BEKRÄFTADE IN:

Trots ihärdiga rykten om spelare som Natxo Monreal (Malága), Mikel Rico (Granada), Beñat (Real Betis), Xabier Etxeita (Elche) och Sidahme ”Silas” Sidati Malainine (Sestao River), blev det tillslut inga värvningar.

BEKRÄFTADE UT:

Den 21-årige målvakten Aitor Fernández, som Athletic under hösten lånat ut till Segunda B-laget Barakaldo där han gjort stor succé, har avslutat sitt kontrakt med Athletic och skrivit på ett för Villareal till och med 2015. I och med att Athletic gick med på att avsluta pågående kontrakt förbehåller sig klubben rätten att köpa tillbaka spelaren från Villareal för en fast summa vid varje transferperiod.

En smart lösning då Aitor Fernández är en lovande spelare som tidigare varit uttagen i flera åldersklasser i spanska landslag, men behöver få speltid på så hög nivå som möjligt för att fortsätta utvecklas. Han har dock haft otur sedan Marcelo Bielsa tog över i klubben och har tappat sin plats som klubbens tredjemålvakt. Samma dag som argentinaren tillträdde som tränare skadade sig målvakten allvarligt under förberedelserna till U-20 VM, där han var förväntad startmålvakt.

BEKRÄFTADE UT TILL SOMMAREN:

Fernando Llorente deklarerade under januari att han lämnar den klubb han spelar i sedan han var barn och till sommaren går som Bosman-fall till italienska Juventus. Athletic förkastade flera bud från Turin-klubben om att släppa spelaren redan under januari. Media nämnde siffror mellan 4 och 7 miljoner euro.

I Italien kommer han att tjäna 4,5 miljoner per säsong, samma summa han erbjöds av Athletic. Llorente krävde i ett tidigare skede förgäves 5 miljoner euro per säsong av Athletic, men har i media också anfört flera andra skäl till att han vill lämna klubben: chansen att få spela Champions League, få testa spel i en utländsk liga och att lokal media ”förföljde och vände fansen mot” honom. Exakt vad som skett bakom kulisserna kommer vi dock aldrig att få veta, men klart är att spelarens anseende bland Athletic-supportrar sjunkit avsevärt.

Klubbens president gick för några dagar sedan ut och meddelade att klubben inte längre erbjuder Fernando Amorebieta en kontraktsförlängning. Amorebieta, som sitter på ett utgående kontrakt, har efter lång betänketid fortfarande inte svarat på klubbens sista erbjudande om ett femårskontrakt. Den venezuela-födde mittbacken erbjöds årligen 1,8 miljoner euro plus bonusar, en relativt hög summa med tanke på Athletics lönestruktur. Därmed förväntas Amorebieta lämna klubben han spelat i sedan han var elva år den 30 juni.

KONTRAKTSFÖRLÄNGNINGAR:

18-årige succémannen Aymeric Laporte har förutom ett nytt tröjnummer (4) också fått ytterligare en kontraktsförlängning. Detta ungefär en månad efter att han skrev på sitt första A-lagskontrakt. Kontraktet förlängs med ytterligare ett år till 2016 och utköpsklausulen höjs från 18 till 27,5 miljoner euro.

I januari kritade Ander Iturraspe på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2017, med en utköpsklausul på 40 miljoner euro.

Samtidigt förlängde också Jonás Ramalho sitt kontrakt till 2015 med en utköpsklausul på 25 miljoner euro.

Gaizka Toquero har tidigare under hösten, trots begrändsad speltid, förlängt sitt kontrakt till 2016. En utköpsklausul i nivå med Ramalhos.

Markel Susaeta förlängde redan i september sitt kontrakt till 2017, med en utköpsklausul på 35 miljoner euro.

UGÅENDE KONTRAKT:

Xabi Castillo, Igor Martínez och Isma López sitter på utgående kontrakt till sommaren och kommer att få jobba hårt för att förtjäna en fortsättning i klubben.

Dessutom skriver som bekant Marcelo Bielsa av princip inte på flerårskontrakt. Med tanke på säsongens turbolens kring tränaren och de magra resultat han levererat är det långt ifrån säkert, kanske till och med otroligt, att han erbjuds ytterligare en kontraktsförlängning.