Inför
I och med att Valencia och Sevilla båda tappade poäng kunde Atlético Madrid följa med Barcelona och Real Madrid i toppen av La Liga. Omgång 11 avslutades på Anoeta i San Sebastian där den temporära tränaren för Real Sociedad valde att mönstra följande elva:
(4-3-3)
Zubikarai
Carlos Martinez-Martinez-Mikel-Yuri
Bergara-Prieto-Granero
Vela-Aguirretxe-Castro
 
Atlético valde samma startelva som mot Malmö FF:
(4-4-2)
Moya
Juanfran-Miranda-Godin-Siqueira
Arda-Gabi-Mario-Koke
Raul Garcia-Mandzukic
 
Första halvlek
Under de första minuterna har matchen fortfarande inte satt sig och båda lagen har svårt att få till något vårdat spel. Men när Raul García är med i anfallet finns en uttalad taktik att slå långa bollar som han ska vinna, ofta mot en ytterback som är en mindre nickstark spelare. Det var det som hände efter tio minuter. Moya slår en långboll och RG vinner duellen och skarvar till en djupledslöpande Juanfran. Juanfran passar tillbaka till García som slår ett flackt inlägg mot bortre stolpen där Mario Mandzukic dyker upp och tycker upp bollen i nättaket! Kroatens 5:e mål den här säsongen i La Liga.
 
Det tar inte många sekunder innan Real Sociedad tar över initiativet i matchen och får igång ett offensivt spel. Atleti agerar nonchalant och lyckas inte rensa bollen ordentligt. Mario drar även på sig ett gult kort.
Vanligtvis brukar Atlético hålla en ledning genom att ha ett ordnat och skärpt försvarsspel. Därför känns 1-1 målet som en blixt från klar himmel. Vela får tag på bollen ett par meter utanför straffområdet och med ett snyggt och placerat långskott hittar han in bakom Moya. Atléticomålvakten kanske kan ha varit skymd men snarare ett bra avslut!
 
Atlético är märkbart störda. Arda Turan och Juanfran drar på sig varningar för snack. Även Yuri i Real drar på sig ett gult kort i en match som inte alls varit särskilt ful.

Vela kommer in i straffområdet i minut 23, Godín försöker glidtackla, fäller Vela men domaren blåser inte för straff. Vela söker den väldigt mycket, för mycket tycker domaren och ger honom gult kort för filmning. Svårt att säga om det är straff eller inte men han ramlar enkelt den goda Vela.
 
Lagen turas om att vara det mer bollförande laget i perioder även ifall La Real känns som om de är det tyngre laget. Mario Mandzukic, som jag börjar tröttna på ordentligt i och med hans konstanta klagande, är ensam längst fram men hjälper inte heller till med att försöka ordna upp spelet. Arda försöker vara kreativ med oftast går det för långsamt eller är det slarvigt passningsspel.
 
Och slarv skulle det komma mer av. Miranda som brukar vara en stensäker passningsspelare visar upp en helt ny nonchalant sida av sig själv när inte har koll på att Aguirretxe ligger uppe och fiskar när han ska spela ner bollen till Moya från halvplan. Moya är dock med bra ute och stör Aguirretxe så pass mycket att han hamnar ut läge men har ändå en bra vinkel att slå in bollen i mål men avslutet blir för tamt och Godín kommer glidandes och lyckas stöta bort bollen någon halvmeter från mållinjen. Nära 2-1!
 
Något mer händer inte i första halvlek.
 
Andra halvlek
Det tar inte mer än 5 minuter innan Siqueira hinner dra på sig två gula kort. Båda lika dumma. Först går han in med sträckt ben och med fotsulan upp, solklart gult. Fyra minuter senare hamnar han efter i en löpduell och tror han är tillräckligt nära situationen för att kunna slänga ut ett ben men han lyckas inte bättre än att han tacklar omkull Vela och ska självklart ha sitt andra kort och blir därmed utvisad. Det känns som han ofta hamnar fel i sådana situationer. Felipe Luís är saknad…
 
Minuterna senare är Mario Mandzukic nere och agerar försvarare när han i hög fart springer in i Carlos Vela med sin axel. Vela ramlar omkull och tar sig för ansiktet men domaren friar ännu en gång. Första reaktionen i soffan är att det inte är straff och det är först i den långsamma reprisen man ser vad som händer samtidigt som Vela blöder i munnen och Mario har både blod på tröjan och ont i axeln så där hade Atleti tur och det kan varit för att de nyss åkt på rött kort som domaren, som förövrigt inte var sen med att hitta frisparkar, valde att fria.
 
I och med utvisningen byts Mario Suarez ut och Ansaldi går in som vänsterback. Raul García som varit en variant av anfallare och högermittfältare blir nu enbart högermitt när Koke går ner bredvid Gabi och Arda till vänster. Detta innebär att Mario högst upp blir ännu mer isolerad.
 
Atlético sjunker lågt och Real Sociedad spelar med energi och självförtroende och har full koll på mittfältet och på matchen men efter en timmes spel är det Atleti som får den farligaste chansen. Ansaldi lyckas norpa åt sig bollen högt upp på offensiv planhalva och får tid att måtta ett bra inlägg längs med marken. På bortre ytan finns Mandzukic som bara behöver få bollen på mål men skottet går en halvmeter utanför stolpen. Mål där och jag tror vi hade kunnat tråka oss till en vinst...
 
Några minuter senare är det dags igen. Ansaldi är i vägen för ett inlägg och det ser ut som bollen träffar armen men återigen väljer domaren att fria. Bollen kan även ha tagit på höften och jag låter bli att spekulera. En sak är säker, Atletico har tur att de inte får straff emot sig ikväll.
 
Atlético sjunker lågt med alla 9 utespelare men när man väl ska försöka få fast bollen offensivt och få något spel överhuvudtaget slarvas det och både Gabi och Koke drar på sig taktiska gula kort när La Real är på väg att kontra.
Sociedad har mycket boll utan att skapa några målchanser och precis när jag är på väg att anteckna det slår man ett inlägg från vänster. Miranda står två år ifrån Aguirretxe som enkelt kan få en skarv på bollen som hittar in bakom Moya. 2-1 i minut 85. Ridå…
 
Arda och Gabi går ut och ersätts av hemvändaren Griezmann och Cebolla men de lyckas inte göra något alls och Real Sociedad kan enkelt spela av matchen och ta sin andra vinst för säsongen.
 
Atlético kommer verkligen inte upp i normal standard och Simeone har mycket att fixa till under uppehållet. Framförallt är världens bästa försvarsspel som bortblåst, fokusen och löpviljan likaså och det är uppenbart att den solklara tro på spelet som vi hade förra året inte längre finns där. 7 av 11 spelare åkte på kort idag och det är ett bevis på att det inte är helt harmoniskt i truppen för tillfället.
 
Uppehåll nu där flera ska iväg och spela med sina landslag. Nästa match är mot Malaga lördagen den 22 november klockan 16.00. Nya tag då! Aupa