Det har varit en lång väntan men nu är det alltså dags att inviga San Mamés Barria, den nya Katedralen. ”En annan katedral men med samma religion”, som Marca så fint uttrycker sig om Athletics nya hemmaborg. Den har placerats precis bredvid den gamla som nu efter 100 år är på väg att helt jämnas med marken.

Det saknas fortfarande en fjärdedel av nya arenan (den del som kommer att stå på en del av den plats som den gamla stod på) som kommer att byggas färdigt senare men den de tre fjärdedelar som är klara är fullt speldugliga även om publikkapaciteten dock blir lidande till en början.

Men låt oss kasta oss tillbaka 100 år till en början. Det var 1913 under president Alejandro de la Sota, den 20:e januari som första stenen lades på San Mamés. Sju månader senare invigdes den med en match mellan Athletic och Racing of Irún, en match som slutade 1-1 med Rafael Moreno Aranzadi, eller Pitxitxi (liten anka) som han kallades, som första målskytt. Vem kommer att bli premiärmålskytt på nya San Mamés? Vem kommer att skrivas in i historieböckerna för alltid?

Med den frågeställningen klingande i huvudet så kommer vi snabbt tillbaka till nutid och det leder oss genast in på hemmalaget och dess form, uppställning och allt som hör en införrapport till. Vi börjar med vad det snackats om i tidningar och på stan.

Vänsterbackspositionen går det alltid att diskutera och det verkar som att vi kommer att få se ett tredje alternativ till vänsterback då det lutar åt att den franske succébacken från Agen kommer få äran att sköta vänsterflanken som han faktiskt gjorde bra under ett par matcher med Bielsa vid rodret. Ernesto Valverde motiverade detta med att han trodde att han skulle passa bäst mot just det här motståndet.

Annars har det mesta handlat om det är premiär på nya arenan och att man, som Valverde uttrycker sig, spelar för mer än tre poäng ikväll. Många av spelarna drömmer säkert om att göra första målet och att det blir vinst och fest hela natten, men det är tisdag imorgon och egentligen en vanlig match för tre poäng om man ska sätta focus på det viktigaste.

Athletic har vunnit två matcher och förlorat senast mot Real Madrid borta. Segrarna kom mot Valladolid och Osasuna utan att laget precis imponerade spelmässigt och det finns mycket att förbättra i alla lagdelar.

Man har inte kunnat föra spelet och styrt matcherna så som man velat och det ska bli intressant att se hur det blir mot ett Celta som kommer att försöka spela med mycket bollinnehav och anfallsinriktad fotboll med fart och teknik. Risken är att man blir passiv och hamnar på defensiven.
Startelvan i sin helhet kommer förmodligen att se ut något i stil med detta:

Herrerín
Iraola – Gurpegi - San José – Laporte
Iturraspe – Beñat
Herrera – Susaeta – Muniain
Aduriz
 
Celta är så här långt obesegrade med en vinst och två oavgjorda. Vinsten kom mot Betis i Sevilla och enligt vad jag läst så har man gått miste om minst en trepoängare. Man saknar ett par spelare till den här matchen, bla Aurtenetxe som är utlånad från Athletic som därför inte får spela. Jonathan Vila, Michael Krohn-Delhi, Samuel Llorca och Mario Bermejo är skadade och missar matchen, allt enligt Celtaredaktionen på Svenskafans.com.

Matchen har avspark kl 22 ikväll och nu är det upp till bevis för vad nya Katedralen och dess religionsutövare att visa vad det har kraft att göra. Kan man få till en extra spelare som man historiskt har fått i många matcher. Kan man få till den sanna San Mamés-atmosfären? Alla rapporter om arenabygget har varit positiva och förväntningarna är så klart högt ställda på match, arena och inramning.

När det gäller matchen och vad den kan bjuda på så skulle jag be tittarna att hålla ett extra öga på en nytänd Muniain i hemmalaget som nyligen gjorde två mål som lagkapten i U21-landslaget mot Albaninen. Bara att Muniain gör mål bådar gott inför en match av denna dignitet.

Aupa Athletic!

Källor:
Marca.com
Wikipedia.org
Athletic-club.net
Svenskafans.com