Vi börjar med lite historia...

Namnet San Mames kommer ifrån krykan med samma namn som ligger ett stenkast från arenan som i sin tur tagit namnet från en martyr vid namn Mammes som kastades till lejonen år 275 i nuvarande Turkiet. 

Den uppmärksamme kan då lägga ihop 1+1 och snabbt förstå varför Athletic i folkmun kallas Los Leones (lejonen)

San Mames invigdes 1913 och var Spaniens äldsta stadion och har därför kallats för Katedralen, San Mames rymde knappt 40 000 åskådare och var känd för sin nästan brittiska publikatmosfär vilket är ganska ovanligt i Spanien.

Den 5e juni spelades sista matchen på gamla San Mames men minnet lever kvar då den välkända "bågen" flyttades till träningsanläggningen Lezama.

San Mames Barria

26e maj 2010 sjösattes prjektet med den nya arenan och nu 4 år senare står nya San Mames Barria klar för premiärmatchen mot Napoli.

Smygpremiär var det redan förra säsongen när man spelade på en 3/4 del färdig arenan där ena kortsidan stod tom. Trots detta ingav San Mames Barria respekt hos motståndarna då Athletic endast förlorade 2 matcher och man slog bla Barcelona och spelade oavgjort mot Real Madrid.

Arkitekten César Azkarate förklarade funktionerna i den nya arenan: det yttre skalet skulle vara i "glas"  som fästs med en nätliknande metallkonstruktion. Detta skydd skulle vara permanent upplyst i samma stil som Allianz Arena i München  Under dagen skulle det vara genomskinligt och under natten skall den lysa upp Bilbaonatten staden.Under matchdagar skall det lysa i rött och vitt och när det blir mål för hemmalaget  blinkar arenan i rött.

Ljusspelet är flexibelt och nedan kan ni se hur det kommer att se ut ikväll då det är Champions League match.San Mames påminner lite om en hybrid av Emirates Stadium och Allianz Arena  och har fått en 5 stjärning status från UEFA vilket betyder att det kan spelas en ev Champion League final i Bilbao från och med nu.

Ett krav fanns från fansen och det var att behålla atmosfären från gamla San Mames  vilket var något vi kunde uppleva redan förra säsongen, med alla 4 sidor på plats lär det bli ett fantastiskt tryck ikväll och de stolta hemmafansen lär känna sig hemma i nya katedralen!

Area: 21 000 m²
Dimensioner: 105 x 68 m
Kapacitet: 53 332 åskådare
Kostnad: 173 miljoner Euro
Byggnadsstart: 26/5  2010
Färdigbyggd: 15/8  2014
Arkitekt: César Azcarate