Första vinsten denna säsong kunde inte komma lägligare. Efter att i veckan total krossat PSG spelmässigt och målmässigt, så kom även första vinsten i La Liga och den mot grannarna från San Sebastián. 2-1 efter en stark första halvlek och två fullträffar på tre försök från lejonkungen Llorente. Perfekt.

Athletic startade med Iraizoz i mål och en backlinje där Javi Martínez återigen kunde hittas som mittback, något vi (eller kanske bara jag) konstaterat att vi inte gillar. I övrigt spelade Iraola, Amorebieta samt Aurtenetxe på som vanligt. I mitten körde De Marcos, Gurpegui, Susaeta samt Gabilondo på. Längst fram Llorente med Muniain bakom sig.

Efter att vi spelat ett antal matcher med mycket omställningar och olika roller för vissa spelare, tycker jag att vi kan lätt fastställa att  Muniain borde spela på kanten, Javi Martínez i mitten och Gurpegui på bänken. Bästa möjliga uppställning jag sett var nog den mot PSG och inte för att vi vann säger jag detta, utan jag samt mina vänner sa detsamma INNAN matchen startade. Ännu värre var nog att vi sa samtidigt att vi saknade Herrera, men det är för en annan artikel.

Nåja, Athletic rivstartade och dominerade första halvlek utan tvekan. Jag tror nog att Griezmann var smått bitter och ångerfull efter sitt uttalande under veckan innan matchen. Ni vet, det där med att Real Sociedad skulle vinna med 3-0 och att han skulle göra dessa tre mål. Absurt. Flertalet chanser sumpades, Muniain kom fri, sköt, räddades bland annat. Men i minut 33 då De Marcos lunkade lätt på högerkanten, hittade han in till Llorente som befann sig i straffområdet. Llorente tog emot bollen, vände runt Demidov och lade hur snyggt som helst in bollen bakom en utrusande Bravo i målet. Ett helt rättvist mål med en matchbild som kan beskrivas med bollinnehavet som låg på 60% för Athletic. 

Första halvlek tog slut och Athletic spelade så som vi hade tänkt oss i början utav säsongen. Mer kunde man inte be om, eller jo, att de blåvita grannarna skulle fortsätta vara passiva. 

Andra halvlek startade och allt gick neråt. Xabi Prieto vaknade till och matchbilden ändrades drastiskt. Erreala tog över, domaren missade två klara straffsituationer (Gurpegui skyldig vid ena, surprise?) och det hela slutade med att Javi Martínez var tvungen att kliva av med en skada. Och från ingenstans så prickskjuter Iñigo Martínez in bollen från egen planhalva och matchen stod nu 1-1 med ett Real Sociedad som utan tvekan tagit över. 

Jobbig period fortsätter efteråt med bland annat ett stolpskott utav Antoine "jag-ska-bara-göra-en-hattrick-mot-Athletic" Griezmann följt av en jätteräddning utav Iraizoz på returen. 

Men när det var som mörkast så klev han fram, precis som han ska. Och ja, jag talar om Llorente. Amorebieta lägger lite lätt en boll mot straffområdet på måfå, som han brukar göra, och där möter Llorente bollen med benskyddet. Snyggt styr han bollen förbi Claudio Bravo och 1-2 var ett faktum. Athletic lyckades hålla ledningen ända till slutet och årets första trepoängare i La Liga var inkasserad, hos grannarna, Anoeta, San Sebastián. Riktigt skönt måste jag säga.


Matchfakta:

Real Sociedad - Athletic Club 1-2 (0-1)

Mål: Iñigo Martínez (61', Real), Fernando Llorente (33', 70', Athletic Club)

Varningar: Real: Illarramendi,  Athletic: Amorebieta, Iraola, Gurpegui och Susaeta

Antoine Griezmann: Noll mål, noll poäng.