Besvikna, ledsna, tomma och oinspirerade fann vi oss efter finalförlusten i Europa League i ett läge i ligan där det inte fanns mycket att spela för. Det berömda tåget till Champions League hade vi för ett tag sedan fått vinka av. Det var en ligamatch och Copa del Rey-finalen kvar.

Levante i Valencia var det kvarvarande moståndet i ligan, och snacket innan matchen gick att det var viktigt att avsluta ligan med flaggan i topp och att det vare moraliskt viktigt att få med sig ett bra resultat, men det var svårt att ens hissa flaggan på halv stång.

Det var trots allt en ganska stark elva som Bielsa tagit ut för att ta sig an ett Europa League- jagande Levante.

Vilade gjorde Llorente och Javi Martinez vilket gav en startuppställning enligt följande:

Iraizoz
Iraola – Ekiza – Amorebieta – De Marcos
Iturraspe
Susaeta – Herrera – Ibai – Muniain
Toquero

Athletic drog igång maskineriet som vanligt med mycket bollinnehav men utan att skapa speciellt mycket farliga chanser. Man anade vart det var på väg. Men Athletic försökte att skapa farligheter främst genom - senaste tidens gigant – Ibai Gómez men även Muniain och Toquero har hyfsade lägen.

Men Levante hade läst handboken om hur man slår Athletic – alltså avvaktande till en början och sen bara vänta på tröttheten hos Athletic och misstaget, sen slå till med full kraft. Den här gången dröjde det ända till sista minuten innan halvtidvilan, då Iraizoz missbedömer en långboll över backlinjen och Guezzal lobbar retligt enkelt bollen över huvudet på honom. En riktig moralsänkare.

I andra halvlek byts Llorente och Javi Martínez in. Llorente får en chans med huvudet men sen är det bara Levante för hela slanten. Gång på gång bjuds med på kontringslägen och 67:e minuten så tar sig Barkero förbi sin försvarare och serverar Guezzal igen som sätter 2-0. Levantefansen blir helt till sig av glädje och de känner att Europa League-platsen är så gott som säkrad.

Men segern skulle bli ännu större. Amorebieta blir avblåst för handboll och varnad 87:e minuten och Farinós sätter enkelt straffen på fel sida Iraizoz och förnedringen är ett faktum. Det är i alla fall min känsla. Levante gör en bra match och förtjänar en plats i Europa med den säsongen man har gjort, men ett bättre sätt att avsluta ligan på hade varit att önska.

Matchstatistik & höjdpunkter @ Athletic-club.net

Det har varit en lång resa för spelare och supportrar. Den tog oss över och berg ned i några dalar. Den tog oss upp högt upp i himlen. Ibland gick vi vilse bland molnen men alltid kvar där uppe. Men nu är vi nere strax över trädtopparna, och det är knappt att vi håller oss luftburna. Vi ville avsluta resan med en tur så högt upp man kan nå men ett plötsligt motorhaveri satte stopp för de allra högsta höjderna i Bukarest och ännu ett oväder drabbade oss nu i Valencia.

Det är nu bara en sista tur – förhoppningsvis allra högt däruppe upp i det blå – innan resan är över och vi går in för landning. För vi är sannerligen värda att vinna någonting den här säsongen!

Aupa Athletic!