Första halvlek

Som väntat intog Valladolid försvarsställning direkt och Barcelona höll i bollen det mesta av tiden. De första 30 minuterna misslyckades Barcelona med att skapa farliga chanser och just utanför motståndarens straffområde tog det stopp för Barcelona flertalet gånger. Valladolid var ganska nöjd med hur spelet såg ut men så fort hemmalaget vann bollen, fyllde de med mycket folk och satte full fart mot Ter Stegen. Tysken i Barcelona-målet stod för en svettig räddning när det unga turken Enes Unal testade lyckan med ett hårt och välplacerad skott. Men sista kvarten i första halvlek tillhörde Barcelona och Suarez, Alba, Dembele och Coutinho brände var sin chans medan den gamla Barcelona-målvaken Jordi Masip storspelade mot sitt forna lag. Barcelona lyckades inte förvandla sina chanser och första halvleken slutade mållös.


Andra halvlek

Barcelona startade andra halvlek som de hade avslutat första med högre tempo och snabba kombinationer med Dembele, Messi, Coutinho och Suarez. Tio minuter in på andra halvlek slog Suarez ett inlägg mot höger kanten, bollen såg ut att gå ut men Sergio Roberto fullföljde sin löpning och hann nicka bollen bakåt mot Dembele i straffområdet, fransmannen tvekade inte och slog bollen i mål på volley direkt.

Valladolid behöll lugnet efter målet och var fortfarande ovilliga att röra positionerna mer framåt, ett perfekt läge för Barcelona att behålla bollen i motståndens planhalva och försöka punktera matchen men Valverde hade bestämt sig för att få laget att backa hem. Barcelona bjöd hemmalaget in i matchen och med fansens stöd tog Valladolid över mer och mer. Det blev inte bättre när Valverde tog in Arthuro Vidal istället för Dembele för att sätta laget ännu mer i ett defensivt läge. Valladolid var ytterst nära att kvittera i den 77:e minuten när Keko fick ett briljant inlägg, dock träffade bollen spanjorens axel och hamnade i händerna på Ter Stegen i mitten. Malcom som hade bytts in fick ett friläge att avgöra matchen när klockan tickade mot 90 men återigen stod Jordi Masip i vägen. VAR skulle visa sitt betydelse i matchens sista minut när Valladolid fick bollen i nät efter en nick från Keko men reprisen visade att det var offside och domaren kunde med hjälp av VAR döma bort målet helt korrekt. 


Kommentar

Gräset var långt ifrån speldugligt skick och man undrar huruvida spelet borde tillåtas på en sån plan. Men Barcelona kan inte skylla allt på planen och det dåliga spelet på bortaplan från förra året ser ut att fortsätta även i år. Messi startade matchen till höger om anfallet men bristen på kreativitet tvingade argentinaren att söka sig alltmer mot mittplan för att starta igång anfallen. Barcelonas mittfält var inte i balans och samarbetet mellan Rakitic och Busquets med Coutinho var obefintligt. Dembele var väldigt rörlig och var ofta spelbar men fransmannen behöver utveckla sitt spelförståelse och kunna utnyttja sin fart och teknik bättre. Suarez slog bort några passningar och kändes ofarlig stora delar av matchen och man kan inte låta bli att oroas över att laget saknar en backup till Suarez då Uruguayanen visar ett nedgående trend sedan förra året. En annan spelare som uppvisar brister i sitt spel allt oftare är Pique, katalanen utsatte Ter Stegen för besvärliga situationer två gånger under matchen när han läste spelet fel och för att hänga med i snabba omställningar måste Pique höja sitt spel. 

Valverde var nöjd efter matchen och berömde Valladolid och deras spel och menade på att hans lag skapade många chanser under matchen och borde avgjort matchen tidigare. Dock undrar man varför Valverde fick sitt lag att backa efter målet och bjuda in Valladolid in i matchen på det sättet. Malcom gjorde ett pigg inhopp och Valverde hade kunnat ta in brassen i stället för Vidal och sätta mer press på Valladolid och tvinga dem att behålla sina försvarspositioner.