Beskriv gärna vad du känner över att ha kommit till spansk fotboll och Atlético de Madrid..
"Först och främst vill jag tacka Atlético för precis som presidenten sade innan så har klubben varit intresserad av mig under flera års tid. Det var en av anledningarna till att jag tog beslutet att gå till Atlético och jag hoppas kunna leva upp till det förtroendet som de visat på planen". 

I samband med förra säsongen spelade du en match här mot Atlético där du gjorde mål och spelade fram ett annat. Jag skulle vilja veta vilka känslor du hade när du spelade på den här arenan?
"Det var en Champions League-kväll och jag kom hit med Benfica för att vinna matchen, precis som fallet alltid var när jag spelade i min föregående klubb. Vi visste att vi kom till en arena där Atlético är väldigt starka och att det skulle bli väldigt svårt att vinna. Vi kom hit för att överkomma alla negativa saker och sett till namnen som sprang ut på planen sågs vi ju inte som favoriter. När man väl kliver på planen är det 11 mot 11 och i samband med den här kvällen demonstrerades det än en gång att vem som helst kan vinna inom fotbollen. Rent generellt vinner den som är starkast, men i mitt tycke måste man vara starkare mentalt. Jag tyckte om det jag såg på arenan väldigt mycket och märkte att man alltid står bakom sina spelare oavsett vad resultattavlan visade. Det här är något väldigt positivt. Som ni vet så kommer jag från Argentina där jag spelade för Boca Juniors och det är en förening som karaktäriseras väldigt mycket av sina supportrar. Detsamma gäller Benfica. Jag fick även känna på det här med supportrarna i Atlético och därför hoppas jag nu ha de vid min sida för att kunna hjälpa klubben". 

I ditt fall blev det tredje gången gillt. Vad betydde det för dig att dina landsman Diego Simeone ville ha dig så mycket?
"Precis som jag var inne på så har klubben följt mig under ett antal säsonger. Jag har frågat mina lagkamrater i landslaget om klubben och alltid fått ett positivt svar. Som vi vet är det väldigt viktigt för en spelare när en tränare vill värva dig säsong efter säsong efter säsong. En av de avgörande faktorerna för att jag slutligen kom hit är att Atlético har insisterat så mycket på att värva mig, men det var svårt att lämna Benfica. Där tillbringade jag sex väldigt fina år och kände mig väldigt bekväm med allt. Nu har jag tagit det här beslutet och förväntar mig att det ska bli minst lika bra som det var i Benfica". 

Vad tror du att du kan bidra med om vi ser till din spelarprofil? Atlético har en hel del varianter, men vad kan du bidra med rent konkret tror du?
"Jag vet inte riktigt..jag tycker inte om att prata för mycket om mitt eget spel. Det är något som jag överlåter till andra att bedöma eftersom vi alla har olika åsikter om hur det här spelet skall spelas. Det jag vet att jag kommer kunna bidra med är den taktiska disciplinen då det är något som jag lärt mig väldigt mycket av i Portugal. Detsamma gäller lagspelet. Det är något som jag tycker väldigt mycket om. Atlético har stora fotbollsspelare och jag hoppas kunna ta en plats i laget för att hjälpa mina lagkamrater". 

Har du pratat med Diego Simeone och vet du vilken roll du kommer ha i det här laget?
"Nej, jag har inte haft turen att prata med honom ännu. Jag har precis kommit från Buenos Aires, men jag kommer säkerligen att prata med honom i samband med min första träning och få reda på vad han förväntar sig av mig och vilken position jag väntas spela i. Jag kommer förstås ta på mig den rollen som jag får, precis som jag har gjort tidigare". 

Du har nämnt att du haft chansen att komma hit flera säsonger i rad. Jag skulle vilja veta varför det har tagit sådan tid att gå till Atlético?
"Varför det har tagit sådan tid? Ibland är det upp till klubbarna att komma överens och det spelar ingen roll om jag tar ett beslut om klubbarna inte lyckas komma överens. När jag fick reda på att Atléticos intresse ville jag gå hit, men klubbarna lyckades inte nå en överenskommelse och då är det inte upp till mig. Att stanna i Benfica gjorde mig inte heller besviken utan jag visste att jag var tvungen att fortsätta göra bra ifrån mig i såväl klubblaget som landslaget. Jag försöker alltid ge allt på planen oavsett vilket lag jag spelar för..och idag är jag i Atlético och det är något som jag är väldigt glad över". 

Atlético har väldigt specifika träningsmetoder som Profe Ortega och tränarstaben använder sig av. Jag skulle vilja veta om du har pratat med dina lagkamrater från landslaget om dessa, speciellt Augusto Fernández? Hur har du tänkt att klara av den här delen?
"Augusto har inte varit med på Atléticos försäsonger tidigare då han kom mitt under fjolårssäsongen, men det är klart..jag har fått höra att 'El Profe' är väldigt krävande och att han kommer från en fysskola som jag känt på i Argentina där man kräver mycket rent fysiskt. Jag kommer från portugisisk fotboll där vi inte är särskilt vana vid mycket fys, där görs det mesta med boll. Jag vet inte riktigt vad det är jag kommer till, men jag hoppas kunna anpassa mig så fort som möjligt. Som jag sade så tränar man väldigt hårt i Argentina samtidigt som det är annorlunda i Portugal med mycket boll och mindre löpningar utan boll. I vilket fall som helst är det upp till spelarna att anpassa sig till de krav som tränarna ställer, i det här fallet lagets fystränare. Jag hoppas motsvara förväntningarna". 

Jag tänkte fortsätta på den inslagna vägen och fråga om du är beredd att ge allt för Atlético?
"Vad händer om jag säger att jag inte är det? (Gaitán drar på smilbanden, reds. anmärkning) Det är ju bara logiskt..självklart kommer jag försöka ge mitt yttersta, men jag är dödlig precis som alla andra och kommer antagligen att göra misstag. Jag förväntar mig att göra så få misstag som möjligt och ge allt jag har här..inte enbart för supportrarna utan kanske framförallt för mina lagkamrater. Det är de man är tillsammans med dagligen. Därefter tar supportrarna del av det man gör under en hel veckas tid. I mitt fall förtjänar dock mina lagkamrater att jag verkligen ger allting på planen och det dagligen". 

Hur tyckte du att din tid var i Benfica och vilka minnen tar du med dig därifrån?
"Min tid i Benfica var väldigt fin. Jag tillbringade sex år i klubben och i samband med den tiden har jag lärt känna helt otroliga människor med ett stort hjärta. Jag blev väl omhändertagen där borta. Jag har fått väldigt mycket kärlek från Portugal som land och det gäller inte enbart Benfica-supportrarna utan även supportrar till andra klubbar. De har gjort så jag har känt kärleken de givit mig och det är något som är ovärderligt. Sett ur ett sportsligt perspektiv vann vi tio titlar med Benfica och det är något som jag inte hade en tanke på när jag kom dit. Jag kom till klubben med en idé om att jag skulle ta en plats i laget och göra det ur ett lagmässigt perspektiv, precis som fallet är här och om vi kan vinna titlar så vore det ännu bättre". 

Barcelona och Real Madrid tar en stor del av fokusen här i Spanien. Tror du att Atlético är tillräckligt bra för att kunna slåss med de båda klubbarna om titlarna som är på spel?
"Real Madrid och Barcelona är stora klubbar, men detsamma gäller Atlético. Laget gick till final i Champions League, de slogs om titeln till den allra sista omgången och det är bara väldigt stora klubbar och väldigt stora lag kapabla till att göra. Jag är väldigt glad över att vara här och hoppas kunna hjälpa till, därefter får vi se vad resultaten säger. Jag kommer hit med en tanke om att vi ska kunna slåss om allt vi ger oss in i och så har det alltid varit, oavsett om vi ställs mot Real Madrid eller Barcelona". 

Du kommer till ett Atlético som är vicemästare i Champions League och som slutade trea i ligan förra säsongen. Vad har du för mål på kort och lång sikt?
"I det korta loppet vill jag kunna anpassa mig till mina lagkamrater och försöka ta en plats i laget. I det långa loppet är säkerligen målet att försöka vinna och vinna de turneringar som vi ställer upp i. Därefter får vi se om vi är kapabla till att vinna några titlar, men målet är att försöka göra det".