SOMMAREN SOM GICK OCH EN STARK HÖST
Det har varit en ganska lugn sommar för PSV sett till aktiviteten på övergångsfönstret. Klubben har fokuserat på att behålla de nyckelkomponenter som gjorde att man slutligen vann Eredivisie ifjol och var en hårsmån från avancemang till kvartsfinalsspelet i UEFA Champions League. Samtidigt som holländsk fotboll befinner sig i en rejäl identitetskris var ligasegern, som förövrigt ordnades med hjälp av De Graafschaps kvittering mot Ajax i den allra sista ligaomgången, en viktig faktor för att Phillip Cocu skulle kunna fortsätta lagbygget under 2016-2017. Intäkterna som spel i UEFA Champions League inbringar är ännu viktigare för en klubb i Benelux-regionen, trots dess stolta representation sett till de 30 senaste åren i Europas anrikaste klubblagsturnering.

Utan de här intäkterna blir det mer eller mindre omöjligt att kunna hävda sig mot de bästa lagen, men också behålla de allra bästa spelarna. Eredivisie är och förblir en ”mellanstation” för många fotbollsspelare som sedemera tar steget till en av Europas toppligor. Därför var det väldigt viktigt att ta direktplatsen till Champions League, speciellt då ligans status sjunker för varje spelad säsong. Det gäller inte enbart spelkvalitéen eller de ekonomiska musklerna utan framförallt det faktum att Eredivisie tappat så mycket mark i jämförelse med de sista åren att man numera ligger på en 15:e plats på UEFA:s ligaranking.

Med allt det här i åtanke har PSV:s klubbledning jobbat för att försöka förstärka laget innan övergångsfönstret stängde. Den här sommaren har man lyckats knyta åt sig 20-årige Bart Ramselaar som är PSV:s dyraste värvning i sommar (€4,3 miljoner), men mycket mer än så har man inte gjort sett till spelarköp. Resten av spelarna som kommit in har antingen gjort det som bosmanfall eller på lån från klubbar som har det betydligt bättre ställt. Det gäller Siem de Jong (Newcastle, lån), Oleksandr Zinchenko (Manchester City, lån) och Daniel Schwaab (VfB Stuttgart, bosman). Utöver det har man bara värvat unge Hidde Jurjus från De Graafschap, men han har lånats ut till Jupiler League under den nyligen påbörjade säsongen.

Det har dock inte hänt jättemycket på minuskontot heller. Jeffrey Bruma jagades av många klubbar på kontinenten, men hamnade slutligen i Wolfsburg för €13,5 miljoner. Utöver det har Adam Maher (som aldrig blivit den spelaren alla förväntade sig när han tog klivet från AZ Alkmaar) lånats ut till Osmanlispor. Marco van Ginkel återvände till Chelsea efter låneperioden i Eindhoven och Maxime Lestienne spelar numera i Rubin Kazan efter att ha lånats ut till den ryska klubben. Stijn Schaars gick gratis till Heerenveen, men han hade en högst sekundär roll förra säsongen.

PSV har, till skillnad från Atlético, inlett det inhemska ligaspelet starkt. Innan säsongen drog igång på allvar spelade man dock en Supercup-final mot Groningen som vanns ganska enkelt med 0-3. Cocus manskap har vunnit alla matcher förutom en match. Man inledde med en seger i en relativt jämna tillställning mot Utrecht på bortaplan (1-2). Därefter besegrade man AZ Alkmaar med 1-0 hemma på Phillips Stadion med 1-0. Därefter gjorde man precis som Atlético: man slog den kommande motståndaren med 0-4 på bortaplan, i det här fallet var det dock PEC Zwolle som inte hade särskilt mycket att sätta emot spelmässigt. Innan landslagsuppehållet i september spelade man oavgjort mot Groningen på hemmaplan i en match där spel mot ett mål inte kan beskrivas på ett bättre sätt än att man tittar på statistiken: 37-4 i skott, 22-2 i skott utanför mål, 7-1 i skott på mål. Trots det massiva övertaget, en man mer i en timme och mängder av målchanser slutade matchen otroligt nog 0-0. Säsongens första besvikelse lade sig över Phillips Stadion, men två veckor senare, närmare bestämt i lördags kväll lyckades man vinna med klara 0-4 mot NEC Nijmegen som inte hade särskilt mycket att sätta emot. Den här gången var effektiviteten på en annan nivå och ordningen återställd.

PHILLIP COCUS FLEXIBILITET – ETT VAPEN ATT SE UPP FÖR
När det holländska landslaget tog sig till semifinal och slutade trea i VM-slutspelet i Brasilien för lite mer än två år sedan sågs det som en framgång, men så här i efterhand är känslan att Louis van Gaal bara lyckades släta över de frågetecken som gömde sig under ytan. Holländsk landslagsfotboll är i kris efter det misslyckade kvalet till EM i Frankrike och den svaga starten på det nurvarande kvalet gör att förbundskaptenen Danny Blind sitter löst. PSV var i stort sett det enda ljuset inom det holländska fotbollsmörkret när man nästan slog ut Atlético ur fjolårets upplaga av UEFA Champions League. Det har till viss del gjort att det blossat upp en debatt inom holländsk fotboll om att man kanske måste börja anpassa sig till motståndarna och kriga sig fram till resultat istället för att göra så som man gjort sedan Johan Cruijffs dagar. PSV är annorlunda i det avseendet. Dels p.g.a. Cocus förmåga att anpassa sig till motståndarna, men också för att spelartruppen kan variera spelsystem och inte köra fast i det klassiska 4-3-3 som väldigt många klubbar använt sig av.

Cocu har använt sig av 4-2-3-1 (Zwolle) och 4-1-4-1 (Utrecht, AZ, Groningen) under den pågående säsongen. Startelvan skiljer sig inte särskilt mycket från dubbelmötena med Atlético för ett halvår sedan, men i just de matcherna gick Cocu ifrån sitt sedvanliga sätt att spela på och introducerade ett spelsystem som sedemera Leganés och Alavés använt sig av i de inledande ligaomgångarna. PSV är visserligen spelförande i en överväldigande majoritet av matcherna i Eredivisie, men i deras fall är man en bit bort från Ajax i den delen av spelet.

Med det sagt har holländarna ett spel i Eredivisie och ett annat i Champions League. Cocu har enligt rapporterna i Eindhoven testat två olika spelsystem inför mötet med Atlético: 4-3-3 och 5-3-2. Det förstnämnda är alltså deras sedvanliga som de mycket väl kan använda sig av, men när det gäller det sistnämnda var det just med det som PSV gick ut på Calderón under förra våren. Den gången spelade Héctor Moreno (MB) med Jeffrey Bruma (HMB) och Nicolás Isimat-Mirin (VMB) emellan sig för att avlasta det centrala mittfältet med Andrés Guardado, Davy Pröpper och Marco Van Ginkel i uppspelsfasen.

Det var ett framgångsrikt recept som dessutom gjorde att holländarna skapade ett överläge i just uppspelsfasen mot Atléticos anfallare (Yannick Carrasco-Antoine Griezmann). Man letade ofta efter Luuk de Jong, antingen bakom ryggen på Augusto Fernández eller via längre bollar. Atleti hade en hel del problem med det här spelsystemet. Bollar i mellanytorna bakom Augusto/Gabi till en inspringande Marco van Ginkel samt passningar runt Atletis ytterbackar var en annan variant som holländarna praktiserade med framgång.

SPELARTRUPPEN
PSV har inte offentliggjort någon spelartrupp till matchen..

-
Jürgen Locadia
Siem de Jong?

LÄGET I PSV
Cocu har hela spelartruppen tillgänglig förutom Jürgen Locadia. 22-åringen åkte på en ljumsksada 30 minuter in i matchen mot Groningen strax innan landslagsuppehållet och tvingades därmed utgå. PSV:s läkarteam fastställde att Locadia väntas missa uppemot 8 veckor och i nuläget tyder det mesta på att han är tillbaka till månadsskiftet oktober-november. Vad som gäller i de båda inlånade spelarna Siem de Jong och Oleksandr Zinchenkos fall är dock betydligt mer oklart. De Jong har bara spelat en timme med Jong PSV efter en längre tids skadefrånvaro och väntas med stor sannolikhet inte komma med i truppen till matchen. Ukrainaren å sin sida har haft en ganska hektisk period på två veckor där han först köptes loss av Manchester City i början av juli, gjorde försäsongen med engelsmännen och lånades ut till PSV dagarna innan övergångsfönstret stängde i augusti. Därefter åkte han på landslagssamling med Ukraina och återvände med en mindre knäskada som hindrade honom från spel i lördagens match mot NEC.

Båda spelarna tränade dock med resten av truppen under måndagens förberedelser i Eindhoven. Däribland fanns även svenske Jong PSV-spelaren Ramon Pascal Lundqvist och två andra ”jonkies”. Lundqvist gjorde debut i helgens ligamatch och kan nog infinna sig åtminstone på bänken beroende på vad Cocu bestämmer sig för med De Jong och Zinchenko.

Annars vilades Andrés Guardado och Santiago Arias mot NEC för att de skall vara fullt återställda och fokuserade inför Champions League. De båda har varit på landslagsläger, men i colombianens fall missade han Brasilien-matchen p.g.a. en avstängning.

Holländarna kommer starta med Jeroen Zoet i mål. Han kommer i sin tur ha en fyrbacks eller fembacsklinje framför sig beroende på vilket system Cocu bestämmer sig för. Det som står klart är att Santiago Arias spelar till höger och beroende på system återstår det att se om det blir i en wingback-roll eller som en ytterback. Arias är dessutom en förvånansvärt bra dribbler. Detsamma gäller Jetro Willems, men till vänster av försvarslinjen. Båda spelarna har goda offensiva kvalitéer och är inte bara duktiga passningsspelare utan kan också slå riktigt fina inlägg mot anfallsbesättningen. Willems är svagare i defensiven, men har också en något bättre offensiv i sig.

Därefter återstår det att se om de självskrivna Nicolás Isimat-Mirin och Héctor Moreno får sällskap av Daniel Schwaab i en trebackslinje eller inte. Mexikanen är väldigt spelskicklig och kan ta sig upp i banan med hjälp av sina individuella kvalitéer med boll. Han kommer antagligen ta över rollen som Bruma (speluppläggare från försvarslinjen) hade under förra säsongens möten lagen emellan. Det gäller även att se upp med Moreno på fasta situationer där PSV är väldigt duktiga.

Cocu kommer med stor sannolikhet inte göra några förändringar centralt på mittfältet där Andrés Guardado är självskriven ihop med Davy Pröpper och Jorrit Hendrix. Den sistnämnde i den trion är lagets ankare och blir väldigt viktig när det gäller att organisera och bryta upp Atléticos anfallsspel, speciellt mellan PSV:s lagdelar. Han är också den som brukar sätta första passningen i anfallsspelet. Det är han väldigt bra på. Hendrix kan också turas om med Pröpper för att komma i andra våg eller fylla på när holländarna anfaller. Mexikanen är speldirigeten som kan spela mellan sina båda lagkamrater, men också i en offensiv mittfältsposition. Det blir viktigt att skärma av mittförsvararnas och Guardados uppspel längre upp i banan med ett väl avvägt presspel.

Guardado är också den spelaren som antagligen skyddar bollen bäst vilket också gör honom till en mycket viktig figur. Pröpper är mittfältsdynamon och en riktig box-to-box mittfältare som har en enorm lungkapacitet, men också spel i sig. Han är dessutom farlig när han kommer i andra våg för det är just där som han gör majoriteten av sina mål.

Luciano Narsingh spelar primärt till höger eftersom hans största styrka ligger i spelet 1-mot-1. Snabb, kvick, relativt bra djupledslöpare, men framförallt farlig individuellt.  På andra kanten väntas Gastón Pereiro spela. Uruguyanen blev som bekant utvisad i första matchen och är en riktigt elegant spelare som också han har en väldigt fin förmåga att göra sin spelare p.g.a. hur nära han håller bollen vid fötterna när han dribblar. Han är dock mer av en klassisk playmaker som spelar på en kant än en ytterforward.

Ensam på topp: Luuk de Jong. Ett kraftpaket som är enormt bra i luftrummet. Duktig tekniskt, mycket bra på att hålla upp bollen och svår att ha att göra med i spelet med ryggen mot mål. Han kan dessutom bidra i speluppbyggnaden och i avslutningsfasen.

STARTELVAN (4-3-3/5-3-2)
Zoet; Arias, Isimat-Mirin, Héctor Moreno, Willems; Hendrix, Guardado, Pröpper; Narsingh/Schwaab, De Jong, Pereiro

SEGERN SOM GAV TILLBAKA SJÄLVFÖRTROENDET
Efter en minst sagt trevande inledning på årets ligaspel, var det islossning i den andra halvleken i den tidiga lördagsmatchen borta mot Celta Vigo. Fyra mål gjorde gästande Atlético, varav lagets främste målskytt förra säsongen Antoine Griezmann gjorde två, Koke och Correa varsitt. Därmed var lagets första trepoängare inkasserad i ligan och framförallt fick laget en skön boost av självförtroende inför fortsättningen av den tuffa månaden september. Där laget har sex matcher framför sig fram till nästa landslagsuppehåll i början av oktober. Två matcher per vecka och resande på det, tär på kroppen och psyket...

Rent spelmässigt var skillnaden från de två inledande ligamatcherna att Cholo Simeone matchade tre offensiva pjäser i startelvan i sin 4-3-3 formation. Där Koke och Saúl kamperade ihop med lagkaptenen Gabi centralt, där den rutinerade kaptenen hade den defensiva ankarrollen. Tre canteranos som jobbar stenhårt för laget och även gav understöd till de tre anfallarna i form av Carrasco, Torres och Griezmann. Där belgaren och fransmannen även gjorde ett uppoffrande arbete i defensiven när det behövdes och hjälpte förtjänstfullt till på varsinn kant. Det har sett allt för statiskt ut i de tidigare matcherna med fyra egentliga centrala mittfältare på planen. Nu hittade man lite mer ytor mot ett spelande lag som Celta som dessutom saknade sin främsta offensiva pjäs i den skadade Orellana.

Faktum är att alla fyra målen kom från Atléticos offensiva högersida, varav Griezmanns två mål skedde på nick efter fina inlägg från Saúl och Juanfran. Det första målet var ju en riktig delikatess när Griezmann slår ett väl avvägt inlägg från högerkanten mot en djupledslöpande Koke som möter inlägget direkt med vänsterfoten och in i mål bakom en chanslös Celtamålvakt.

Men även om laget gjorde fyra mål framåt hade matchen kunnat få en annan utgång om Celta hade förvaltat sina målchanser. Man hade ju två riktigt vassa innan gästerna tog ledningen i den 53:e minuten. Två liknande frilägen som man inte är van att se det normalt så stabila Atléticoförsvaret släppa till. Mot ett vassare motstånd hade det straffat sig, nu kom man undan med blotta förskräckelsen. När avslutet från Celta tog i utsidan av burgaveln sedan Oblak stängt av vinkeln och sedan se det andra avslutet smita precis utanför sin ena stolpe...

Med sina två mål från i lördags är Antoine Griezmann numera bäste målskytt under Cholo Simeones era i klubben som tog sin början dagen före julafton i december 2011. 59 mål är fransmannens imponerande målskörd, sedan han anslöt till Madridklubben från Real Sociedad sommaren 2014. Speciellt med tanke på att han ofta inte spelar som en renodlad nummer nio, dessutom är endast ett av målen inprickat från straffpunkten. Vem var det han passerade i toppen av skytteligan under Cholos tid i klubben? Radamel Falcao naturligtvis. Colombianen som haft det så tungt sedan han lämnade Madrid för franska rivieran och AS Monaco.

Det började bra i Ligue 1, men en knäskada och har satt sänkt framfarten för El Tigre som har två misslyckade lånesejourer i Manchester United och Chelsea bakom sig sedan han återhämtat sig från knäskadan.

SPELARTRUPPEN
Oblak, Moreira; Juanfran, Godín, Giménez, Savic, Lucas, Filipe Luís; Tiago, Gabi, Koke, Saúl, Augusto Fernández, Gaitán, Carrasco; Griezmann, Fernando Torres, Correa, Gameiro

-
Miguel Ángel Moyà, Alessio Cerci
Šime Vrsaljko, Thomas

LÄGET I ATLÉTICO
Skadeläget i truppen är bra, där ingen av de bärande spelarna saknas och Cholo kan mönstra precis den startelva som han önskar. Men argentinaren är ingen anhängare av rotation, något som han påpekade på presskonferensen inför matchen i Eindhoven. ”Rotation är till för att vinna matcher, inte för att tillfredsställa spelare!” För oss som har följt argentinarens framfart med vårt älskade Atlético de Madrid kommer det inte som någon större överraskning. En plats i startelvan i den vackraste av tröjor förtjänar man, genom blod, svett och tårar. Vem har glömt hur pass svårt Griezmann hade att ta en plats i startelvan under sin första höst med Atleti?

Det var först efter målorgien borta mot Athletic, som fransmannen klev av perrongen och in i startelvan permanent. Därför kommer nyförvärven att matchas in långsamt under säsongen och Nico Gaitán är en som har kämpat för sin speltid och även sin plats i matchtrupperna. Nu ryktas argentinaren vara påtänkt för startelvan mot PSV. Kanske för att han tog till sig av kritiken han fick under söndagens träningen i Madrid. Där han fick en känning av hårtorken efter att inte ha kämpat tillräckligt efter att ha tappat bollen och svarat med att vinna flera närkamper kort därefter. Det tål att nämnas att Simeone även berömde sin landsman efter att han ändrat attityd. 

Tränarstaben med Cholo i spetsen har inte varit generösa när det gäller en potentiell startelva. Pressen har bara luskat ut att det kommer bli någon eller några enstaka förändringar i startelvan jämfört med tidigare matcher. José María Giménez kan mycket väl starta mot PSV p.g.a. PSV:s snabba omställningar. Uruguyanen är snabbare är Stefan Savic och det är något som kan göra att Cholo bestämmer sig för Giménez istället för montenegrinen. Augusto Fernández slåss om en startplats med Carrasco. Detsamma kan vara fallet med Nico Gaitán som i så fall startar istället för belgaren. Gameiro kommer antagligen att få chansen istället för Fernando Torres. Det har dessutom viskats lite om Correa i en potentiell 4-3-3-uppställning, men i nuläget verkar det avlägset. 

STARTELVAN (4-3-3/4-1-4-1)
Oblak; Juanfran, Savic/Giménez, Godín, Filipe Luís; Gabi, Saúl, Koke; Gaitán/Augusto Fernández/Carrasco, Griezmann, Gameiro/Correa

DATUM: Tisdagen den 13 september 2016
TV: Viasat Hockey, Viasat Xtra
STREAMING: Viaplay
MATCHSTART: 20:45
SPELPLATS: Philips Stadion, Eindhoven
KAPACITET: 35,000 åskådare
PLANEN: 105 x 68 m
DOMARE: Martin Atkinson (ENG)