Det behövs egentligen ingen direkt presentation av dagens motståndare. Real Madrid är inte bara ett av La Ligas mest framgångsrika lag genom tiderna, utan är även en maktfaktor i hela världen; så väl ekonomiskt som politiskt och inte minst på fotbollsplanen. Det finns många i Bilbao som har en tydlig åsikt om Madrid som klubb, men det får vi komma in på någon annan gång.

Det är dock viktigt att påpeka att Athletics bataljer mot Real Madrid på San Mames närmast kan liknas ett krig. Det finns många, inte minst de som föddes i Baskien runt 60-talet (men även många andra) och tidigare, som håller det här mötet som det mest laddade, även värre än det baskiska derbyt mot Real Sociedad.

Hur som helst så kommer Real Madrid in med ett gäng storstjärnor, och en fin form. Det här ska egentligen vara en match som Madrid-gänget plockar hem tre poäng och 2-3+ i målskillnad, om vi bara tittar på trupperna.

Men fotbollen fungerar inte så, och faktum är att på San Mames har Los Blancos haft det ganska tufft historiskt. Men dock inte det senaste, då framför allt på (nybyggda) San Mames.

Vi vill även passa på att korrigera Madrid-redaktionen: Athletic vann första matchen med 2-1 mot Leganes, och spelade sen 2-2 hemma mot Huseca, medan bortamötet mot Rayo Vallecano blev inställt. Laget har därför bara spelat två matcher av La Liga den här säsongen.

Det krävs från Athletic

Därför är det ju stor fördel Real Madrid. Men vad måste göras från Bilbao-lagets håll om det här ska sluta i ett kryss eller rent av en vinst? Rent motivationsmässigt lär det inte bli några problem, alla som spelar i Athletic vet hur viktigt det här mötet är. Inte bara för klubben, utan för staden och väldigt stora delar av Baskien.

På det fotbollsmässiga planet finns det dock vissa detaljer som laget måste utnyttja. Om Athletic ska kunna ta en poäng gäller det att i första hand sätta stopp för tre spelare (vilket är lättare sagt än gjort). Det är Isco (om han spelar), Modric samt Bale. Framför allt innermittfältarna Isco och Modric är de viktigaste kuggarna att grusa i det här maskineriet.

Athletic Club kommer att behöva utnyttja sitt fysiska spel, något som de till skillnad från många andra La Liga-klubbar är duktiga att på att göra. Aduriz, som väntas starta, kommer på det defensiva planet få en riktigt tung uppgift i att skära av passningsvägar, medan Raul Garcia och Susaeta kommer behöva ligga som ryggsäckar på Modric och Isco. Samtidigt får även Munain och Williams ta ett väldigt tungt arbete i det defensiva de också.

Kan Athletic störa uppbyggnadsfasen genom att skära av de typiska djupledlöpningarna och pressa högt så kommer det bli ett låst och stressat Madrid. Men då återstår ju förstås ett problem. Den vidsnabbe, och i form kanske bättre än Cristiano (i alla fall nu), Gareth Bale. Waelsaren är så oerhört svår att stoppa, men Iñigo Martinez väntas vara tillbaka, och kommer då även han att få ett oerhört viktigt jobb framför sig, tillsammans med bland annat Yuri.

Sammanfattningsvis kommer ett högt och ganska agressivt presspel behövas för att få stopp på Madrid. Men det här måste leda till bollvinst. Vi vet ju att om Athletic låter Real Madrid spela runt, så blir det bara en tidsfråga innan målen börjar trilla in. Men att faktiskt våga stå upp mot Madrid, med en hög press mot deras innermittfält, ovh försök att hålla i bollen, kommer göra att Marängerna hamnar i obalans, och så kan Athletic faktiskt skapa sig en chans att ta poäng i den här matchen.

Att hålla koll på i Athletic. För er som vanligtvis inte följer Athetic så finns det en del att hålla koll på. Den odödlige och nu 37 år unge Aduriz på topp är en av de. "Bart Simpson", det vill säga Munain, på mittfältet, är intressant, precis som Williams som ytterlöpare. Men vi vill även be er att hålla ett extra öga på målvakten Unai Simon, han som ersatte Kepa i målet. Samtidigt är förre PSG-spelaren Yuri någon som verkligen visat sig vara ett intressant nyförvärv för klubben.

Att hålla kolla på i Real Madrid. Alla? Ja, i ett lag med bara världsstjärnor är det svårt att säga bara ett fåtal spelare. Men Courtois kan spela, så det känns intressant. Samtidigt som förstås Bale och Modric innehåller två nyckelroller för laget.