För det må ha sett bra ut på försäsongen för det här gänget. Men det gjorde det också ifjol, när Athletic även lyckades kvala in sig till Europa League.

Det slutade dock i moll, och det ett extra mörkt sådant. För Athletic var under säsongen ibland närmare att åka ur La Liga (för första gången någonsin) än att slåss om EL-platserna, något som förstås var frustrerande för många supportrar att se.

Nu hoppas dock många att argentinaren Eduardo Berizzo ska skapa en lika stor argentinsk succé som när Bielsa var i klubben. Faktum är att det finns alla förutsättningar för att båda lyckas, men också fär att skapa ett nytt fiasko.

Mindre press på laget

Läs mer om Athletic: Laget alla vill spela i

Fördelen är ju att efter fjolårssäsongen så kommer pressen att vara betydligt mindre – både utifrån och inifrån. Kanske framför allt utifrån, då Athletic i Baskien alltid har en stor press på sig.

Samtidigt är Iker Munain tillbaka (på allvar), medan Williams förhoppningsvis kan komma igång igen, och Aduriz fortsätta på sitt imponerande sätt. Försvarsmässigt blir dock minst lika viktigt, även om anfallsspelet som låste sig var ett enormt problem förra säsongen.

Det samtidigt som det inte kommer att spelas något Europa-spel i år. Tråkigt för många, men nödvändigt för laget. Nu kommer spelarna att kunna fokusera på att bygga upp en stabilitet igen tillsammans med den nye tränaren. Så kanske kan vi få se ett Athletic som når EL redan till nästa säsong igen?

Många spelartapp

Ett problem har förstås varit att klubben tappat många spelare. Inte minst Laporte till City ifjol, och Kepa till Chelsea för knappa veckan sedan.

Det här gör ju att Athletic Club tappat två av sina bästa spelare på många år. Men samtidigt, det här är inget lag som är känt för att skapa framgångar genom värvningar av spelare som Messi och Ronaldo, det vet ju på grund av värvningspolicy:n.

Hur som helst. Det väntar en ny säsong för Athletic, en ny chans att ställa saker till rätta igen. Och precis som alltid så kommer nya baskiska stjärnor att födas, var säkra på det. Kanske heter han Alex Remiro i målet?

Det här samtidigt som Berizzo känns som en tränare som förstår sig på klubben, något som blir väldigt viktigt. Därför kan det här bli en säsong att njuta av, och nu börjar den mot Leganes. Ett lag som länge överraskade i ligan förra säsongen, men tillslut hamnade på samma poäng som Athletic – en plats ovanför sista laget som åkte ut.

I år ser inte Leganes säkrare ut, och faktum är att det här känns som den ultimata starten på ligaspelet. Ett nederlagstippat Madrid-lag som lär få det svårt på San Mames – och ett revanchsuget Athletic. En baskisk 2-0-seger känns trolig, men samtidigt ska man förstås inte underskatta motståndarna, som lär kämpa för allt de är värda och lite till.

Spelare att hålla koll på i Athletic. Som alltid är Aduriz intressant att hålla koll på, tillsammans med ytterlöparen Williams. Munain lär vilja visa upp sig efter skadan från förra säsongen, och även Martinez kommer bli viktig i mittlåset.

Spelare att hålla koll på i Leganes: Diego Rolan. Uruguayen har en näsa för mål. Även om han inte har samma kvaliteter som, säg landsmannen Luis Suarez, så kan han alltid hota. Det gjorde han ju flera gånger om ifjol när Athletic spelade 3-3 borta mot Malaga.

Problem inför matchen: Målvaktsfrågan. Kepa till Chelsea och Iago Herrerin skadad. Då lär Alex Remiro få starta ikväll.