uppenbart på Dieg Ribas och David Villa som alltså går raka vägen in i startelvan för första gången sedan debaclet i Pamplona för lite mindre än två veckor sedan.

För ett par dagar sedan rapporterade engelsk media att Atlético de Madrid skall vara intresserat av Carlos Vela och att man mycket väl kan försöka värva anfallaren i sommar. Det i sig späddes på av mexikansk media, men Cholo var inte intresserad av att diskutera potentiella värvningar inför en viktig match: "Våra tankar är på lördagens match och vi är respektfulla mot de som vi faktiskt har till vårt förfogande, men Vela är en viktig spelare." sade Simeone innan han reste sig och gick iväg för att förbereda sig för avfärden till Vigo under fredagskvällen.