En dryg timme efter att solen gått ner i Sverige blåser Carlos del Cerro igång det sena Supercupmötet. Inramningen känns lite januariturné-aktig, ljudkulissen skiftar mellan enskilda skrik och varianter av trummor och vuvuzuelor på läktaren.
 
Barcelona bemötte till sist kraven på högst 3 EU-registrerade spelare, vilket för Malcoms del innebar att han blev illa tvungen att stå över matchen. Sevilla kommer således inte vidta rättsliga åtgärder. Utöver Malcom var truppen relativt lätt att gissa sig fram till, startelvan desto svårare. Att Coutinho fick stå åt sidan till förmån för Dembélé hade jag svårt att se. Barcelona ställde upp enligt följande:
 
MATS
Semedo – Piqué – Lenglet – Alba
Busquets – Arthur – Rafinha
Messi – Suárez – Dembélé
 
Bänk: Cilessen, Rakitic, Coutinho, El Haddadi, Miranda, Vidal och Umtiti.
 
 
Första halvlek
 
Matchen startar i ett vaggande tempo, där matchbilden är lika tydlig som förväntad. Sevilla krymper ytor, sjunker ner och tillåter Barça rulla. Tydligt är också att det är kontringarna mot Muriel, Sarabia och Vazquez som ska göra det för Sevilla.
 
Tyvärr för Barças del var det inte helt och hållet Sevilla som låg bakom det som sen sker i matchminut nio. Lång boll mot Alba som ur balans råkar skarvnicka bollen mot eget mål. Muriel får bollen, driver mot mål, tunnelpassar förbi Lenglet, bollen till Sarabia och pang – 1-0, MATS chanslös. Målet vinkas först av för offside men efter andra direktiv från VAR-rummet kvarstår målet och 1-0 är ett faktum.
 
Målet stör inte matchrytmen på något sätt, utan detta ger givetvis Sevilla fog för att fortsätta med sin matchplan.
Messi växer in i matchen och serverar Alba, Suárez och Dembélé passning efter passning, utan resultat.
Lenglet nickar strax över, Suárez skjuter precis utanför. Inga hundraprocentiga lägen, men utdelningen skulle komma.
Frispark Barça i 42a minuten, och Messi kliver fram. Perfekt avstånd till mål, och bollen ligger sådär lagom centrerat att Messi kan välja att skjuta både till höger och vänster. Givet Messis frisparksfacit från förra året känns det hyperfarligt redan när han går mot bollen. Messi maskerar skottet och skjuter överraskande lågt till höger. Bollen går i stolpen, på Vacliks rygg, i stolpen och sedan ut till Piqué som rakar in kvitteringen. 1-1!
 
Tätt inpå Barça kvittering kommer Sevilla i en snabb kontring och är sånär på att återta ledningen, men MATS gör en riktigt vass räddning.
 
1-1, och halvtid.
 
Andra halvlek
 
In med Rakitic, ut med Rafinha.
Fem händelselösa minuter passerar - ut med Arthur, in med Coutinho.
 
Andra halvlek är stundtals en spegelbild av den första. Messi orkestrerar, men Sevilla sticker upp. Bland annat en farlig hörnnick i ribban är nära att resultera i 2-1.
 
Coutinho driver tillsammans med Messi upp tempot och Barça kommer närmare och närmare mål.
 
I den 77e minuten smeker Messi fram ett väggspel till Alba som nästan lyckas avsluta, istället får Suárez chansen men Vaclik räddar både det skottet och Messis retur från nära håll. Känslan där och då var att bollen helt enkelt inte ville in. Tills Dembélé tröttnade.
 
I anfallet efter driver den franska supertalangen upp bollen och närmar sig straffområdet. Istället för att göra någon kvick kroppsfint eller leta efter passning trycker istället Ousmane iväg en kanon jag inte kunnat föreställa mig. Ett otroligt fint skott tekniskt, estetiskt och känslomässigt. Ett drömmål helt enkelt, och 2-1 till Barça!
 
Matchen ska egentligen bara spelas av, när Barça oerhört klumpigt drar på sig en straff. Plötsligt, ur ingenting, lever matchen igen.
MEN! Då kliver allas vår MATS fram. Straffen av Ben Yedder är horribel, men ter Stegen går trots allt åt rätt håll och limmar bollen.
 
Barça lyckas hålla sig undan fler dråpliga situationer, och håller 2-1 matchen ut.
 
Supercupsmästare 2018!
 
Reflektioner
 
Messi är precis lika bra som under förra säsongen. Förhoppningsvis gjorde semestern honom gott, för han såg oerhört spelsugen ut och låg i vanlig ordning bakom i stort sett allt.
 
Jätteroligt för Dembélé att få göra ett supermål. Fransmannen var helt okej matchen igenom, han hotar lite hela tiden via sina kroppsfinter. Det viktiga är just att han faktiskt får någon form av produkt ur det han gör, och såna typer av mål ser vi gärna mer av.
 
Arthur kan absolut vara den spelmotor som Barça letat efter. Till skillnad från spelare som Andre Gomes och Denis Suárez kan Arthur hantera små ytor på ett mer naturligt sätt, och känns mer bolltrygg. Förhoppningsvis kan ha komplettera Sergio på ett fint sätt.
 
Barça är fortfarande inte i full blom och spelet kändes halvtrubbigt från och till. Det ska tilläggas att Valverde roterade mer än vad han kanske gjort om vi var inne i januari, och spelsystemet är inte alls lika 4-4-2-rotat som det var förra säsongen, men det finns helt klart mer att ta av.

Matchfakta:

Bollinnehav: 31-69
Skott: 11-17
Skott på mål: 5-8
Hörnor: 1-5
Gula kort: 3-3