Athletic Club – som aldrig trillat ut ur högsta serien – är rejält indragna i bottenstriden och med bara 13 matcher kvar vägrar formen infinna sig. Finns det verkligen en risk att Athletic club åker ur?

Jacob:
Det finns en ganska överhängande risk att man åker ur. Nu tror jag att klubben ser till att vidta åtgärder för att säkra en plats i högsta divisionen. Att åka ned i Segundan är inte ett alternativ. Blir det inte någon poäng och mediokert spel mot Osasuna imorgon så tror jag det kommer att skaka lite i betongfundamenten som klubben står på. Det gäller för laget att se till att göra mål på de chanser som skapas och att inte bjuda på något. Vilket har varit receptet ganska länge nu. Men kockarna har varit allt för slarviga med ingredienserna och soppan har inte blivit bra helt enkelt. I vissa fall till och med katastrof. Något måste göras från ledningen om inte Bielsa ändrar något (vilket han inte göra i onödan).

Anders: Jag tror definitivt inte man ska underskatta risken med att ett lag som lite befinner sig i fritt fall kan bli ännu mer spända när tankarna börjar komma att man riskerar att vara en del av det lag som spelar ner det klassiska Athletic i Segundan. Att det dessutom är väldigt ungt lag som inte varit med "när det blåser snåla vindar" kan också bidra. Det gäller att få bort orostankarna ur huvudet i kombination med att få spelarna att förstå allvaret så att det inte blir tvärtom så att man inte känner sig osårbar i en tro att de rödvita tröjorna ska lösa allt. Dessutom så är tre av de kvarvarande hemmamatcherna mot Real, Barcelona och Valencia så det gäller att ta poäng på bortaplan.

Marcelo Bielsa – tidigare höjd över allvarligare kritik trots mediokra resultat – har under den senaste veckan fått stå ut med en offentlig diskussion om han bör få sparken. Tidningarna har varit kritiska, Bielsa har offentligt tvingats utvärdera ifall han förtjänar att få sparken och Athletics vicepresident Corres uttalade sig om att förtroendet för tränaren nu börjar naggas i kanten. Sitter Bielsa kvar säsongen ut?

Jacob:
Jag hoppas att han sitter kvar säsongen ut men det borde, från klubbledningens sida, finnas en smärtgräns då tålamodet tar slut. Om inte resultaten kommer eller att något positivt händer snart så tror jag att klubben tvingas att sparka Bielsa. För att åka ur Primera Division skulle göra oerhört stor skada för ett stolt lag som Athletic.

Anders: Jag tror han sitter säsongen ut. Jag ser inte att någon annan skulle kunna komma in och uträtta mirakel. Det handlar nog mer om att Bielsa måste tillåta laget att spela med lite större marginaler och "grisa" sig till lite poäng så att man reder ut situationen och kan ta nya tag inför nästa säsong.

Vem var månadens spelare i Athletic? Vilka andra aspirerade på titeln?

Jacob: Jag anser att Ander Herrera är den enda spelaren som match efter match spelar på absolut toppnivå. Jag skulle kunna sätta honom som månadens spelare varje månad. Han bär det inre mittfältet på sina axlar. Han är ett föredöme inställningsmässigt och arbetsmässigt. Han ger alltid 100 % och besitter en oerhörd spelförståelse. Det enda som saknas är att han får till sina långskott. Då kommer han vara den absolut viktigaste spelaren i laget.

Anders: Otroligt svårt den här gången. Ingen egentligen. Den som hållit högst lägstanivå och som hållit sig till sitt spel är Ander Herrera så jag får helt enkelt säga Ander. När Athletic spelar bra så är Oscar De Marcos oftast bäst på planen så han får stå som utmanare.

Något annat – stort som smått – om eller kring Athletic du vill redogöra för?

Jacob:
Nej.

Anders: Jag kan inte låta bli att fuska lite och kommentera segern mot Osasuna här och det faktum att Llorente kom in. En tanke är ju att nu när Aduriz spel har gått i stå så kan man starta Llorente på bortaplan och Aduriz hemma. Att spela Llorente hemma ser jag som otänkbart men om man vill spela med större marginaler och lite mer långa bollar på bortaplan så ser jag det som ett riktigt bra alternativ att ha Llorente på topp. Något som han gjorde riktigt bra när han kom in mot Osasuna, dock fortsätter han att sumpa målchanser så att det nästan är galet. Om man däremot ska fortsätta med plottret i backlinjen och aldrig slå inlägg där man har övertag så kan man likväl fortsätta som man gjort hittills, raka vägen ner i källaren.

Tack till Jacob och Anders. Tack också till er som tog er tid att läsa deras resonemang. Fortsätt gänra diskussionen i forumet eller här nedan i kommentatorsfältet!