Det har gått fem månader på dagen sedan Atlético de Madrid besegrade Eibar med 2-1 på Vicente Calderón i vad som blev en väldigt jämn affär. Det blev bra mycket jämnare än vad de röd-vitrandiga anhängarna hade väntat sig. Faktum är att Atlético vann med nöd och näppe. Diego Simeones manskap gick in i just den här matchen utan sin tränare pga. den avstängning som han ådragit sig i Supercopa de España mot Real Madrid. Med väldigt tunga ben och ett ganska krampaktigt anfallsspel som utvecklats en hel del sedan dess lyckades man ändå vinna. Trots det faktum att Eibar vunnit Segunda División på vägen upp till finrummet så var inte särskilt många medvetna om nykomlingens kvalitéer som lag. Det är de idag. Om Eibar hade tvingats jobba med samma budget (€3,9 miljoner) som de påbörjade förra säsongen med så hade man haft oerhört svårt att hålla sig kvar i högsta ligan, men de TV-intäkter som man knutit åt sig för årets ligaspel har gjort att Eibars aktieägare under hösten gett grönt för en budget på ungefär €15,8 miljoner så länge man håller sig kvar. Någon bottenstrid är det dock inte att tala om för baskierna som är regionens bästa lag när vi går in i den 21 ligaomgången och Atlético de Madrid återigen står för motståndet. När ligaspelet vände i förra helgen hade man spelat in 27 poäng på 19 omgångar (något man ligger på i nuläget också efter derbyförlusten mot Real Sociedad förra helgen) och för inte så länge sedan jagade man även en Europa-plats på allvar. 

Efter den mycket fina insatsen mot Atlético i andra ligaomgången tog sig Eibar an Deportivo La Coruña hemma på Ipurúa. Laget gjorde en ganska bra match, men missade chanser i överflöd gjorde att gästerna plockade med sig poängen hem till Galicien med hjälp av en uddamålsseger (0-1). Det var förstås en besvikelse, men utdelningen skulle istället komma i vad som då ansågs vara ett möte mot en direkt rival i bottenstriden. Man gjorde ett tidigt ledningsmål, utnyttjade Elches misstag och gav dessutom bort bollen samtidigt som man lade sig i sina försvarspositioner. Resultatet blev en 0-2-seger där Elche skapade målchanserna, men där Eibar gjorde målen. I omgången därpå lyckades Eibar ta poäng av Villarreal på hemmaplan efter en stark inledning, men svag avslutning. Naturligtvis gav man över intiativet till sina motståndare, något som man gör ganska frekvent. Säsongens andra Baskien-derby avgjordes på nya San Mamés och det skulle bli en kväll att lägga på minnet för Los Armeros och dess spelare. Trots att man blev utspelade av Athletic Club så lyckades man ändå få med sig 0-0 efter att gnetat till sig en poäng. Om säsongen så långt hade handlat väldigt mycket om att hålla sig på rätt sida försvarsmässigt så var sannerligen fallet inte så när Levante besökte Ipurúa i början av oktober. Man gjorde en riktigt usel första halvlek och låg under med 0-2 i halvtid, men Garitanos förändringar inför andra halvlek gjorde att man kunde ta sig tillbaka in i tillställningen två gånger om. Man tog över helt och hållet, men lyckades bara kvittera till 2-2 (laget gjorde även ett mål som blev felaktigt avvinkat för offside) efter 70 minuters spel innan olyckan återigen var framme. Levante vände till 2-3, men på tilläggstid frälste således Federico Piovaccari baskierna med en kvittering som innebar ytterligare en poäng i ligan. Efter landslagsuppehållet i oktober åkte man till Camp Nou, men trots det faktum att man gjorde en väldigt fin insats i ungefär timmen så åkte man därifrån poänglösa. Visserligen står inte poäng högst upp på agendan mot just katalanerna på Camp Nou inför säsongen, men man hade sina målchanser i speciellt första halvlek genom Ander Capa och Saúl Berjón som laget inte utnyttjade. 

Eibar spelade oavgjort för femte matchen i rad när Granada besökte Ipurúa i slutet av oktober. Nykomligen var visserligen det bättre laget, men det räcker inte när inte tar vara på de målchanser som dyker upp under matchen. Framförallt var det italienaren Piovaccari som borde ha gjort flertalet mål, men målet sparade han istället till nästa omgång mot Rayo Vallecano i den spanska huvudstaden. Baskierna åkte nämligen till Madrid och tog tre nya poäng, men det blev långt ifrån komplicerat trots en ganska säker 0-2-ledning i ryggen. Den blev 2-2 inom loppet av en minut i andra halvlek och Rayo hade ytterligare målchanser att avgöra. Det var dock just då som Eibar slog till i slutminuterna och ordnade tre poäng via Mikel Arruabarrena. Baskierna gjorde en bra match borta mot Málaga i den 11:e ligaomgången, men trots det faktum att man hade en 0-1-ledning fram tills 53:e minuten fallerade allting i andra halvlek. Eibar hade sina målchanser vid 1-1, men en ganska billig straff gjorde att andalusierna slutligen lämnade La Rosaleda med tre poäng i bagaget. Efter landslagsuppehållet i november gästade således Real Madrid Ipurúa, men trots en positiv start så åkte man på en 0-4-förlust. Det var aldrig nära. Däremot tog man en ganska tung skalp när man besökte Vigo och ställdes mot Celta helgen därpå. Galicierna spelade fullständigt ut baskierna, men missade allt. En storartad insats av Xabi Irureta renderade i en 0-1-seger och tre poäng. Detta var också startskottet till en mycket framgångsrik resultatrad för Eibar under den kommande månaden. 

Om Atlético vill komma iväg med poäng från Ipurúa så gäller det att man inte åker på samma typ av inledning mot Eibar som exempelvis Almería gjorde i början av december. Baskierna ledde med 3-0 efter en halvtimme och vann sammanlagt med 5-2 efter att ha gjort en riktigt bra insats matchen igenom. Veckan därpå reste man till Sánchez Pizjuán och plockade en poäng mot ett formstarkt Sevilla. Den gången fick man försvara sig väldigt mycket, men i slutändan kunde man åka hem till Baskien med 0-0 i bagaget. Eibar gjorde en bättre match spelmässigt mot Valencia, men ett individuellt misstag från Derek Boateng slutade med en 0-1-förlust för baskierna som kunde ha fått med sig poäng om de var lite mer effektiva framför mål. Valencia var dock det bättre laget sett till målchanser. Eibars insats mot Valencia stärkte laget när de gick in i bortamatchen mot Espanyol på Cornellà El-Prat när ligaspelet återigen satte igång i januari. Man gjorde en mycket bra första halvlek och skulle väl egentligen ha gjort fler mål än bara två. Deras 0-2-ledning skars ned till 1-2 av katalanerna, men de missade chanserna i överläget kunde också ha kostat poängtapp eftersom Espanyol var det bättre laget i andra halvlek och skapade gott om målchanser. 

Eibars fina poängskörd till trots, men laget är segerlöst i de två senaste ligamatcherna sedan man besegrade Getafe på hemmaplan med 2-1. Ett Getafe som dessutom hade tvingats göra sig av med Cosmin Contra för att samla ihop pengar till diverse skulder. Quique Sánchez Flores tog över, men i hans debut så vann alltså baskierna. Man gjorde det dessutom rättvist. I den näst sista ligaomgången spelade man oavgjort mot Córdoba som är inne i en väldigt bra period just nu. Eibar förtjänade verkligen inte ett oavgjort resultat, men lyckades ändå knyta till sig en poäng. Som tidigare nämnt blev det även förlust mot Real Sociedad med 1-0 efter en fast situation. 

En analys av Eibar: spelsystem, spelsätt och karaktärsdrag
Även om Eibars budget från förra säsongen säger att det rör sig om ett väldigt litet lag med små ekonomiska förutsättningar så har man en väldigt klar identitet. När baskierna skulle möta Sevilla i mitten av december jämförde Unai Emery det lilla Gipuzkoa-laget med de regerande ligamästarna: "Eibar påminner en del om Atlético de Madrid. De gör det svårt för sina motståndare i varje match. Det gäller varje liten sekvens i spelet. Eibar-spelarna står alltid väldigt nära varandra och det finns en anledning till att de har gjort en så här bra säsong. När de förlorar så gör de det med båda fötterna på jorden. Det gäller att vi visar upp vår kraftfulla sida när vi möter de." sade Emery som var väl medveten om svårigheterna när det gäller att slå nykomlingen. Det är inte länge sedan Gaizka Garitano lade skorna på hyllan (sommaren 2009) och sedan dess har han varit i en och samma klubb. När han tog över seniorlaget 2012 så tog han över ett lag som nyligen blivit nedflyttade till Segunda División B. Han började alltså från noll. Sedan dess har han sakta, men säkert byggt ett svårslaget kollektiv som litar mycket på sin defensiva förmåga. Eibar använder sig av ett ganska utpräglat 4-2-3-1-system som man väldigt sällan förändrar till fördel för andra spelsystem. En gång under den pågående säsongen har Garitano gått ned på 3-4-1-2 för att få plats med två anfallare som ändå bidrog med flexibilitet. Man har en aggressiv och intensiv spelstil som kräver att lagdelarna är nära varandra så att presspelet fungerar som det skall. I försvarsspelet handlar mycket om att försöka krympa ytor och försöka erövrva bollen ju högt upp som möjligt för att kontraslå, speciellt mot lag på övre halvan av tabellen. Undertecknad tycker att Eibar påminner en del om Hannover 96 när Atlético slog ut tyskarna på vägen till UEFA Europa League-titeln 2011-2012. Man skapar inte överdrivet mycket målchanser, men man har en väldigt hög procent när det gäller att konvertera dessa i mål. 

Många av lagets mål kommer också via kanterna i det öppna spelet och man har vissa spelare som innehar en fin snabbhet som gör laget till ett hot kontringsmässigt. Eibar är ett av ligans bästa lag på fasta situationer och har redan gjort åtta mål på diverse hörnor och frisparkar. Man har dessutom en intressant kreativitet som påminner en del om Osasunas under Javi Gracia på fasta situationer. Det gäller att se upp med varianter när man möter Eibar. 

Läget i Eibar
Garitano kan räkna med i stort sett hela spelartruppen när Atlético besöker Ipurúa under lördagskvällen. Eibar har visserligen flertalet spelare som ligger i riskzonen för en avstängning, men ingen av dessa spelare drog på sig varningar i senaste ligamatchen mot Real Sociedad. Det gjorde däremot duktige Dani García och det betyder också att han missar helgens möte lagen emellan. 24-åringen har gjort en mycket bra säsong i Eibar-tröjan och är viktig för nykomlingens balans på mitten. Hans aggressiva, intensiva och kampvilja kommer att saknas. Eneko Bóveda är en annan spelare som inte kommer komma till spel mot huvudstadsklubben. Han har muskelproblem. Det handlar om en nyckelpjäs i Eibars backlinje som är duktig i defensiven, men också bidrar en del i anfallsspelet. Bóveda har bara missat en enda match den här säsongen och det i sig bör väl säga något om hans betydelse för baskierna. Resten av spelartruppen är tillgänglig för Garitano. 

Xabi Irureta är självskriven i målet. Där kommer det till skillnad från när Granada mötte Atlético i senaste ligamatchen inte bli några förändringar. Han är en mycket reflexsnabb målvakt som har ganska uppenbara svagheter i luftrummet, speciellt med bedömningsförmågan. Till höger i backlinjen kommer Eibar alltså få klara sig utan Eneko Bóveda. Pga. just det här kan det bli så att Eibar väljer att gå ned på en trebackslinje, annars ersätter Lillo sin lagkamrat rakt av. Det är i varje fall ett ganska tungt tapp. I mittförsvaret har José María Añibarro tagit över efter Raúl Albentosas övergång till Derby County tidigare i januari. Han kommer garanterat starta trots att Eibar tog in Rafa Páez från Liverpool under fredagskvällen när övergångsfönstret stängde. Añibarro kommer med stor sannolikhet ha Raúl Navas bredvid sig i mittlåset. Det gäller att se upp för hans förmåga i luftrummet på fasta situationer. Till vänster är det dock inga förändringar, där spelar Abraham som gjorde ett helt fantastiskt mål på Vicente Calderón i början av säsongen. 

Jon Errasti är självskriven på lagets defensiva mittfält, men Dani Garcías avstängning gör att Garitano tvingas kasta om på den här positionen. Derek Boateng väntas gå in Istället för en av lagets viktigaste spelare. Ghananen har inte spelat sedan hans misstag mot Valencia strax innan jul och nyårsuppehållet. Till höger väntas Ángel Capa starta. Den kvicke ytterforwarden är mycket svårfångad i kontringsspelet och det gäller att stå nära honom, men också ge honom minimala ytor i den här sekvensen. Vänsteryttern Saúl Berjón är lagets mest kreativa kraft. Han är målfarlig, snabb och har dessutom en förmåga att spela fram sina medspelare, något som även syns i statistiken (fem assist). Mycket av lagets offensiva spel kretsar kring Mikel Arruabarrena som är målfarlig i andra våg. Han är också duktig på att trä in passningar bakom motståndarnas backlinje. 

Federico Piovaccari förväntas starta ensam på topp mot Atlético då han är tillbaka från avstängning. Han är stor, stark, bra på huvudet och relativt rörlig för att vara en target. 

Truppen
Xabi Irureta, Jaime; Añibarro, Lillo, Abraham, Ekiza, Dídac Vila, Raúl Navas; Errasti, Capa, Saúl Berjón, Dani Nieto, Boateng, Javi Lara, Arruabarrena; Del Moral, Piovaccari, Ángel

Dani García
 Bóveda
 -

Startelvan (4-2-3-1)
Xabi Irureta; Lillo, Raúl Navas, Añibarro, Abraham; Boateng, Errasti; Capa, Arruabarrena, Saúl Berjón; Piovaccari

Att glömma och gå vidare
Det har visserligen gått ett par dagar sedan Atléticos uttåg ur Copa del Rey i och med 2-3-förlusten hemma på Vicente Calderón och även om besvikelsen börjat lägga sig i det röd-vitrandiga lägret så är det inte detsamma som att man kommit över det inträffade. Mannen på allas läppar inom Atlético-kretsar är alltjämt Jesús Gil Manzano. Extremadura-sonen gjorde en av de värsta insatserna som skådats på väldigt länge. Inom Atlético är man rent utsagt förbannade på hans insats och det är förståerligt ur ett perspektiv. Matchen kunde och borde fått en helt annan karaktär i samband med den där handsen på Jordi Alba som katalanen förövrigt själv erkände till Lionel Messi när han var på väg av planen i första halvlek. Istället gick Barcelona upp och gjorde 2-3. Som om det inte vore nog blev Gabi utvisad när han som lagkapten gick fram till Gil Manzano i spelartunneln och sade till honom att det skulle ha varit straff och rött kort på Alba. Gil Manzanos gensvar blev som bekant "du är utvisad" till Gabi som sedan inte kom ut till spel i andra halvlek. Att inte kunna ta dialogen med spelare är för dåligt. Vad som än sägs eller skrivs så gäller det också som Atlético-supporter att komma ihåg att Gil Manzano även stod ivägen en hel del för Barcelona också. Massvis med misstag begicks av såväl huvuddomare som linjemän där Neymar fick ett regelrätt mål bortdömt för offside, där Luis Suárez mycket väl kunde fått straff (han skulle haft straff i undertecknads tycke) och där Mario Suárez drog på sig frispark efter frispark under de inledande 20 minuterna av matchen utan att bli varnad. Att spelarna och publiken dessutom lät sig själva provoceras av Neymars löjliga målfirande vid 2-3 (där han låtsas som om han inte hör publiken med ena handen vid örat och dessutom gör en riktigt fjantig dans) gör saken ännu värrre. Till viss del får brasilianaren skylla sig själv och det där hade garanterat inte hänt med Carles Puyol på planen. Det har vi sett bevis på tidigare när Thiago och Dani Alves firade ett mål mot Rayo Vallecano för ett par säsonger sedan. Hela andra halvlek var en enda jakt på Neymar. Speciellt från Juanfrans och Raúl Garcías håll. Det som säkerligen gjorde mest ont för Atlético-spelarna var dock sättet som laget släppte in målen (två kontringsmål och ett själv mål på hörna). Att man dessutom tappade huvudet gör det bara ännu värre. 

När man investerar så mycket i en fotbollsmatch så händer också väldigt många saker som man på förhand inte skulle tänka tanken att göra. Det är exempelvis ren tur att Arda är urusel på att sikta för om han vore någon decimeter bättre i skokastning hade hans sko träffat linjedomaren och turken blivit avstängd under en längre tidsperiod. Det är också tur att man går efter domarrapporten i Spanien. En tur som Diego Costa inte hade när han exempelvis dömdes till tre matchers avstängning i England den här veckan. Atlético har förstås varnat turken för att den typen av dumheter inte får upprepas. Man har dock avstått från att ge honom böter internt då man inte vill sänka hans moral ännu mer. Sen har vi Cristián Ansaldis charader innan matchen i onsdags som bara argentinaren själv kan förklara. Även där finns en del tur inblandat då polisen inte skrivit en rapport som inte inkluderar våldsamt uppträdande, snarare motstånd och olydnad. För att avsluta den här yttersta tråkiga delen så sjöng inte heller Atlético-supportrarna "Otra, otra, otra" i referens till att man ville se Neymar och Messi nedgjorda på planen som exempelvis SPORT skriver idag. Det var en ironisk referens till Gil Manzano som totalt delade ut 10 varningar till Atlético-spelare, 11 om man räknar med Simeone. Nej, nu gäller det att vända blad och gå vidare. På menyn står Eibar. 

Läget i Atlético
Utanför planen är Atlético-ledningen riktigt irriterade på det spanska ligaförbundet (LFP) och deras planering inför helgens matcher. Atlético får hela 27 timmar mindre förberedelsetid än exempelvis Barcelona när man går in i den 21 ligaomgången. Inom klubben ser man LFP:s agerande som brist på respekt att man tvingas spela så tätt inpå Copa del Rey-returen. Det är inte heller första gången som det här sker den här säsongen. Efter hemmamatchen mot Juventus i höstas fick man spela ännu tidigare mot Valencia på Mestalla. När de röd-vitrandiga återvände till träningsanläggningen i Majadahonda under torsdagen så gjorde man det ganska lågmälda. Medvetna om vilken möjlighet man gått miste om. Tränarstaben med Diego Simeone valde dock genast att försöka koncentrera sig på helgens möte med Eibar. Mitt i allt det som inträffat under onsdagen kunde Simeone återigen räkna med samtliga till helgens ligamatch i Gipuzkoa. Koke har kommit över sina muskelproblem som genererats pga. det tuffa matchandet så här långt under säsongen. Tiago var också tillbaka i full träning under torsdagen och fredagen efter de smärtor som han haft i sidan av revbenen gett med sig. Cristián Ansaldi var ironiskt nog tillbaka efter sin skada som han ådrog sig för två månader sedan i en duell med Cebolla Rodríguez efter att ha tillbringat kvällen innan på en polisstation. Det är väldigt bra nyheter med tanke på hur mycket Guilherme Siqueira har spelat sedan argentinaren skadade sig. Simeone har trots det bestämt sig för att lämna Ansaldi utanför truppen pga. tekniska skäla och det har säkerligen en del att göra med hans onsdagskväll. Detta trots att Ansaldi fanns med i en potentiell starelva när laget tränade i fredags förmiddag. En annan mycket bra nyhet är förstås att Diego Godín är tillbaka efter sin dubbla avstängning. 

Atlético åkte dock på ett bakslag under fredagens träning när Arda tvingades kliva av skadad med känningar i lårets tvåhövdade muskel. Det återstår att se hur länge turken blir borta, men det skall i varje fall inte röra sig om någon längre tidsperiod. Han har dessutom bekräftat att han mår bra efter att ha varit på undersökning vid lunchtid under fredagen. Gabi är inte heller tillgänglig för spel mot Eibar, något som har att göra med det faktum att han drog på sig sin femte varning mot Rayo Vallecano den gångna helgen. Resten av spelartruppen är tillgänglig för Simeone. Mantrat är visserligen "partido a partido", men nästa är det dags för ett nytt Derbi Madrileño i ligan. Fyra spelare står på fyra varningar inför den matchen: Juanfran, Miranda, Raúl García och Arda. Det gäller att de håller sig i skinnet. 

När det gäller startelvan så går Miguel Ángel Moyà in mellan stolparna igen. Till höger finns möjligheten att använda sig av Jesús Gámez, men Simeone väntas spela med Juanfran. I mittlåset tyder en hel del på att José María Giménez spelar tillsammans med Diego Godín vilket i så fall lämnar Miranda på bänken. Brasilianaren ligger i riskzonen för att missa derbyt nästa helg. På vänsterkanten finns inga andra alternativ än Guilherme Siqueira. Det återstår att se om Simeone bestämmer sig för att fortsätta spela med Mario på lagets defensiva mittfält eller om han flyttar in Tiago på den positionen och Saúl får chansen från start. I nuläget beräknas Mario vara närmare en startplats. Annars tyder mycket på att Koke är tillbaka i startelvan samtidigt som tre spelare slåss om en plats om två platser. Raúl García och Antoine Griezmann är två av dessa, men det gäller också Fernando Torres då Mario Mandžukic antagligen startar efter att ha bänkats på sistone. Med tanke på att Griezmann utgick i halvtid senast så skulle det inte förvåna om det är Torres som bänkas. Torres var mycket bra mot Barcelona och är i mycket bra fysiskt slag för närvarande, men han har också 90 minuter i benen från onsdagen. 

Truppen
Oblak, Moyà; Juanfran, Jesús Gámez, Godín, Miranda, Giménez, Siqueira; Mario, Tiago, Koke, Saúl, Cani, Raúl García; Griezmann, Mandžukic, Fernando Torres, Raúl Jiménez

Gabi
Arda
Ansaldi, Lucas

Startelvan (4-4-2/4-4-1-1)
Moyà; Juanfran, Giménez/Miranda, Godín, Siqueira; Mario, Tiago, Koke, Raúl García; Griezmann/Torres, Mandžukic

   

Datum: Lördagen den 31 januari 2015
Matchstart: 18:00
Spelplats: Estadio Municipal de Ipurúa, Eibar
Kapacitet: 5,250 åskådare
Planen: 103 x 65 meter (naturgräs)
Domare: Pedro Jesús Pérez Montero (Linares, Jaén)
Streaming: Matchen kan ses via en mängd olika sidor på nätet. En av alla dessa är Rojadirecta.