En straff kommer alltid väl tillhanda under en fotbollsmatch, men på senare tid verkar det så inte vara för våra rödvita lejon. Frånvaron av en straffspecialist, den där som fått order av coach att alltid stega fram, han den där som kliver fram till 11 meter framför mål bestämt, är noterbar. Athletic Club är det lag som har missat mest straffar under denna säsong. Hittills har domarna blåst fem straffar och förutom de som San José satt i klykan (han har även missat en) så är resten missade av bland annat Fernando Llorente (den senaste i helgen mot Atlético).

Men jag kommer ihåg en tid då vi hade en viss spelare som gav oss lugn varje gång det var tid att stega fram till den vita pricken elva meter från mål. På den tiden hade vi en spelare vid namn Aitor Larrazabal. Då var det alltid maximal utdelning på straffar (legenden säger att han aldrig missat en straff), men ända sedan "Larra" la skorna på hyllan så känns det som om ett orosmoln alltid kommer över Athleticspelare samt fans när det blåses till straff. Nu senast när det blåstes straff i Vicente Calderón blev det omedelbart oroligt, David López var den som var kallad till straffpunkten innan match, och andreman var ingen mindre än Iker Muniain. Dessa två, tillsammans med San José, är den trio som oftast stannar kvar efter träningspassen för att slå straffar. Men orsaken till straffet hade bestämt sagt ifrån, han, Llorente, vår lejonkung, skulle dundra in denna boll från elva meter. Detta fick vår talangfulle yngling att bli irriterad, varpå stundande diskussion med världmästaren samt coach efter att Llorente missat straffen.

Athletic Clubs situation i samband med straffar är sig olik alla andra La Liga lag förutom svensklaget Racing, som också har missat tre straffar. Resten utav de spanska lagen har en klar straffläggare, han som alltdi stegar fram och normalt sett får nätet att rassla till. I Barça har Messi stegat fram och satt två av två i liga, Gabi i Zaragoza är ett säkert kort med tre utav tre möjliga. Cristiano Ronaldo är inte sämre med sina fem lagda fem gjorda, Diego Castro, Sporting, tillsammans med Luis Garcia, Espanyol, har båda fyra utav fyra och våra grannar i San Sebastián har i sin Xabi Prieto satt allt de fått från elva meter (tre av tre).

Men hos oss saknas det ända sedan säsongen 2003-04 då Larrazabal valde att lägga skorna på hyllan. Under sju säsonger har cirka 49 straffar lagts och endast 29 har gått in, förra säsongen hade vi hela sex olika straffläggare och endast fyra utav dem lyckades göra mål. Llorente, Javi Martínez, Iraola samt Etxeberria (som var den enda utav de fyra som inte missade någon, även om han bara fick slå en).

Nu är det dags att hitta en klar straffläggare och jag tror själv starkt på vår unga mittback Mikel San José, även om han missat nån straff, känns som bästa kortet.