Den första tävlingsmatchen någonsin mellan Barcelona och Manchester City slutade med en säker vinst för katalanerna. Demichelis röda kort, som för övrigt var helt korrekt dömt, blev avgörande för matchens utgång. Barcelona må ha fått en tveksamt dömd straff, men samtidigt dömdes Piqués mål felaktigt bort för offside. Barcelona vinner rättvist, men det väntar en spännande retur på Camp Nou om tre veckor och då kan allt hända.
 
Tata Martino startade med de elva spelare som de spanska medierna hade spekulerat i inför matchen och hittade alltså en startplats åt alla fyra mittfältare, där Iniesta och Cesc ständigt skulle byta positioner med varandra. Följande spelare fick förtroende från start:
 
Valdés
Alves – Piqué – Mascherano – Alba
Xavi – Busquets – Cesc
Alexis – Messi – Iniesta
 
Bänk: Pinto, Bartra, Adriano, Song, Sergi Roberto, Pedro och Neymar.
 
 
Manuel Pellegrini valde att ställa en mer defensiv elva på planen och redan då stod det klart att huvudfokus för de ljusblåa skulle vara att inte släppa in mål. Pellegrini mönstrade följande startelva:
 
Hart
Zabaleta – Kompany – Demichelis – Clichy
Fernandinho – Yaya Touré
Navas – Silva – Kolarov
Negredo
 
Bänk: Pantilimon, Richards, Lescott, Nasri, Javi García, Dzeko och Jovetic.
 
 
Första halvlek
 
Manchester City sparkar igång matchen inför ett fullsatt Etihad Stadium och några sekunder senare vinner Barcelona bollen varpå Cityspelarna sätter en ganska hög press. Barcelona passar tålmodigt runt bollen på egen planhalva och City gör det trångt, men Barças passningsspel osar hög kvalitet och laget har inga problem att gång på gång spela sig ur Cityspelarnas press.
 
I tredje minuten ordnar Alexis matchens första hörna för Blaugrana, men bollen nickas enkelt undan av Cityförsvaret och hemmalaget kan kontra. Man kommer dock inte längre än till utkanten av Barcelonas straffområde innan bollen rensas ut till inkast.
 
Det är inledningsvis ett ganska lågt tempo med ett Barcelona som passar runt bollen inom laget och City ligger bra i positionerna och försvarar kompakt och disciplinerat med nio spelare bakom boll.
 
Med dryga kvarten spelad avancerar Yaya Touré på offensiv planhalva och sticker ut bollen till Jesús Navas. Den forne Sevillaspelaren matar ett inlägg mot Negredo i straffområdet och Valdés flyger ut för att plocka ner bollen, men störs av Citys spanske forward och får frispark.


Álvaro Negredo blev mållös i kväll.

Matchens första riktigt heta chans står hemmalaget för. Silva lirkar fram en boll mot en djupledslöpande Negredo som springer ner mot kortlinjen för att försöka runda Valdés innan han skjuter, men bollen går längs med mållinjen och ingen Cityspelare finns där och Barcelona kan avvärja situationen.
 
Ju längre matchen går desto mer kommer Manchester City in i matchen. Cesc fäller David Silva till vänster om straffområdet och ger engelsmännen frispark i ett bra läge. Silva slår ett inlägg och det blir lite kalabalik i Barcelonas straffområde när bollen studsar rakt upp i luften. Víctor Valdés lyckas dock få kontroll på bollen i sista sekund och räddar Barcelona från ett baklängesmål.


Víctor Valdés - bäst när det gäller.

Efter en halvtimmes spel får Barcelona till lite tryck mot Citys mål. Iniesta och Messi samarbetar vackert i utkanten av straffområdet, men hemmaförsvaret får undan bollen, dock inte bättre än att den landar hos Dani Alves på högerkanten. Barça biter sig fast och Iniesta och Messi kombinerar återigen fint innan argentinaren avlossar ett skott med högern som dock går en bit över ribban. Xavi hinner med att testa ett långskott, men Hart sträcker ut och räddar.
 
Några minuter senare kommer Messi löpande med boll på offensiv planhalva, men tacklas ner av Kompany och ordnar frispark drygt tio meter utanför Citys straffområde. Messi drar iväg ett skott, men bollen landar i muren. Strax därefter får Barcelona en ny frispark i ungefär samma läge och katalanerna väljer att sätta igång spelet snabbt. Denna gång fastnar dock både Messi och bollen i det ljusblåa försvaret bestående av nio man.
 
Kort därefter ställer Barcelona om genom Iniesta. Mittfältaren uppfattar en perfekt djupledslöpning av Alexis och slår en vacker passning. Chilenarens mottagning är dock inget vidare och han trycks ut mot kortlinjen av Demichelis som sedan lyckas avväpna Alexis.
 
Strax innan halvtid hittar Silva ut till Navas som slår ett inlägg mot Negredo. Spanjorens nick går dock utanför och de sista minuterna av halvleken ägnar Barcelona åt att passa runt bollen inom laget innan domaren blåser för halvtidsvila.
 
 
Andra halvlek
 
Barcelona sätter igång andra halvlek men det är City som tog tar i taktpinnen inledningsvis. Blaugrana låter hemmalaget ha bollen i knappt fem minuter, men vinner sedan tillbaka bollen och matchbilden återgår till ett Barcelona som dominerar bollinnehavet och ett City som sjunker djupt ner och försvarar sig med nio man bakom boll.
 
Efter 53 minuter får Messi en fantastisk passning på djupet. Argentinaren kommer fri mot Hart men kapas bakifrån av sin landsman Demichelis. Den svenske domaren tvekar inte utan dömer straff till Barcelona och Citys mittback får syna det röda kortet. Utvisningen är inget att snacka om, men straffen kändes något tveksam och frågan är om inte Demichelis fällde Messi precis utanför straffområdet. Det är svårt att se på reprisbilderna och naturligtvis ännu svårare för domaren som måste ta ett beslut inom loppet av ett par sekunder. Domaren dömer dock straff och Messi slår iskallt in bollen i mitten av målet. 1-0 till Barcelona och ett mycket viktigt bortamål för Blaugrana.


Priceless.
 
Efter målet tänder Barcelona till och pressar City rejält, men engelsmännen lyckas hålla undan och så fort bollen går ut över sidlinjen gör Pellegrini ett dubbelbyte. Kolarov och Navas får kliva av och och Nasri och Lescott kommer in.
 
Målet har ingjutit mod i Barçaspelarna och utvisningen förändrar naturligtvis matchbilden något. Blaugrana vågar chansa lite mer i passningsspelet och i och med att City är en man mindre blir det större luckor i försvaret – något Barcelona försöker utnyttja. En timme in i matchen kommer Piqué löpande längs vänsterkanten och fälls av Zabaleta. Barcelona får frispark i ett farligt läge till vänster om straffområdet. Xavi slår bollen mot mål, men Hart boxar undan den.
 
I den efterföljande sekvensen kontrar City genom Nasri och Negredo och det är ett fint anfall, men Barcelonaspelarna hinner tillbaka och Busquets täcker fransmannens skott.
 
Några minuter senare slår Cesc en crossboll mot Alves på högerkanten. Brassen hittar in till Xavi i utkanten av straffområdet och Barçakaptenen skjuter på ett tillslag, men bollen susar över ribban. Därefter samspelar Alves och Alexis på högerkanten, vilket friställer brasilianaren. Högerbacken avancerar mot mål och skjuter från en relativt snäv vinkel och får se bollen smita precis utanför bortre stolpen.
 
I den 70:e minuten kontrar City när Piqué går bort sig högt upp på egen planhalva. Clichy rusar med bollen längs Barcelonas högerkant och väljer tack och lov att skjuta själv från en dålig vinkel. Valdés har inga problem med skottet utan räddar enkelt. Ett par minuter senare gör Tata Martino sitt första byte när Alexis får lämna plats för Neymar. Samtidigt gör Pellegrini sitt tredje och sista byte när Dzeko kommer in och tar Negredos plats.
 
Barcelona fortsätter att trilla boll, men City sticker upp då och då. David Silva har ett mycket bra läge att göra mål, men Valdés gör en fin räddning och ser till att Barcelona behåller ledningen.
 
Tio minuter från ordinarie tid sticker Xavi in bollen till Cesc som därmed kommer fri i Citys straffområde. Cesc passar bollen i sidled till Piqué som enkelt bredsidar in 2-0 för Barcelona, men domaren blåser och målet döms bort för offside – felaktigt visar reprisen.
 
I den 86:e minuten gör Tata ännu ett byte – denna gång är det Cesc som har spelat klart och unge Sergi Roberto kommer in i hans ställe. Ju längre matchen går desto mer kämpar City sig tillbaka in i matchen. Dzeko får ett gyllene läge att kvittera, men tar i kamp med Piqué ner bollen med armen varpå domaren blåser frispark och Barcelona kan andas ut.
 
I den sista ordinarie minuten slår Piqué ut bollen till Alves på högerkanten. Brassen kombinerar med sin kompis Neymar som petar tillbaka bollen till sin landsman och friställer honom mot Hart. Den här gången gör Alves inget misstag utan placerar bollen mellan benen på hemmalagets målvakt och det är 2-0 till Barcelona!


Dani Alves satte spiken i kistan med sitt 2-0-mål i slutminuterna.

Luften går ur Manchester City och Barcelona passar säkert runt bollen inom laget till de tillresta bortafansen glädje och taktfasta olé-rop. Efter tre tilläggsminuter blåser domaren av matchen och Barcelona åker hem till Katalonien med ett fantastiskt bra resultat.
 
 
Kommentar
 
Det var tydligt att Barcelonaspelarna hade fått order om att inte riskera något, utan att hålla bollen inom laget och tålmodigt vänta på att ett läge skulle dyka upp. I första halvlek gjorde man det oerhört bra, problemet var bara att man i princip inte skapade någonting framåt. Med tanke på att City ställde upp en rejäl bussmur framför mål – tvärtemot vad Pellegrini inför matchen sa att man skulle göra – hade Barcelona svårt att komma till lägen då man inte ville riskera att tappa bollen genom att slå den där sista avgörande passningen. Det bästa läget Barcelona skakade fram var Xavis distansskott efter en dryg halvtimmes spel. Defensivt darrade det stundtals något och framförallt Negredo hade ett par chanser som gjorde att man satte det blåröda hjärtat i halsgropen.
 
I andra halvlek slarvas det något när Barcelona till synes släpper koncentrationen något. Blaugrana gör trots allt två otroligt viktiga bortamål och tvingar City att gå framåt på Camp Nou, något som kan visa sig vara förödande för Manchesterlaget. För att spela på hemmaplan var City väldigt defensiva i kväll och även om man hade ett par farliga lägen att göra mål kommer Pellegrini vara tvungen att välja en mer offensiv taktik till returen om hans lag ska ha en chans att ta sig vidare.
 
Jag måste säga att jag blev något förvånad över att Pellegrini faktiskt valde att spela så pass defensivt som man gjorde i dag. Det luktar lite Mourinho-taktik över det hela och tyvärr för Pellegrini och Citys del gick det inte vägen. Istället för att göra det man inför matchen sa att man skulle göra, nämligen spela sitt vanliga spel, parkerade man bussen och hoppades på det bästa och nu har City en väldigt brant uppförsbacke när man ska försöka åka till Camp Nou och vända det här resultatet.
 
Tata Martino hade å andra sidan helt rätt i att det lag som hade mest bollinnehav skulle gå vinnande ur matchen och anpassade taktiken helt perfekt. I införrapporten skrev jag att jag ville att Tata skulle visa att han var rätt man för att träna FC Barcelona och det tyckte jag att han visade i kväll. Enda minuset är egentligen hans byten, jag hade gärna sett att Pedro fick göra ett inhopp tidigt i andra halvlek i samband med Demichelis utvisning, men nu gick det ju bra ändå.
 
Kampen om en plats i kvartsfinalen är långt ifrån slut, men efter kvällens insats sitter Barcelona i pole position för att ta sig vidare och skicka ut Manchester City från fotbollens finrum.

 
Bäst i kväll:
 
+++ Laget. Varenda spelare i Barcelona gör en helt strålande insats. Enda undantaget är väl egentligen Dani Alves som slarvade något enormt, men han väger upp det genom sitt mål. Kvällens match var det perfekta exemplet på en fantastisk kollektiv insats där spelarna hjälpte varandra, löpte för varandra och satte laget före jaget 100 gånger av 100. Fantastiskt att se.
 
++ Víctor Valdés. Barcelonas nummer 1 har inte överdrivet mycket att göra under matchens gång, men räddade ändå Barcelona vid åtminstone två tillfällen och såg till att laget åkte hem utan att ha släppt in mål. Hur ska vi klara oss utan dig nästa säsong Víctor?
 
+ Lionel Messi. Argentinaren gjorde kanske inte sin bästa match om man ser till det individuella, men han kliver fram när det krävs. Ordnar straffen, sätter den iskallt mitt i mål och styr Barcelonas offensiv på ett bra sätt, särskilt i andra halvlek. Leo visar att den uppåtgående formen håller i sig och förhoppningsvis leder han Barcelona till ett par titlar den här säsongen.
 
 
Matchfakta
 
Mål:
 
0-1 Messi, min 54
0-2 Dani Alves, min 90
 
Gula kort: Dani Alves, Mascherano (Barcelona) och Álvaro Negredo, Kolarov (Manchester City)
 
Röda kort: Demichelis (Manchester City)
 
 
Statistik
 
Bollinnehav: 32% – 68%
Skott: 9 – 10
Skott på mål: 3 – 4
Hörnor: 1 – 4
Offside: 0 – 6
Regelbrott: 19 – 10
 
 
 
VISCA BARÇA!