Real Racing Club de Santander, S.A.D
 
Den indiske finansmogulen Ali Syed lilla (och misskötta) hobbyverksamhet Racing Santander ligger fast cementerade i botten av tabellen med endast fyra segrar hittills under säsongen.  Senaste segern kom borta mot Osasuna i mitten av februari. Med bara fem omgångar kvar och tio poäng upp till lagen precis ovanför strecket krävs det inget mindre än ett mirakel för att laget med ligans sämsta trupp ska undvika nedflyttning efter tio raka säsonger i högsta serien. Faktum är att Racings nedflyttning kan bli klar redan imorgon om de förlorar och Granade plus Villareal vinner sina matcher.
 
Ibland kan ett tränarbyte leda till just ett sådant mirakel som behövs. Racing har dock försökt med det hela tre gånger den här säsongen och säsongens fjärde tränare Álvaro Cervera hade inte heller något ess i rockärmen att trolla fram, verkar det som. Den pressade tränaren har de senaste dagarna legat inlagd för diffusa smärtor i hjärttrakterna och även om han precis skrivits ut från sjukhuset är det inte säkert att han kommer att kunna leda laget i morgondagens match.
 
Frågan är om inte lagets spelare redan mentalt landat i en nedflyttning. Hela tio spelare har utgående kontrakt till sommaren och dessutom har laget en del inlånade spelare bara temporärt på besök (bland annat Reggina-lånet Stuani , den enda spelaren som gjort mer än två mål denna säsong). En av lagets bästa spelare, mittfältaren Arana, ryktas vara på väg till Levante. Lägg därtill till att laget är konkursmässigt och i princip ruinerat, vilket lett till att löneutbetalningarna är omgärdade av litet turbulens. Mittfältsmotorn Colsa berättade under en presskonferens i veckan att Racing är skyldigt honom över en och halv säsong lön. Knappast extramotivation för spelarna i ett avsågat bottenlag?
 
Dock brukar alltid kantabrierna se på matcherna mot Athletic som lite av ett derby och tända till lite extra. Känslan är dock knappast ömsesidig eftersom Athletic faktiskt har riktiga derbyn att avhandla under en säsong.  Hittills har Racing inte släppt någon matchtrupp. Alltid kul att se ligans enda svensk, Kennedy Bakircioglü, spela och det får han förmodligen göra.
 
Athletic Club
 
Då Athletic kommer att tvingas mönstra sitt absolut starkaste i returen av Europa League-semifinalen mot Sporting på torsdag har de flesta medier spekulerat i att Bielsa kommer att rotera ovanligt mycket i startelvan. Det har ännu inte bekräftats officiellt, men i skrivandes stund är det en mycket rimlig hypotes.
 
Slitna spelare kommer definitivt att vila. Trion Muniain, Herrera och Llorente får nog räknas dit helt säkert, men även spelare som Susaeta, Amorebieta, Iraola, Aurtenetxe, Iturraspe kan få vila. De Marcos, avstängd i Europa League, kommer dock säkert att spela. Frågan blir helt enkelt hur många spelare Bielsa kommer att våga vila för att ändå garantera tre poäng.
 
Personligen hade jag gärna sett ungtuppar som Ramalho och Ruiz de Galaretta få spela, då de ändå fått sitta på bänken några gånger denna säsong. Sen har jag inget emot om Koikili får chans att spela sin 99:e officiella match för klubben. Han har verkligen bitit ihop och gjort en lojal insats under säsongen. Genom att ge järnet på träningar har han gått från oönskad frysvara till regelbunden avbytare. Hans fantastiskt modiga debattinlägg i lokaltidingen Deia där han krävde rättvisa för Athletic-supportern Iñigo Cabacas, som dödades av polis nyligen i samband med ett onödigt och våldsamt ingripande mot firande fans, måste också nämnas.

Tillbaka till det fotbollsmässiga. Statistiken de senaste åren talar för Athletic på El Sardinero, då sex av de nio senaste matcherna slutat med att lejon kalasat på sardiner. Vi får hoppas att historien lär den baskiska polisen något, men att Racing däremot fortsätter på den inslagna vägen.