Första halvlek:

Det här var Celta Vigos tredje match på sex dagar och Eduardo Berizzo valde att göra fem förändringar i startelvan från tisdagens galiciska derby, bland annat ändrades alla lagdelarna förutom målvakten. De elva spelarna som inledde matchen var dessa:

Sergio Álvarez;
Sergi Gómez, Gustavo Cabral, Andreu Fontás, Jonny Castro;
Pablo Hernández, Nemanja Radoja, Augusto Fernández;
Nolito, Charles, Fabián Orellana.

Det här var Gómez och Charles första start för säsongen och andra som fått lite speltid tidigare men nu fick chansen var Jonny Castro, Pablo Hernández och Augusto Fernández.

Celta Vigo tog avsparken, det var dock Elche som sköt matchens första skott efter bara drygt en minut, men det gick en bra bit utanför. Hemmalaget gjorde en pigg start och hotade framåt några gånger under de första minuterna.

Det var jämnt i början och Elche hade mer boll än vad jag trodde. Celta Vigos lagdelar låg för långt ifrån varandra och det gav hemmalaget ytor att jobba på. Nolito hotade framåt för ”de himmelsblåa” ibland och sköt i den 16:e minuten, men målvakten räddade utan några större problem.

Elche var taggade från starten och gick in tuff i närkamperna. I den 23:e minuten tvingades Augusto Fernández att utgå efter att han skadat sig, tråkigt för argentinaren som precis kommit tillbaka efter en skada. In kom i stället Michael Krohn-Delhi och förde ihop Celtas lagdelar bättre.

Hemmalaget fortsatte att ha det mesta av bollen, medan Celta Vigo främst fick försvara sig och kontra. Efter en halvtimme kom dock ”de himmelsblåa” in mer i matchen och tog över mer av bollinnehavet. Men inget av lagen skapade mycket framåt.

Det dröjde till tilläggstid innan den första riktigt heta chansen kom och då var det Orellana som tog sig igenom Elches försvar och sköt från nära håll. Målvakten räddade och Nolito högg på returen, men inte heller han fick in bollen i mål. Det var 0-0 efter 45 spelade och jämna minuter.

Andra halvlek:

Celta Vigo inledde den andra halvleken bra och efter två minuter fick Orellana en fin chans när Nolito slog nästan ett perfekt inlägg. Men chilenaren styrde bollen utanför mål och borde ha utnyttjat situationen bättre.

Några minuter senare sköt Garry Rodrigues utanför från ett bra läge efter ett inspel från Jonathas. Även det var en bra chans och det hände mer i början av den andra halvleken än vad det gjort i hela den första.

Nästa chans fick Pablo Hernández efter ett fint samarbete mellan Charles och Nolito på vänsterkanten. Men mittfältaren fick inte till avslutet och Manu Herrera kunde lätt ta hand om bollen. Tempot hade höjts i matchen och båda lagen närmade sig ett mål.

När en timme spelats var Elche så nära man kan komma ett ledningsmål när Andreu Fontás nickade en frispark åt fel håll och i egen ribba. Bollen studsade ned precis framför mållinjen och returen tog Álvarez hand om. Riktigt farligt och publiken på Martinéz Valero tände till.

Matchen hade fått liv och det hände allt mer. Närkamperna var tuffare och det blev grinigt emellan åt på planen. Lagen turades om att ha chanser och ännu en gång fick Orellana ett läge på vänsterkanten, men även det här avslutet var dåligt och gick utanför.

Celta Vigo tog över mer av matchen och vann tillbaka bollen snabbare än förut. I den 73:e gjorde Berizzo sitt andra byte och det var Joaquín Larrivey som kom in istället för Charles. Han bidrog med kraft i luftrummet och andra uppspelsalternativ.

Några minuter senare blev det rörigt framför Celta Vigos mål efter ett inlägg från högerkanten. Bollen studsade några meter framför mållinjen och flera bortaspelare slängde sig för att täcka när Jonathas försökte klacka in bollen i mål. Situationen slutade med att Álvarez räddade och tog hand om bollen.

Bortamålvakten fortsatte att spela bra och räddade fyra minuter före slutet ett långskott som styrdes på vägen fram till mål. Istället blev det Celta Vigo som gjorde ett sent mål. Krohn-Delhi chippade perfekt och elegant fram Nolito som kom fri mot målvakten och sköt in bollen i det vänstra krysset. Ett kyligt avslut och målet kom precis före full tid.

Det blev tre tilläggsminuter och Elche försökte skapa något framåt. Celta Vigo gjorde sitt sista byte när Nolito gick av och Hugo Mallo kom in för att stärka upp defensiven. Mallo hann dock vara på planen i några sekunder innan domaren blåste av och Celta Vigo vann med 1-0.

Om matchen:

Elche inledde överraskande starkt medan Celta Vigo inte alls såg lika taggade eller pigga ut som i de senaste matcherna. Kanske hade derbyt mot Deportivo la Coruña och det tuffare spelschemat tagit ut sin rätt på spelarna.

I den andra halvleken spelade Celta Vigo bättre och det blev ett sent mål från Nolito som avgjorde. I och med spanjorens mål är ”de himmelsblåa” fortsatt obesegrade och ligger kvar i toppen av ligan.

Celta Vigo kämpade till sig segern i jämn match som kunde ha slutat hur som helst. Det här var första gången som ”de himmelsblåa” höll nollan den här säsongen. I nästa omgång blir det dock svårare motstånd när Villarreal kommer till Balaídos.