Derbyt mot lokalkonkurrenterna i San Sebastian kunde ha sett bättre ut. Ett starkt hemmalag och en svagt bortalag satte sin prägel på slutresultatet.

Krampaktigt och ineffektivt är två ord som bäst beskriver Athletic på bortaplan den här säsongen. När man dessutom kryddar det hela med en stor dos oflyt så kan det bara gå på ett sätt.

Särskilt när man möter ett Sociedad som visat mycket positiva resultat i säsongsinledningen och som är erkänt starka på hemmaplan.

Nej det var ingen positiv kväll för en ”rödvit”. Speciellt inte om man heter Mikel San José, och ni kommer att förstå varför om ni läser vidare.

Matchen börjar i högt tempo. Två taggade lag som ska göra upp om tre poäng. Man märker skillnad på inställning och inramning från det förra bask-derbyt mot Osasuna. Det här är hetare på alla plan.

Athletic startar med en offensiv uppställning med Muniain som släpande forward bakom Llorente och Gabilondo tar hand om vänsterkanten. Annars är det en sedvanlig uppställning.

De första tjugo minuterna handlar mest om ställningskrig och ”tjongande” bollar åt båda hållen. Inte mycket till spel för något av lagen. De båda ungtupparna Muniain och Griezmann visar initiativ och hunger. Muniain försöker sätta fart på spelet med sina kvicka rörelser och Griezmann visar på fart och fläkt i djupled.

Det är trångt och lite tillknäppt i båda straffområdena och inget av lagen får till några farliga chanser. Det handlar mest om några halvfarliga inlägg och distansskott i matchens inledning. Athletic tog tag lite i taktpinnen och hade lite mer bollinnehav precis innan det första oturliga ögonblicket denna kväll.

Det är i 24:e minuten som ett inlägg från Sociedads högerkant letar sig in till Zurutuzsa som nickar bollen på armen på San José och domaren blåser straff. Xabi Prieto sätter straffen, men den går om. Antingen pga Prieto stannar till för mycket i ansatsen eller att någon är för tidig in i straffområdet innan straffen slås. I vilket fall som helst så slår Prieto iskallt in den andra straffen också. 1-0 till hemmalaget.

Athletic tar över mer av spelet men slarvar mycket i uppspelsfasen och får blixtsnabba omställningar från bla Griezmann på sig. Athletic försöker måtta inlägg mot Llorente men det lyckas inte riktigt. Sociedad är väl samlade.

I 38:e minuten kommer en slumpboll mot Griezmann, Iraizoz går upp i duell med fransmannen och man tror att domaren ska blåsa frispark för Athletic men istället går spelet vidare och Griezmann skjuter bollen i stolpen. Han är säkert lika övertygad som vi andra att domaren skulle blåsa där så han missar helt öppet mål. Mycket nära 2-0 för Real.

Strax därefter så har Susaeta ett bra skottläge men skjuter strax utanför och spelet böljar fram och tillbaka, men annars så var det ingen speciellt rolig första halvlek. Mycket avblåsningar och dåligt spel från båda lagen.

Andra halvlek drar igång och Caparrós har bytt in Toquero istället för Gabilondo som varit ganska blek i första halvlek. Det har inte gått länge förrän den andra oturliga incidenten dyker upp. Även den här signerad San José.

Ett inlägg kommer, återigen från höger, och dimper ned precis framför fötterna på Mikel som styr in bollen rätt upp i krysset i det egna målet. Svårt att veta vad som hade hänt om han släppt bollen då Joseba Llorente lurade just bakom honom i det skedet, men oj vad oturligt för den unge mittbacken.

Athletic byter in Orbaiz på mittfältet och senare även Iturraspe men utan att få till något farlig reduceringschans. Llorente får till några halvträffar med huvudet. Susaeta har något skott och Muniain försöker ta sig igenom, men Sociedad spelar bra försvarsspel och offrar sig.

Athletic spelar oinspirerat och utan finess tanke. Det slås in inlägg på chans och där inne finns det ingen hunger alls. Det är ett blekt lag från Bilbao där det egentligen bara är Iraola som når upp till normal standard. Även Iraizoz spelar bra och räddar laget från ännu fler mål i baken. Till och med Javi Martinez var blek och blev utbytt i slutet.

Det blir för första gången mållöst från de rödvita. Uppryckning krävs om man ska haka på i Europa-racet.

Matchfakta @ Athletic-club.net