Ännu en måstematch ikväll för Athletic. Känner mig lite som en papegoja när jag skriver det. Så många måstematcher det har funnits i ligan i år. Kanske beror det också på ovanan att följa ett Athletic som ligger fyra i ligan, På topp-positionerna finns det alltid någon som jagar. Fråga bara Barca, Madrid och Atlético fansen. Det är lätt att utifrån se dom starka lagen ta sina poäng men när man sitter där själv så är det alltid med en klump i magen.
 
Athletic har dessutom under året visat att man kan leverera under press. Tidigare har det varit La Real och Villareal som varit hack i häl om den där fjärdeplatsen och nu är det Sevilla som jagar närmast. Ett Sevilla som för tillfället kanske är ligans formstarkaste lag. Som förmodligen kickat bort Madrid från möjligheten till ligaseger i år.  Man skulle kunna skriva spaltmeter om bara den saken. Att Madrid som kanske är Europas just nu bästa lag kan sluta säsongen med bara en titel, i Copan, men det får andra göra i andra forum. Dock säger det en del om hur stark den spanska ligan är i år.
 
Men tillbaks till kvällens motståndares form. Sevilla har inte förlorat sedan i januari då man drog på sig en försmädlig hemmaförlust mot Levante.  Eftersom jag senare kommer att skriva att det här är årets viktigaste match så sätter det här saker och ting i perspektiv, alla matcher är årets viktigaste om man jagar i toppen. Tre poäng mot Levante är precis lika viktiga som en trea mot Barcelona eller Madrid. Tre poäng för Athletic i åtminstone en av matcherna mot Espanyol och striden om fjärdeplatsen hade i princip varit död.
 
Förutsättningarna är enkla. Hemmaseger och det är i princip avgjort. Då räcker det med tre pinnar för Athletic(tack vare inbördes möten) på de tre sista matcherna och det fixar man. Oavgjort så går racet vidare med Athletic som sitter på den starkare handen, dock med två borta kvar jämfört med Sevillas två hemma, bortaseger innebär att Athletic måste ta fler poäng på de tre sista matcherna, det tror jag inte på. Då kan nog inget stoppa Sevilla.
 
Trupperna för kvällens match är som följer:
 
Athletic tar med sig Iraizoz, Toquero, Laporte, Erik Morán, San José, Beñat, Iturraspe, De Marcos, Albizua, Iago Herrerín, Susaeta, Iraola, X.Etxeita, Mikel Rico, Muniain, Aduriz, Ander Herrera, Saborit, Balenziaga och Guillermo
 
Medan de som Unai Emery tagit med sig upp från Andalusien är:
 
Beto, Varas, Coke, Diogo, Fernando Navarro, Alberto Moreno, Fazio, Pareja, Carriço, Iborra, Mbia, Trochowski, Rakitic, Vitolo, Marin, Reyes, Jairo, Gameiro och Bacca
 
Jag tror Athletic startar med Gorka i mål, överraskar med De Marcos på högerbacken och ett mittförsvar med San José och Laporte och Balenziaga är given på vänsterbacken. På mitten kommer Iturraspe och Mikel Rico spela i de två lite mer tillbakadragna rollerna medan Susaeta, Ander och Iker från höger till vänster tar hand om offensiven. Längst fram har vi Aduriz som vi får hoppas fortsätter ge Athletic chansen att vinna matcher. Enda frånvaron i en given startelva är Carlos Gurpegui. Liten brasklapp för att Iraola spelas tack vare rutinen och det defensiva kunnandet. Om även han är frånvarande så tycker jag det börjar bli dags för en kaptensbindel på Iker eller Iturraspe.
 
Hur gästerna kommer att formera sig vet nog andra bättre än jag. Däremot är jag livrädd för Bacca och Rakitic och är imponerad över hur Unai Emery fått stuns på laget och är på väg att ta Sevilla till en titel i Europa League.
 
Men hur mycket jag än imponeras av Rakitic elegans, Reyes Sevillahjärta, Baccas okuvliga beslutsamhet och Emerys förmåga att göra bra och välspelande lag av allt han får chansen med på riktigt så unnar jag dom ingenting ikväll.
 
Det här är kvällen då Athletic ska visa att man slutat vara tvåa i dueller mot andra lag. Efter förlorade cupfinaler och förlorad Europa league final de senaste åren är det ikväll dags att stå som vinnare. Att visa att på San Mamés viker man inte ner sig. Att när Sevilla springer mycket springer man själv mer. Att göra dom lätta valen, dom lätta målen på det där strukturerade balanserade sättet som Valverde lyckats inpränta och som Mikl Rico leder med på planen.
 
Det här är kvällen då den unga Athletic generationen anförd av Iker och Ander och Iturraspe, spetsad med rutin och list ska visa att man har tagit nästa steg. Det är också kvällen som kan bestämma om Silly Season kommer attt handla om spelare in eller spelare ut.
 
Jag har haft en mindre klump i magen varje dag den här veckan när jag tänkt på den här matchen. Säsongens viktigaste match.
 
Nu är det äntligen dags, ge mig ikväll ge mig tre poäng.
 
Aupa Athletic