Information.
 
Det var nyckelordet när representanter från AFE (spelarföreningen) och La Liga under måndagen satte sig ned för att diskutera att det omskrivna USA-avtalet, som innebär att en ligamatch per säsong de kommande femton säsongerna kommer att spelas i USA eller Kanada.
 
Som bekant har såväl AFE som RFEF (det spanska fotbollsförbundet) riktat stark kritik mot avtalet, men efter måndagens möte tog presidenten för AFE, David Aganzo, bladet från munnen och sa följande angående mötet och det omstridda avtalet:
 
”Tebas (Javier Tebas, president för La Liga, Red anm.) ser fotboll som en business, men sådana här saker behöver beslutas tillsammans. Vi vill ha mer information att kunna ge till spelarna. Det handlar inte bara om Barcelona och Girona – detta kan påverka alla lag de kommande femton åren” ... ”Det handlar inte om att gå ut i strejk, vi vill kunna skydda spelarna och dessutom veta vad klubbarna tycker.”
 
La Liga har i sin tur lovat att tillhandahålla all information till spelarna senast nästa vecka. Men även för den händelse att spelarna och AFE ger grönt ljus till avtalet och matchen mellan Girona och Barcelona, återstår en rad hinder för Javier Tebas och Co. att ta sig förbi.
 
Framförallt måste de förhålla sig till FIFA:s regelverk, som tydligt säger att en ligamatch i utlandet dels kräver välsignelse från de berörda ligorna och deras respektive förbund, dels kräver att såväl FIFA som de berörda fotbollskonfederationerna (i detta fall UEFA och CONCACAF) ger sina tummar upp.
 
Snårigt, alltså. Men efter dagens möte är bollen i rullning, och med tanke på att såväl Barça som Girona har ställt sig positiva till ett USA-äventyr talar mycket för att projektet kommer att gå i lås.