Innan matchen

Granada, som tidigare i veckan blivit mosade av Zaragoza i Copa del Rey, ställde upp med en 4-5-1 uppställning: Toño i mål bakom en backlinje bestående av Nyom, Diakhaté, Mainz och Siqueira. På mittfältet höll de dubbla pivoterna Iriney och Mikel Rico ordning, med Brahimi framför sig. Det offensiva kantspelet stod Torje och Dani Benítez för, medan El Arabi stångades ensam på topp mot Athleticförsvaret.

Marcelo Bielsa ställde för första gången upp med samma startelva i två ligamatcher efter varandra, inte minst på att lagkaptenen Carlos Gurpegi hämtat sig från sin stukning på rekordfart. Således Bielsas patenterade 4-1-4-1-uppställning med Iraizoz i målet, bakom Iraola, Gurpegi, Amorebieta och Aurtenetxe. Iturraspe som ensam defensiv mittfältare och framför honom de offensiva mittfältarna Susaeta, Muniain, De Marcos och Ibai. Längst fram stekhete Aduriz, som alltjämt lyckas hålla storstjärnan Fernando Llorente på bänken.

Helt klart inför matchen var att något av lagen skulle befinna sig på nedflyttningsplats när omgången summeras. En sexpoängsmatch, således. Moder natur gjorde också sitt bästa för att bidra till den ödesmättade stämningen genom att visa sig från sin mest dramatiska sida: Regnet öste ner.

Första halvlek

Matchclownendomaren Muñiz Fernández satte pipan i mun och Granadas tränare José Antonío Anquela visade direkt upp sin matchplan. Granada skulle utnyttja Athletics dåliga självförtroende och låta motståndarna norrifrån befinna sig i den ovana situationen att behöva jaga boll. Efter elva minuter av Granadadominans, där Iraizoz redan gjort flera ingripanden, lyckas tillslut Athletic få till ett anfall. De Marcos slår ett alldeles för långt inlägg från höger och medan Ibai och Nyom jagar mot hörnflaggan efter bollen blåser domaren tvärsäkert straff. Aduriz håller sig för halsen och Granadas mittback Diakhaté varnas. Reprisbilderna visar dock att bägge spelare springer sida vid sida, med såväl armar som armbågar på respektfullt avstånd från varandra. Aduriz väntar tvärsäkert ut Toño och rullar in ytterst oförtjänta 0-1.

Granada fortsätter dock att trycka på. Athletic har fortsatt mycket svårt att skapa någonting. De flesta uppspelsförsöken från bortalagets sida under första halvlek kommer från vänsterkanten eller mittbackarna. Via vänsterkanten misslyckas Ibai, Aurtenetxe och Muniain gång på gång med att synkronisera korta passningar med rörelse. I bästa fall leder det till att bollen rullar ut över sidlinjen, men då och då också till farliga spelvändningar som hemmalaget dock inte kan omsätta i mål. Från mittbackarna slås långa bollar som dimper ner långt ifrån en ensam Aduriz. Av förra säsongens publikfriande possessionspel syns inte mycket denna afton.

Hemmalaget fortsätter föra spelet, men utan att komma till några riktigt skarpa chanser. I den 25:e minuten springer Amorebieta över Torjes bakhasor i eget straffområde och faller. Domaren friar, kanske inte rättvist och konsekvent, men två fel blir å andra sidan inte ett rätt heller. Dock så är det ju, som vanligt, extremt burdust försvarsspel av den redan varnade Amorebieta. Minuten efteråt kontrar Ibai och slår en läckert skruvad utsida bakom Granadas backlinje som når Aduriz. Efter ett misslyckat instick mot Muniain får Aduriz en chans till och han drar på med vänster fot på ett tillslag. Bollen går in lågt i bortre burgaveln. Granada får en kalldusch till mitt i ösregnet. Bägge lagen skapar ytterligare några chanser i den första halvleken, men båda målvakterna är med på noterna.

Andra halvlek

Granada öppnar andra halvlek ännu mer offensivt och kommer inom några minuter till flera farliga avslut, men både El Arabi och Ibrahimi missar målet från nära håll med minsta möjliga marginal. I den 53:e minuten drar El Arabi iväg ett löst skott utifrån straffområdet som rinner igenom Iraizoz händer. En riktigt klassisk Iraizoz-blunder som gjuter nytt hopp på Los Cármenes.

Granada har dominerat hela matchen och har nu etablerat ett större tryck än tidigare. Turen har börjat jämna ut sig och hemmalaget reducerat. Vad är det sista man vill som Athleticsupporter vill se i detta ögonblick? Förrutom en Instagrambild på Muñiz Fernández, Cristiano Ronaldo och Mourinho med var sin Piña Colada på en lyxkryssare någonstans, vill säga. Jo, att Marcelo Bielsa slänger in Mikel San José som mittfältsankare. Ändå är det som händer. Iturraspe håller god min vid bytet, men måste ju ändå ha svurit tyst för sig själv. San José blir bortlurad gång på gång och misslyckas helt att ingjuta någon defensiv stabilitet i en massiv Granadapress. Å andra sidan bidrar han till tyngd på offensiva fasta situationer.

Matchens sista halvtimme spelas helt utan mittfält då båda lagen spelar nästan fem mot fem på båda planhalvorna. Detta beroende på att spelet vänder så snabbt, att båda lagen går på offensiven och att båda lagen byter ut sina mittfältare. Några minuter efter sitt inhopp bicykletar San José returen från Aduriz nick i ribban strax utanför. Strax efteråt får De Marcos chansen att sätta spiken i kistan, men Toño gör en helt otrolig enhandsräddning på dennes friläge. Därefter är det Iraizoz som gör några kalasräddningar. Bielsa ger Llorente 20 minuter, men han lyckas nästan inte med någonting förutom att dra på sig ett gult kort. Otroligt nog lyckas inget av lagen göra ytterligare mål och Athletic vinner ganska oförtjänt matchen.

Efter matchen

Bielsa menade på presskonferensen att segern tar bort lite av oron kring laget och i detta har han ju helt rätt. Athletic klättrade flera pinnhål i tabellen, som är löjligt jämn. De två tredjedelar av lagen som finns i tabellens bottenskiljer sig bara åt med några få poäng. Granadas tränare hyllade sina spelare efter matchen och menade att laget satsat allt framåt. Hemmapubliken applåderade sina spelare efter matchen och det säger ändå en del om vilket bra spel laget ändå visade upp.

Domaren

Muñiz Fernández fick efter matchen betyget ett av tio av Marca, vilket nästan kändes som i överkant. Han var i och för sig inte omgångens sämsta domare, då Teixeira Vitienes insats i Valenica-Atlético förmodligen går till historien. Han fullkomligt rånade Granada i matchens inledning och var därefter extremt lynnig med kortleken mot hemmalaget.
Personligen hade jag tidigare trott att Muñiz Fernández drivits av något tidigare agg mot Athletic, men efter gårdagens match kanske det bara är ett inkompetent yrkesutövande som spökar? Vi lär märka framöver, för när han dömer går det aldrig obemärkt förbi.

Reflektioner

Mittbackarna Amorebieta och Gurpegi gör en riktigt bra match. Igår igen. Iker Muniain visade mycket känsla, men det är tydligt att det alltid är en risk att låta en sådan dribbler spela som innermittfältare. Visst saknades avstängde Ander Herrera, men ska förmågan att föra matchen genom ett bra kortpassningsspel verkligen vara beroende av en enda spelare?

Aduriz har öppnat säsongen strålande med åtta ligamål hittills. Ingen Athletic spelare har gjort lika många mål på ligans första tio omgångar sedan femtiotalet. Trots att det är kontroversiellt att bänka Fernando Llorente så börjar det nu bli svårt att hävda att det är helt uppåt väggarna.

Tre mycket välbehövliga poäng och för en gångs skulle klarade Athletic av att inte släppa in några mål i slutminuterna – trots att San José var på plan. Men det var ett stundtals riktigt dåligt spel Athletic visade upp. Det spel som Bielsa byggde upp och charmade världen med förra säsongen finns knappast längre. Frågan är om det spelet går att återskapa eller om lagets dåliga form, poängnöd och totala brist på självförtroende även fortsättningsvis kommer att hålla kvar Athletic i nuvarande spelsätt som mest präglas av felpass, oadresserade långbollar och svag defensiv struktur. Till veckan stundar två hemmamatcher: sista halmstrået i Europa League mot Lyon och därefter svårspelade Sevilla. Mycket talar för att vi kommer att få ställa oss samma fråga när nästa vecka summeras…