När nu transferfönstret (nästan) stängt kan vi ihop till en trupp på 23 man, varav hela 9 spelare inte fanns i Athletics seniortrupp förra säsongen. Hur ser du på det?

Anders: Generellt sett är det ju aldrig bra att byta ut halva laget år efter år. Samtidigt har Valverde redan nu visat att han spelar med en gammal stomme och klubben har sedan adderat spets och bredd. Två riktiga vänsterbackar som tränaren kan lita på istället för noll. Pålitliga startspelare från andra klubbar som Kike Sola och Mikel Rico, Etxeita som spelade hela tiden när Elche gick upp. Men framförallt den relativt tidiga signingen av Beñat Etxebarria. Han känns given på mitten i dagens mer konservativa Athletic och att han skrev på har säkert också sänt signaler till andra spelare som Athletic jagat att det här är ett lag som satsar seriöst. Dessutom är känslan att man för första gången på flera år har tagit in spelare som coachen behövde.

Det kommer såklart att ta ett tag att spela ihop laget men två segrar som start på säsongen har definitivt köpt Valverde tid.

Nicholas: Athletic har värvat starkt och framförallt har man värvat spelare med hjärta för laget. Något som är väldigt viktigt för en klubb som Athletic. Avsaknaden av konkurrens i startelvan har tidigare varit ett problem och jag ser bara positivt på nytt blod i truppen.

Joel: Bakom siffrorna döljer sig det faktum att klubbens president Josu Urrutia har gjort en ganska rejäl kursändring. Det faktum att toppfotbollen idag är en stor underhållningscirkus mer än något annat tvingar fram förändringar i en klubb som Athletic. Att tävla med pengar och flärd om de största talangerna kommer inte att leda till framgång, det förstår alla efter att Llorente, Javi Martínez och nu kanske också Ander Herrera så lättvindigt försvinner.

Urrutia gör det han kan för att hitta andra framkomliga vägar. Större fokus på lokalproducerade talanger i Lezama som idag i princip nästan helt utgörs av spelare från Biscaya och ett högre värdesättande av klubbkänsla och lojalitet till priset av en mycket mer åtstramad lönestruktur i klubben. Samtliga nio nya spelare är egna produkter, hemmafostrade och/eller är själva Athletic-supportrar.

Efter ett par år har Urrutia alltså vänt skutan tillräckligt mycket för att ha blivit av med de mest pengastinna legoknektarna och plockat in skickliga spelare Athleticprodukter som accepterar en måttlig lön, men en unik situation i den moderna fotbollen: att samtidigt vara en storstjärna och supporter i regionens mest betydelsefulla rörelse.

Full pott efter två ligaomgångar för Athetics del, men spelmässigt har det hackat lite grann. Är kvällstidningarna (och Spanien-redaktionen här på SvenskaFans) rätt ute när de tippar laget som topp-5 i serien?

Anders: Definitivt för tidigt att uttala sig tvärsäkert men klart är att hopp finns. Med risk för att låta klyschig så är ju alla treor lika mycket värda oavsett spel och motstånd så hittills är det bra på den fronten. Vad gäller motståndet för att komma topp fem så tycker jag det finns tre solklara topp fem i form av Atlético, Barcelona och Madrid. Det Simeone har gjort med Alético är formidabelt och med köpet av Villa står man starka trots tappet av Falcao. Bakom de tre för tillfället starkaste ser jag Athletic tillsammans med La Real från San Sebastián, trots tappet av Illaramendi ser dom starka ut, Valencia som har en vinnarkultur trots att man sålt sina bästa spelare hur många år i rad som helst.

Ett annat lag jag håller som outsider är Villareal som många nog underskattar. En klubb som fått ett reningsbad i segundan och som också har en vinnartradition samt bra spelare, hade jag fegat hade jag skrivit det här efter lördagens match för om Villareal startar med tre raka ser det riktigt bra ut. En annan outsider jag har är Celta som under Luis Enrique fått en bra start med tre raka utan förlust.

Nicholas: Spelet har minst sagt varit knackigt i inledningen, men jag tycker mig ändå se en stabil spelidé börja ta form och man får inte glömma att det tar några matcher att gå från ett galet offensivt skönspel mot en mer defensiv metodisk fotboll. Jag tror att om Beñat kan hitta formen och Muniain kan fortsätta på det han påbörjat så är vi definitivt ett lag att räkna med i toppen av tabellen. Jag vill dock slänga in en brasklapp i väntan på hela Herreraaffären... Förlorar vi honom kan vi nog droppa några placeringar...

Joel: Nej. Övre halvan av ligan är så pass jämn bakom den TV-pengsdopade duon så att allt förvisso kan hända. Men Athletic har inte tillräckligt bra anfallsbesättning för jämfört med de andra direkta konkurrenterna och Aduriz ensam kan inte producera över 38 omgångar tyvärr.

Vem blir säsongens spelare i Athletic Club?

Anders: Ander Iturraspe fast han kommer inte att räknas som det när alla summerar lika lite som Javí Martinez gjorde det ända tills han gick till Bayern och vann allt som går att vinna. Iturraspe har fått avlastning i form av Beñat, han har styrkan och tekniken att dominera ett mittfält, han regerar helt enkelt.

Fast någonstans hoppas jag att nån av de tre offensiva mittfältarna Susaeta, Muniain och Ander ska ta platsen. Kanske är det dags för Markel Susaeta att börja närma sig femton mål i ligan för, tro mig, våra toppforwards kommer att behöva avlastning, och då kommer han vara gjuten som årets spelare i Athletic. Muniain och Ander kommer förresten att slå passningarna om Susaeta gör alla dom här målen men det blir man ju inte årets spelare på.

Nicholas: De Marcos är en av mina favoriter och i år ser han ut att få spela en mer offensiv roll tillskillnad från förra året och lyckas han bara ta en plats i Valverdes startelva så är jag övertygad om att han blir lagets stora överraskning denna säsong. Annars så kan jag nästan sätta en stor summa pengar på att Muniain kommer blomma ut riktigt ordentligt i år. 2013/2014 är Muniains säsong!

Joel: Under försäsongens början talade väl allt för Oscar De Marcos, men efter skadad tycks han inte riktigt få plats i Valverdes startelva. Annars har Muniain så här i ligastarten visat att han har potential att studsa tillbaka till gammal fin form och i så fall är han en kandidat. Men troligtvis kommer lagkaptenen Carlos Gurpegi att vara säsongens bäste spelare – även i år!

Något annat – stort som smått – om eller kring Athletic du vill tillägga?

Anders: Första gången på tre-fyra år känns det som klubbledningen marscherar i samma takt som tränarteamet. Viktig är att plocka dom "enkla" poängen. Inte göra en pinsam cup som förra året och ta en europaplats i år. Om Championsplatsen kommer i år eller nästa är inte det viktiga men helt klart är att Athletic har truppen att konkurrera med bland kanske fem-sex lag som ska slåss om två EL- och en CL-plats. Pusselbitarna finns där. Nu är det bara att vänta och se om vi får dom lagda på plats i tid.

Nicholas: Jag kan knappt vänta på att få åka ner och besöka San Mames Barria. När jag var nere i Bilbao i våras såg det riktigt bra ut och jag tror att det inte kommer dröja innan man gör den nya arenan till en ointaglig hemmaborg.

Joel: Vi skippar de lite tråkigare nyheterna från augusti, som incidenten där en Athleticsupporter fångas på bild när han urinerar på bysten av Real Sociedad-ikonen Alberto Ormaetxea eller det faktum att Athletic säsong efter säsong, omgång efter omgång drar det kortaste strået när speltiderna görs upp av TV-bolag och ligapampar.

Istället vill jag lyfta fram Athletics näste storstjärna. Asier Villalibre firade sin 16-årsdag med att göra två mål när Athletics tredjelag Basconia vann sin Tercera-match i veckan. Han är nu uppe i tre mål på två ligamatcher. Dessutom blev han uttagen U17-landslagets matcher i veckan. Och han är själv Athletic-supporter naturligtvis…

Tack till alla läsare som tog sig tid. Fortsätt gärna resonera i kommentatorsfältet nedan!