Inför säsongen 2014/15:

Placering i tabellen förra säsongen:

9.

Förväntningar inför säsongen 2014/15:

Från klubbens håll ville man säkra kontraktet så fort som möjligt medan fansen hoppades upprepa framgångarna från säsongen innan då man hamnade i mitten av tabellen. Samtidigt försvann Luis Enrique och ersattes av Eduardo Berizzo som var lite av ett osäkert kort på den här sidan av Atlanten.

Säsongen 2014/15:

Placering i tabellen 2014/15:

8.

Kommentar om säsongen 2014/15:

Celta Vigo inledde säsongen bra med en seger mot Getafe och efter det kom tre oavgjorda, bland annat mot Atlético Madrid på bortaplan. Efter det vann ”de himmelsblåa” det galiciska derbyt mot Deportivo la Coruña och visade vilka som är bäst i regionen.

Eduardo Berizzo fick en fin start som ny tränare och visade att han ville bygga vidare på det som Luis Enrique startat. Argentinaren har en liknande spelfilosofi där hans lag ska ha mycket boll och vara passningsskickliga.

Det var glatt humör i Galicien efter de inledande omgångarna och första förlusten kom inte förrän i den sjunde omgången mot Villarreal. När Celta Vigo sedan slog Barcelona på Camp Nou med 1-0 var det många som jublade extra mycket i det himmelsblåa lägret.

Men det blev tuffare, mycket tuffare. Från mitten av november till slutet av januari vann inte Celta Vigo en enda match i ligan och sjönk i tabellen. Några började oroa sig för bottenstriden och om Eduardo Berizzo skulle få lämna.

Tränaren satt kvar och det lönade sig när Celta Vigo bröt den dystra sviten genom att besegra Córdoba. Efter det spelade ”de himmelsblåa” bättre och klättrade i tabellen. I slutet av säsongen hoppades man kunna utmana om sjunde platsen som kunde innebära spel i Europa League.

Celta Vigo fick dock ge sig i den kampen och slutade efter seger i den sista omgången på en åttonde plats. En placering bättre än förra säsongen och ett fint facit för klubben och Berizzo under hans första år som tränare.

Copa del Rey 2014/15:

Ut i åttondelsfinal mot Athletic Bilbao.

Kommentar om Copa del Rey 2014/15:

Celta Vigo slog ut Las Palmas i ett oväntat jämnt och svårt dubbelmöte. Ö-klubben ledde Segunda División när lagen möttes och vann första matchen med 2-1. Men på hemmaplan var ”de himmelsblåa” starkare.

Celta Vigo gick vidare till åttondelsfinal där man ställdes mot Athletic Bilbao. Det första mötet på Balaídos blev målrikt och baskerna vann med 4-2 och cupäventyret kändes över eftersom de gjort så många bortamål.

Kanske kände Athletic Bilbao likadant för i returen på San Mamés spelade Celta Vigo bättre och var riktigt nära att vända på dubbelmötet. ”De himmelsblåa” vann med 2-0 och var bara ett mål från att gå vidare men åkte ut med hedern i behåll.

Utmärkelser:

Säsongens spelare:

Nolito – spanjoren höjde sig en nivå till i sitt spel och låg bakom mycket av Celta Vigos spel den gångna säsongen.

Säsongens match:

6-1-segern mot Rayo Vallecano var en komplett triumf för Berizzo och Celta Vigo. Laget öste på framåt och såg väldigt heta ut. När sedan gästerna bjöd på stora ytor i backlinjen utnyttjade spelare som Nolito, Fabián Orellana och Santi Mina det.

Bubblare: segern på Camp Nou där tur hade en del med de tre poängen att göra.

Säsongens genombrott:

Santi Mina när han blev den yngste spelaren någonsin i La Liga att göra fyra mål i samma match. 19-åringen fick mer speltid den här säsongen och har gjort det bra. Han verkar vilja vara kvar i Celta Vigo men har Jorge Mendes som agent, vilket inte bådar gott ur galicisk synpunkt.

Säsongens roligaste:

Fabián Orellana kastar en grästuva på Sergio Busquets efter att denne tagit lång tid på sig att slå en frispark när Celta Vigo jagade en kvittering mot Barcelona. Chilenaren blev utvisad efter sitt tilltag och fick lämna planen.

Länk till händelsen: https://www.youtube.com/watch?v=YsPNXO4PhZ8

Säsongens mål:

Pablo Hernándezs slängde bak foten och klackade snyggt in Carles Planas långpass mot Atlético Madrid.

Länk till målet: https://www.youtube.com/watch?v=4lp3XOIqhcw

Säsongens tråkigaste:

Att Borja Oubiñas skadeproblem fortsatte och att veteranen fick avsluta karriären utan att spela en enda minut den här säsongen. Mittfältaren kommer ändå att bli ihågkommen i Celta Vigo.

Utmaning inför nästa säsong:

Eduardo Berizzo visade att han håller som tränare och han kommer att bygga vidare på det här projektet. Celta Vigo har två fina säsonger bakom sig och hoppas kunna sikta högre upp i tabellen efter sommaren.

Det som kan störa laget är att viktiga spelare kan lämna. Det är klart att duktige mittfältaren Michael Krohn-Dehli försvinner och spelare som Nolito samt Santi Mina kommer att dra till sig intresse. Samtidigt kan andra nyckelspelare anlända och klubben har ett bra ungdomslag.