Valverde ställde upp med vad som väl får antas vara den elva han anser är starkast:

Ter Stegen
Sergi Robeto – Piqué – Umtiti – Alba
Rakitic – Paulinho – Busquets – Iniesta
Messi – Luis Suárez

Bänk: Cillessen, Mina, Digne, Semedo, Dembélé, Aleix Vidal, Coutinho


Mendilibar gav följande spelare förtroende från start:

Dmitrovic
Peña – Ramis – Arbilla – Ángel
Dani García – Pape Diop
Orellana – Jordán – Inui
Kike García

Bänk: Riesgo, Escalante, Charles, Alejo, Capa, Lombán, Pedro León


Första halvlek

Eibar inleder matchen bäst och stör Barça en del inledningsvis, men utan att det blir riktigt farligt framför Ter Stegen. Barças första anfall blir det farligaste när Messi hittar fram till en djupledslöpande Luis Suárez. Uruguayanen rundar målvakten, men kommer lite för långt ner mot kortlinjen för att kunna lägga bollen på mål, där det dessutom står en hel del Eibarspelare i vägen. Luisito spelar bollen bakåt mot Jordi Alba, men katalanens skott blockas av ett Eibarben.

Eibar fortsätter att med pigga ben störa ett mer eller mindre sovande Barça och har ett par hörnor som orsakar lite problem. Hemmalaget pressar högt, vilket gör att det finns stora ytor att operera på bakom deras backlinje. Blaugrana har dock svårt att utnyttja det då laget knappt får till fler än tre passningar i rad innan Eibar vinner tillbaka bollen.

Det är mer eller mindre bara spel på Barças planhalva, men efter en kvart vinner katalanerna boll och kan sätta av i en omställning. Messi hittar Luis Suárez med en underbar passning och den här gången rundar el Pistolero målvakten och sätter bollen i mål. 1-0 till Barça och i ärlighetens namn känns det inte särskilt rättvist sett till matchöppningen.

Strax efter ledningsmålet testar Orellana skott från distans, men bollen tar i ribban. Eibar låter sig dock inte nedslås utan fortsätter att trilla boll och gör det riktigt bra. Barça får lägga mycket krut på att försvara sig och försöker med långbollar nå Messi och Suárez på topp.

Barcelona har en kort period efter målet när de rycker upp sig något, men perioden passerar fort och det är en väldigt passiv fotboll Valverdes mannar visar upp på Ipurua. Det är Eibar som styr och ställer på plan och Barça har absolut inget eget spel alls.

Efter en dryg halvtimme kommer dock de gästande katalanerna i en ny omställning och Luis Suárez försöker runda målvakten ännu en gång. Han får med sig Dmitrovic ner till kortlinjen och spelar sedan en boll snett inåt bakåt till Messi. La Pulga avlossar bössan och de flesta culés påbörjar nog firandet av ett nytt mål, men bollen tar i insidan av stolpen och ut – Messis 14:e (!) ramträff i ligan den här säsongen. Galet.

Resten av halvleken fortlöper ungefär som tidigare. Eibar står upp väldigt bra mot ett lojt Barça, som då och då vaknar till liv. När domaren blåser av för halvtid är ställningen 1-0 till Blaugrana.


Andra halvlek

I halvtid gör Mendilibar ett byte när Ramis får kliva av och den gamla Barça B-bekantingen David Lombán äntrar Ipuruas gräsmatta.

Andra halvlek fortsätter ungefär som den första. Barça har ett par bättre sekvenser, men annars är det mest Eibar som visar prov på fint spel. Målchanserna lyser dock fortfarande med sin frånvaro, åtminstone fram tills att matchklockan har nått 55 minuter. Då kommer hemmalaget i ett fint anfall, som Inui avslutar med att – tack och lov – skjuta några centimeter utanför.

Eibar fortsätter att ligga på och känslan är att de kommer närmare och närmare ett mål. Barça å sin sida fortsätter att ha stora problem med att skapa någonting framåt. Mittfältet är helt oförmögna att etablera något spel och få bollen till anfallarna och kör istället långbollar ämnade för Messi och Luis Suárez. Den taktiken skördar inga framgångar alls.

Efter en dryg timme får Iniesta kliva av, efter en ganska blek insats, och in kommer Coutinho. Kort därpå uppstår en något märklig situation, där Orellana får gult kort efter att ha boxat till bollen när domaren hade blåst frispark till Barça. Orellana hade ett gult kort sedan tidigare och visades därmed ut. Visst, han visar missnöje mot domaren när han boxar till bollen, men ett gult kort för det känns onödigt hårt från domaren.

Med ett numerärt överläge kanske Barça kan rycka upp sig lite sista 25 minuterna – och visst, fint samarbete mellan Coutinho och Suárez håller sånär på att leda till en fin målchans för Luisito, men uruguayanen är sin vana trogen offside.

Det mesta går emot Eibar nu och även Mendilibar visas upp på läktaren efter att ha fått ett utbrott mot domaren då denne inte gav Luis Suárez ett gult kort för en liknande förseelse som Orellanas. Kort därpå får Paulinho lämna plats för Aleix Vidal, så Rakitic flyttar in centralt och Vidal tar plats ute till höger i fyrmannamittfältet. Kanske kan det bli lite fart på anfallsspelet nu?

Nej, det verkar inte så. Barcelona kan inte utnyttja sitt numerära överläge och spelet är fortsatt dåligt. Förvisso har katalanerna tagit lite mer kontroll på händelserna på plan, men det går oerhört långsamt och det är så man undrar om spelarna bara försöker spela av matchen.

Med tio minuter kvar att spela blixtrar Barça dock till. Coutinho chippar fram bollen till Messi, som försöker chippa över Dmitrovic i hemmamålet, men serben är med på noterna. I sekvensen därpå har Inui ett skott på mål, men Ter Stegen har inga större problem att ta hand om bollen. Hemmalaget kommer dock ganska nära att kvittera ytterligare ett par gånger, men Barçaförsvaret håller undan.

Aleix Vidal får ett jätteläge att döda matchen i slutminuterna, men Dmitrovic gör en fin räddning. Dödsstöten kommer istället någon minut senare när Alba fångar upp en målvaktsretur på ett Messiskott och sätter 2-0 till Barcelona. Efter tre tilläggsminuter blåser domaren av matchen och Barça avgår, något orättvist, med segern.


Kommentar

Nej, det här var ingen höjdarmatch av Barça, men med tanke på Eibars form och deras underbara sätt att ta sig an matchen får man vara nöjd med tre poäng. Med matchen mot Chelsea väntandes runt hörnet är det kanske inte så konstigt att spelarna inte var överdrivet motiverade i den här matchen mot – med all respekt – lilla Eibar. Första halvlek var direkt dålig och Barça ska vara glada att de gick till halvtidsvila med ett ledningsmål i bagaget. Hemmalaget hade visserligen inga jätteheta målchanser, men var det bättre laget under i stort sett hela första halvlek.

I halvtid satt man och hoppades på att Valverde skulle väcka spelarna, men det var samma håglösa gäng som sprang ut på Ipurua i andra halvlek. Till och med när Orellana visades ut var Eibar det bättre laget, även om Barça förvisso stundtals tog över kontrollen någorlunda.

Sett till hela matchen hade dock Barça stora problem att ta kontroll över matchen, vilket inte är så konstigt när man har Paulinho som central mittfältare. Brassen må vara bra på att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, men i övrigt bidrar han med absolut ingenting. Mittfältsspelet var mer eller mindre obefintligt och blev hela tiden överspelat av Eibar.

Det offensiva spelet lyste nästan helt med sin frånvaro, förutom när Messi droppade ner och hämtade boll. Och det är just Messis briljans vid ett par tillfällen som var skillnaden mellan lagen i dag. Det är verkligen oroväckande att se hur beroende Barça är av honom för att det ska ske någonting alls i offensiv väg.

Matchen lämnar en hel del frågetecken inför matchen mot Chelsea på tisdag. Befinner sig Barça i en formsvacka, som vanligt i februari? Flera dåliga prestationer har avlöst varandra på sistone och även om Eibar är ett starkt lag hemma i sin lilla borg borde Barça ha kunnat avfärda dem lite lättare. Är det startelvan det är fel på, är spelarna trötta eller är det taktiken det är fel på? Kan Valverde få ordning på offensiven till på tisdag? Vill han ens det, eller åker han till London med siktet inställt på 0-0? Valverde må ha fått bättre ordning på defensiven, men det har definitivt skett på bekostnad av offensiven. Och är det inte en sprudlande offensiv som är karakteristiskt för Barcelona?

Nej, det här var inte det genrepet man ville ha inför resan till Stamford Bridge, men vi får hoppas att CL-slutspelet blir lite tändvätska för Valverdes mannar. Mot London!


Minst dåliga i dag:

+++ Messi. Är i princip den enda spelaren det händer någonting omkring.

++ Luis Suárez. Bara för hans mål, inget annat.

+ Piqué. Hade fullt upp i försvaret och även om han slarvade och drällde med bollen vid några tillfällen var han dominant i luftrummet och höll relativt rent framför Ter Stegen.


Matchfakta

Mål:

0-1 Luis Suárez, min 16
0-2 Jordi Alba, min 88

Gula kort:

Iniesta (Barcelona), Orellana x 2, Diop (Eibar)

Röda kort:

Orellana (Eibar)


Statistik

Bollinnehav: 47% – 53%
Skott: 13 – 10
Skott på mål: 3 – 6
Hörnor: 6 – 0
Offside: 2 – 6
Regelbrott: 13 – 6Visca el Barça!