Avstängningar och skador tvingade Luis Enrique att stuva om en del i startelvan. Asturiern vågade inte chansa med Mathieu och Mascherano då båda två är ett gult kort ifrån avstängning så fransmannen och argentinaren fick ta plats på bänken för att inte riskera att missa el Clásico nästa helg. I Alba och Alves frånvaro tog Montoya och Adriano varsin kant i fyrbackslinjen medan Piqué och Bartra bildade mittlås framför Claudio Bravo. På mittfältet fick Sergi Roberto en sällsynt startplats tillsammans med Rafinha och Rakitic medan anfallet utgjordes av den dödliga trion Messi, Suárez och Neymar. Barcelona ställde alltså upp enligt följande:

Bravo
Montoya – Piqué – Bartra – Adriano
Rakitic – Sergi Roberto – Rafinha
Messi – Suárez – Neymar

Bänk: Ter Stegen, Xavi, Iniesta, Pedro, Mascherano, Mathieu och Douglas


För Eibar fick följande spelare förtroende från start:

Jaime
Bóveda – Ekiza – Navas – Lillo – Dida Vilà
Errasti – Borja Fernández – Javi Lara
Saúl – Manu del Moral

Bänk: Irureta, Añibarro, Boateng, Lekic, Arruabarrena, Capa och Piovaccari


Första halvlek

Barcelona sparkar igång matchen och redan efter en minut skapar Blaugrana en målchans när Suárez hittar fram med en passning till Rafinha i djupled. Brassen söker ett inspel längs marken mot Messi mitt i straffområdet, men bollen når inte fram utan studsar tillbaka till 21-åringen. Rafinha får ett nytt försök, slår ett högre inlägg mot Rakitic vid bortre stolpen och kroaten får till en bra nick, som dessvärre tar på en hemmaförsvarare och Eibar får undan bollen. Hemmalaget går till anfall och skapar en hörna som inte resulterar i någonting. Eibar biter sig dock fast på offensiv planhalva och vaskar fram en ny hörna, även denna resultatlös. 

Barça tar snabbt kontroll över matchen igen, passar runt bollen inom laget, men Eibar gör det bra, ligger rätt i positionerna och är inte rädda för att hålla i bollen när man erövrar den. Efter en kvarts spel görs Messi ner några meter utanför straffområdet. Neymar slår frisparken rakt i muren och bollen går ut till en Barçaspelare som slår ett inlägg som plockas ner av Jaime.

Barcelona försöker hitta igenom ett väl samordnat hemmalag och varierar anfallen genom att försöka spela sig igenom Eibarförsvaret och ibland slås den längre bollen på djupet. Baskerna täpper till och håller stundtals själva i bollen och får iväg några skott mot mål, men siktet är inte riktigt inställt och samtliga försök går utanför målramen.

För Barças del är det Messi som är mest aktiv och faller ofta ner runt mittlinjen för att hämta boll. Argentinaren tar en löpning med boll från mittplan, tar sig förbi fyra motståndare på ett magiskt sätt innan han slår en öppnande passning till Neymar på vänsterkanten. Chansen rinner dock ut i sanden och det är alltjämt mållöst på Ipurúa.

Efter en halvtimmes spel bjuder Barcelona på mycket fint anfallsspel som Messi avslutar med vänstern. Bollen täcks av en Eibarförsvarare och studsar olyckligt upp på handen på Borja Ekiza. Solklar straff och Messi stegar fram till elvameterspunkten. Efter att ha bränt sina två senaste straffar, där en visserligen gick om och argentinaren satte bollen i nät på andra försöket, var Leo säkerheten själv och placerade distinkt bollen bakom Jaime. 1-0 till Barcelona!

Efter målet fortsätter Barça att trilla boll, men Eibar spelar modigt och försöker få till lite eget spel på offensiv planhalva. De blåröda hemmaspelarna gör det bra och den forne Barça B-spelaren Saúl Berjón håller katalanernas försvar sysselsatt men firma Piqué-Bartra ingjuter trygghet i defensiven med sina säkra ingripanden. Tiden tickar på och Barça skapar inte särskilt mycket alls.

I slutsekunderna av första halvlek får Barcelona ett gyllene läge att dubbla sin ledning när Rafinha slår ett inlägg till Rakitic som bröstar fram bollen till Suárez i straffområdet. Luisito är fri framför mål några sekunder, men störs av en framrusande försvarare och skjuter utanför. Surt för Suárez och Barça som går till halvtidsvila med en skör 1-0-ledning.


Andra halvlek

Inget av lagen gör några förändringar i halvtid och matcher fortsätter på samma sätt när domaren blåser igång andra halvlek. Det är Barcelona som tar initiativet medan Eibar mest får inrikta sig på försvarsspel. Tio minuter in i andra halvlek ordnar Barça en hörna och det är dags för Messi att slå till igen. Rakitic levererar bollen från hörnflaggan och Messi smyger in i ytan framför mål som Eibar har lämnat helt fri. Argentinaren har oceaner av tid på sig, möter bollen perfekt med pannan och nickar in 2-0 till Blaugrana, trots att en hemmaförsvarare försöker få undan bollen på mållinjen. 

Efter en timmes spel får Rakitic kliva av och Xavi kommer in i hans ställe – ett tydligt tecken på att kroaten ska få lite vila inför nästa veckas stormatcher. Xavis inhopp innebär att han nu har spelat makalösa 750 officiella matcher i den vackraste tröjan av alla, fler än någon annan spelare i klubbens historia. En levande legend. Grande Xavi! Kort därpå lunkar en fortsatt formsvag Neymar av Ipurúas gräsmatta och in kommer Pedro. Även Eibar gör ett byte och tar av Manu del Moral för Piovaccari för att försöka få igång anfallsspelet.

Tempot i matchen har inte varit högt någon gång, men tycks ha sjunkit ännu mer nu. Med en trygg tvåmålsledning behöver Barça egentligen bara spela av matchen och det är precis vad man ser ut att försöka göra. Eibar försöker få till något anfall och Piovaccari ordnar en hörna åt baskerna – den femte i ordningen. Hörnan slås lågt och Saúl möter bollen, men Piqué kommer glidande och täcker spanjorens skott.

Det händer inte särskilt mycket i matchen mer än några halvchanser hit och dit för båda lagen, även om de är fler till antalet i Barcelonas favör. De riktigt klara målchanserna lyser dock med sin frånvaro och skärpan saknas hos de katalanska giganterna.

När klockan har tickat upp till 88:e minuten ställer Barcelona om efter ett Eibaranfall. Messi når Pedro med en fin boll och kanariern avlossar bössan. Jaime räddar skottet och ingen Barçaspelare är där på returen. Istället kan Eibar kontra och det blir riktigt farligt när Piovaccari prickar ribban innan Barça får undan bollen. Fjärdedomaren visar att det är tre minuters tilläggstid och katalanerna får en chans till att utöka sin ledning. Suárez vänder och vrider i straffområdet innan han slår bollen bakåt till Xavi som skjuter direkt. Kaptenens skott täcks av en försvarare och Blaugrana kan passa runt bollen i ytterligare någon minut innan domaren blåser av matchen och förkunnar att Barças poängskörd har ökat med tre poäng.


Kommentar

Nej, det här var ingen match vi kommer att minnas om hundra år. Barcelona skapar väldigt lite och det märks att tankarna har börjat vandra mot nästa veckas matcher mot City och Real Madrid. Men den här regniga kvällen på Ipurúa slutar ändå i tre poäng som gör att Barcelona håller avståndet till Real på andraplatsen. Blaugrana gör sitt jobb, men inte särskilt mycket mer och med tanke på vad som väntar nästa vecka var det en skön seger som inte kostade allt för mycket energi. De flesta står för bra insatser i kväll och det var intressant att se Sergi Roberto som defensiv mittfältare. Sergi är ingen Sergio, men gick inte bort sig utan skötte sin roll bra. Suárez kämpar och sliter, men det var inte mycket som gick hans väg i kväll. 

Montoya hade ingen lysande kväll och behöver höja sig rejält om han vill få en chans om Alves lämnar i sommar. Nu ska man passa sig för att döma honom allt för hårt eftersom han får väldigt lite speltid, men man måste ändå kunna kräva mer än att han springer runt som en yr höna och inte verkar veta åt vilket håll Barça ska göra mål. Det är tråkigt att se hur canteranons utveckling snarare har gått bakåt än framåt den senaste tiden och trots att han erbjuder väldigt lite i anfallet är han förvånansvärt svag i defensiven i kväll. Förhoppningsvis hade han bara en dålig dag på jobbet, men som det ser ut för tillfället har han inte alls någon framtid i klubben ens som backup. Tråkigt som sagt. Överlag var det dock en stabil insats från Barcelonas sida och tre sköna poäng adderades på kontot. 

Det enda frågetecknet i Can Barça just nu är egentligen Neymars form. Brassen har inte varit sig själv de senaste veckorna och i kväll var han fortsatt formsvag. Ney inte särskilt nöjd ut när han byttes ut och förhoppningsvis är det sig själv han är irriterad på och inte Lucho. En Neymar i toppform kommer att behövas framöver och förhoppningsvis hittar han tillbaka till formen lagom till onsdag.


Bäst i kväll:

+++ Messi. Två nya mål blev det för argentinaren i kväll och det måste ha varit skönt för honom att sätta straffen i första halvlek med tanke på den senaste tidens straffmissar som säkerligen spökar i huvudet. Leo gör lite som han vill, bjuder på en del tunnlar och en fullkomligt magisk dribblingsräd över i stort sett halva plan. Faller stundtals ner lite i banan och styr offensiven därifrån trots att han gick på halvfart. Visar att den goda formen håller i sig och att han är flera nivåer över alla andra trots att han håller igen.

++ Rafinha. Brassen tar för sig och jobbar oerhört hårt över hela plan. Besitter en mycket fin teknik som han visade prov på för jämnan i kväll och har en magisk förmåga att hålla undan bollen från motståndarna och tvinga dem att fälla honom för att kunna ta bollen av honom. Den nyblivna 22-åringen har ett härligt driv med bollen och fyller på bra i anfallet, dribblar som om han vore Ronaldinho (nåja), skapar ett par målchanser och har en fenomenal passningsfot – brassen slår i stort sett aldrig bort bollen, även om han ibland tappar boll på ett onödigt sätt. Rafinha är helt klart en framtidsman på Blaugranas mittfält för många år framöver. Rakitic var uppe och nosade på den här platsen då även han var riktigt bra i dag, men eftersom han klev av efter en timmes spel fick Rafinha mer tid på sig att visa upp sig och får därmed den här ärofulla utnämningen.

+ Bartra. Visar återigen vilka stora framsteg han har gjort den senaste tiden. Trots begränsad speltid, framför allt väldigt oregelbunden speltid, gör han ett mycket bra jobb i defensiven. Canteranon är så säker och följsam, står för några fina och vältajmade brytningar och passningarna sitter där de ska. Kan inte göra mer för att vara förtjänt av en startplats, men antagligen är han tillbaka på läktaren mot City och har han tur blir det bänken mot Real. Personligen tar jag Bartra över Mathieu varje dag i veckan och kvällens prestationer kan inte ha gjort någon besviken. 


Matchfakta

Mål:

0-1 Messi, min 31 (straff)
0-2 Messi, min 55

Gula kort: Ekiza (Eibar) 


Statistik

Bollinnehav: 30% – 70%
Skott: 13 – 14
Skott på mål: 2 – 4
Hörnor: 6 – 3
Offside: 0 – 1
Regelbrott: 14 – 3


Visca el Barça!