Det började bra med en chans för Llorente redan i andra minuten. Han fintar, skjuter och Realspelare rensar på mållinjen. Det är precis sådana lägen som måste bli mål om Athletic ska få till några poäng på bortaplan.

Annars är det Real som anfaller men Athletic tillåts ha boll och sätts inte under allt för hög press inledningsvis. Ronaldo och De Maria skapar oreda på varsin kant. Amorebieta som hamnat som vänsterback har fått äran att se till dessa två herrar som gillar att skifta kant.

Lite spelövertag för hemmalaget självklart. Ronaldo försöker få till en volley på ett inlägg från kanten men får ingen ren träff. Det var lite osäkert om han skulle kunna start matchen men så här långt ser man inga spår av någon skada.

Det är Higuain som i 19:e minuten tar sig mellan Amorebieta och San José och sätter säkert 1-0. Lite taffligt försvarsspel men starkt av argentinaren. Han är bombsäker i de sådana lägen.

Athletic får en reduceringchans redan två minuter senare när Susaeta – kanske den piggaste ”atleten” ikväll – får en ypperlig skottchans men hans sikte är inte riktigt inställt. Skotten går en bit utanför bortre stolpen.

Athletic har ett offensivt lag och försöker skapa chanser. Llorente får i 29:e minuten en boll på fötterna som han tar emot vänder och skjuter ett rappt skott som Casillas får sträcka ut ordentligt på för att hålla från nätmaskorna. Istället för en kvittering så kommer en snabb kontring av Real och Özil serverar Ronaldo som gör 2-0.

Athletic försöker ändå att skaka av sig detta och försöker få till än mer framåt men slarvar lite med uppspelen och det blir livsfarliga kontringar och omställningar för Real. Vid ett tillfälle kommer de tre mot en och det är bara tur för Athletic att Real inte leder med 3-0.

Men sen i 40:e minuten så dribblar sig Iraola igenom på högerkanten yttersidspassar ut till Gabilondo på vänsterkanten och han skickar in ett inlägg som till slut hamnar hos Llorente som kan sätta reduceringen.

Så slutar första halvlek. En jämn första halvlek med Real som det effektivaste laget med lite farligare chanser. Men Athletic har lyckats få Real en aning ur balans.

Andra halvlek börjar som den första slutade med Athletic som försöker etablera spel mot ett samlat Realförsvar och som slutar med att man kör fast och får blixtsnabba kontringar från Ronaldo och Co. Mot sig.

Athletic får ingen riktigt bra chans att komma in i matchen för i 56:e minuten så fäller Susaeta klumpigt De Maria som tagit sig in i straffområdet. Sergio Ramos får slå straffen och gör inga misstag. 3-1 till hemmalaget.

Sen rullar det på med frisparksmål från Ronaldo i 62:a minuten. Jag vet inte vad Iraizoz gör på det skottet. Det ser ut som han förväntar sig en skruv men bollen dyker bara och Iraizoz viker sig och styr in bollen i nättaket. Fräsig frispark av Ronaldo men det ser lite billigt ut.

Det blir sedan även 5-1 till Real Madrid och blir till slut stora siffror, precis som i Barcelonas bortamatch mot Almería. Det är lite tråkigt med dessa två lags överlägsenhet men jag tycker återigen att Athletic faller med flaggan i topp. Man försöker att spela och skapa på bortaplan. Det måste vi fortsätta med.

Sista delen av matchen handlar mest om en del byten.

Kvällens bästa spelare i Athletic var Susaeta tillsammans med Iraola på kanten. Det var där Athletic kunde ta sig fram och samspelet mellan Susaeta och Iraola är fint att se på. Det går snabbt och framför allt, det går framåt. Susaeta var pigg och ville mycket. Bra match från hans sida.

Real Madrid känns väldigt stabila defensivt och oerhört giftiga framåt och det är inte många lag som kommer att ta poäng på Santiago Bernabeu.

Nu har vi - på pappret - lättare motstånd de närmsta matcherna med Osasuna på hemmaplan härnäst.

Matchstatistik