Match på Mallis och efter den senaste tidens eländiga prestationer var man inte helt säker på att dom rödvita skull avgå med segern.
 
Athletic ställde upp med följande startmanskap:
 
Iraizoz i mål på backen från höger Iraola, Ekiza, Laporte och Aurtenetxe. På mitten från samma håll, Susaeta, De Marcos, San José, Ander och Iker. På topp Aduriz.
 
Premiär i startelvan för artonåringen Laporte och han gjorde definitivt inte bort sig. Dessutom match nummer två för San José som inte heller han gjorde bort sig.
 
Däremot var det här en tuff resa. Real Mallorca visade redan från början att man var hemmalaget och förutom en halvchans i den 7:e matchminuten för De Marcos så var känslan att det var Mallorca som hade kontroll på verksamheten. Då hände det som så ofta har hänt den här säsongen. Aduriz får ett perfekt avvägt inlägg från Iraola och sätter pannan till bollen som sitter perfekt till Athleticledning med 1-0. Aduriz tionde för säsongen och nu är han bara två mål från sitt primera-rekord på tolv när han spelade för just lördagens motståndare Real Mallorca och sex ifrån de sexton han satte för Burgos i Segunda B säsongen 2003-2004, herr Aritz Aduriz gör sitt livs säsong vid 31 års ålder precis när Athletic Bilbao behöver det som mest.
 
Resten av halvleken går däremot i hemmalagets tecken och den enda som stod mellan en kvittering eller till och med en ledning för hemmalaget var kvällens gigant Gorka Iraizoz. Bland annat gjorde han en monsterräddning på Giovanis frispark med påföljande retur. Det ska också nämnas att den ganska hårt bespottade Mikel San José gjorde ett utmärkt jobb i den svåra rollen som ensam defensiv mittfältare och var duktig att täcka upp ytor. Med en stor suck av lättnad för oss Athleticsupportrar blåste domare Del Cerro Grande av för halvtid med ställningen ett noll och man bävade verkligen för vad som komma skulle i den andra.
 
Andra halvlek startade med ett betydligt piggare Athletic och man såg en liten ljusning. Dock åt sig Mallorca återigen mer och mer in matchen in i matchen och det kulminerade i ett läge där Victor mer eller mindre missade öppet mål redan i den åttonde minuten. Efter det försvann Victor ur matchen och det var endast Hemed(för dagen möcke möcke bra) som var ett stort hot.
 
Mallorca fortsatte att äga matchen, Athletic fick en del kontringslägen där Aduriz hade den bästa chansen att göra mål men egentligen var andra halvlek en betydligt mer avslagen historia än den första som i sig inte var det största fyrverkeriet som dom rödvita skapat på senare år. Dom rödvita var förresten baskiskt gröna den här kvällen. När till slut slutsignalen ljöd så stod Athletic som segrare med ett mål mot noll för andra matchen i rad.
 
Som vanligt med en lite sen matchrapport så finns det tid till eftertanke så här kommer några funderingar som jag hoppas kunna leda till vidare funderingar, motargument eller rena sågningar i kommentarsfältet.
 
Gorka Iraizoz var matchens lirare inget snack om saken.
 
Aduriz går mot sitt livs säsong som anfallare och jag tror snarare att det är tur än skicklighet på värvarfronten som gjort att han klaffat så galet bra som målskytt som ensam på topp, men jag är i alla fall glad för det.
 
Mikel San José fungerar alldeles utmärkt som back-up till Iturraspe på defensivt mittfält. Spelar efter sina resurser och ger mer stabilitet men sämre offensiv än Iturraspe. Hade vi inte haft en så rigid mister under sitt spelsystem hade man kanske fått se Iturraspe och San José som doble pivote mot bättre lag och det kunde intressant.
 
Laporte gjorde debut från start med den äran. Sälj Amorebieta medan vi fortfarande kan få betalt, han är ju antingen alltid utvisad, avstängd eller skadad. Han har dessutom inte alls axlat manteln som ledare på planen efter Javi M och Llorente.
 
Iraola och Aurtenetxe visade vägen på planen senast. Måtte dom andra följa. Det här bevisar än en gång att Iraola bör vara kapten.
 
Laget har i senaste två matcherna, delvis med San Josés intåg i startelvan, visat att man är mer sugen på tre poäng än på Bielsas ”kör så det ryker” attityd. Det gör att det ser virrigt och lamt ut ibalnd men har gett sex poäng. Jag skulle vara orolig om jag var Bielsa. Håller han på att tappa laget. Han spel bygger ju på fart och nu är det klassisk Caparros attityd som gäller.
 
Ibai borde alltid spela från start.
 
Iker är trött trött trött just nu. Nästa år borde han vara kapten för att visa honom och laget vad som är framtiden.
 
Athletic Femenino leder ligan med tre pinnar före dotterklubben från Madrid. Viktigt med tre pinnar mot Prainsa på söndag.
 
Bästa målskytt i Bilbao Athletic är en mittfältare så därför vänder jag mig till alla som läser och frågar efter upplysningar om Gorka Santamaría, 17 årig anfallare i Basconia som gjort nio mål på sjutton matcher i år.
 
På lördag är det det kungliga laget från Zaragoza som gäller och det ska inte alls vara en omöjlighet. Med tanke på att allt är misär så trillar den här säsongen på rätt bra ändå.
 
Aupa Athletic