Inför matchen så fanns det mycket tvivel och frågetecken kring var Athletic stod som lag efter succén mot Manchester United och kräftgången som följde i ligan, men det råder nu inga tvivel längre.

Athletic tog fram sin glöd och Marcelo Bielsa fortsätter att övertyga sina spelare att de kan slå vilket lag som helst i Europa och det är precis det som skedde mot Schalke 04 i Gelsenkirchen ikväll.

Men det var inte på något sätt en defilering utan det kom att bli en svängig match med två offensiva lag som bjöd upp till mycket bra spel. Schalke spelar ett rörligt anfallsspel med Farfán som ständigt hot i samspel med Raúl och Huntelaar som ständiga hot framför mål.

Athletic spelade lite mer avvaktande än man brukar göra men har mycket bollinnehav. Schalke låter Athletic föra spelet för att slå till med blixtsnabba omställningar blandat med ett mer kontrollerat bollförande anfallsspel. Schalke hotar i luften med framför allt sin grekiske mittbacksgigant Papadopoulos.

 I 20:e minuten skulle första målet komma och det är i en omställning från Athletics som bollen slås in från kanten till Llorente som på en retur från Hildebrand kan vricka in 1-0 till Athletic och en smakstart för bortalaget. Men glädjen blir kortvarig då anfallet efter avslutas av Llorentes konkurrent Raúl på ett inlägg från högerkanten.

Första halvlek bjuder på ganska mycket chanser åt båda håll men det känns som att det finns mer att ta av från båda lagen.

I halvtid byter Athletic ut Ander Herrera som såg lite hängig ut och han har dragits med skador så det säkerligen påverkade hans insats.  Ibai kommer in på vänsterkanten och Muniain flyttar in i mitten tillsammans med De Marcos.

Schalke 04 tvingas till ett målvaktsbyte då Hildebrand dragit på sig en skada i samband med första målet kan tänkas.
Athletic sätter ordentlig fart i andra halvlek och det är ett mer offensivt och modigare Athletic som kommer ut. Bielsa lyckades uppenbarligen motivera sina mannar under halvtidsvilan för de kom ut med en helt annan uppsyn.

Succesivt så kommer dock Schalkes fruktade offensiva maskineri igång med samma två utmärkande spelare i spetsen. Farfán skapar oreda med sin snabbhet och teknik samtidigt som Raúl är överallt. Schalke sätter ordentlig press på Athletic och hörnor och målchanser på löpande band.

I 59:e minuten kommer ledningsmålet då Raúl drar till på volley, efter att Athletic misslyckats med att rensa bollen ur straffområdet, och bollen sitter utom räckhåll för Iraizoz. 2-1 till hemmalaget och de spanska kommentatorerna ropar "landslaget, landslaget" efter Raúls uppvisning och det skulle komma mer av den gamle Real Madrid-spelaren.

Bara några minuter senare är han framme igen och är ytterst nära att lobba in bollen i nät men bollen går strax utanför. Schalke går för 3-1 och Bielsa måste hitta på något och byter in Iñigo Pérez som vänsterback istället för Aurtenetxe.

Athletic lyckas återta kommandot i matchen och skapar farliga målchanser med inlägg, instick i mitten och långbollar. Ett varierat anfallsspel som i 73:e minuten ger en hörna från vänster som Ibai slår på första stolpen och som Llorente nickar in till 2-2.

Raúl vs. Llorente 2-2, och kommentatorerna ropar "landslaget, landslaget" åt Llorentes insats nu istället. (Kanske kan vara en duo för Del Bosque Llorente/Raúl?)

Athletic rider på framgångsvågen och verkar ha krut kvar i slutet och fortsätter att trycka på och det är här matchen den avgörs. Athletic trummar obarmhärtigt på med djupledslöpningar av De Marcos, listiga inlägg av Ibai, tekniska nummer av Muniain och ruscher av Susaeta längs högerkanten. Samtidigt som Llorente uppvaktar två mittbackar i boxen.

I 76:e minuten tar sig Muniain igenom igen och serverar Llorente som rundar målvakten och är så när på att göra 3-2 till bortalaget och Athletic trycker på för ett ledningsmål. Schalke försöker bygga upp ett anfallsspel igen med Atlhetic tar snabbt tillbaka bollen och i 81:a minuten så kan De Marcos, i en snabb omställning, peta in 3-2 till de rödvita.

Chockade tyskar gör en sista kraftansträngning. Raúl ska få både en och två chanser till innan Muniain, i allra sista minuten på pass från Susaeta, kan skicka upp 4-2 i nättaket bakom Schober i hemmamålet och definitivt tysta alla kritiker som eventuellt driver tesen att det som hände mot Manchester United bara var en engångsföreteelse.

Den här gången är motståndarna ett Bundesliga-lag på Champions League-plats och som givetvis gjort allt för att ta sig vidare i Europa League (Vissa menar att Ferguson inte satsade på Europa League och lade sig mer eller mindre). 

Nu är det som bekant ett returmöte i Bilbao om en vecka men med ett utgångsläge som detta så ska det mycket till för Raúl och hans lag ska kunna vända på steken.

Matchstatistik @ Athletic-club.net